HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.08.06. 12:16 Squatting Stingray

Hogyan szabotáld fejlődésedet?


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Ha célod a stagnálás, a fejlődés elkerülése, a középszerűség vagy a kezdő szinten ragadás, akkor az alábbi bejegyzés neked szól. Már egy-két tanács megfogadása és következetes betartása is közelebb visz ezen célok eléréséhez, de ha mindegyiket megfogadod, garantáltan elkerülheted, hogy teljesítményed vagy fizikumod javuljon!

Kerüld az összetett gyakorlatokat

Az összetett gyakorlatok nehezek, ráadásul semmivel sem lehet olyan jól fejlődni, mint ezek rendszeres végzésével - éppen ezért életbevágó, hogy messziről elkerüljük őket, különösen a guggolást, felhúzást, húzódzkodást és a nehéz nyomásokat. Amennyiben nem elégszünk meg saját magunk szopatásával, a sporttársak fejlődését is hatékonyan hátráltathatjuk, ha bizonyos eszközöket rendeltetési céljuknak nem megfelelően használunk. Bicepszezgessünk a húszkilós olimpiai rúddal a guggolókeretben, foglaljuk le alkarozás, vagy más haszontalan tevékenység céljára a rudakat, a fekvenyomópadra ülve pedig hosszasan pihenjük ki haszontalan edzésünket! Még tréfásabb a dolog, ha mindezeket szuperszettben csináljuk!

compound-exercises.jpg

Most komolyan, ki akarhat így kinézni?

Ragaszkodjunk a gépekhez! Az irodából érkezvén elcsigázott testünknek amúgy sem hiányzik más, mint egy kis üldögélés valamelyik masinában, vagy egy jóleső fetrengés egy padon.

Minden héten csinálj mást

A régi jó izom-összezavarás elve: minden héten csináljunk mást, improvizáljunk a teremben! Kerüljük ugyanazon gyakorlat rendszeres alkalmazását, még a végén kiderülne, hogy milyen ütemben fejlődünk. Felejtsük el a fokozatos túlterhelést, az már kicsit sok lenne izmaink felfogóképességének, ha olyan, növekedésre ösztönző, extra zavaró ingerekkel bombáznánk őket, mint a súly vagy ismétlésszám növelése.

Kizárólag magas ismétlésszámmal edzz

Senki sem szeretne túl izmos lenni - márpedig ehhez az kell, hogy megerősödj. Edzzünk inkább izom-állóképességre, 20-30 ismétlésekkel, az alacsony ismétlésszámokat pedig kerüljük, mint a pestist.

Kardiózz minden nap, alacsony intenzitással, hosszú ideig

Aki igazán kemény, amúgyis napi három óra kardióval akar lefogyni - pompásan fogunk kinézni, miután maradék izomtömegünktől is megszabadultunk, és csak néhány zsírpárna tartja majd össze aszott testünket! A legjobb, ha a súlyzós edzést úgy ahogy van kerüljük, hiszen ez olyan inger, ami által formásabbá és izmosabbá válhatnánk, testünk pedig elsősorban a zsírraktárakat használná fel energiaigénye fedezésére.

badwo.jpg

Az izmok leépítése elhivatottságot követel meg

Az igazi megszállottak kitűzhetnek a laikus számára komoly sportteljesítménynek tűnő, egyébként erőfeszítés-érték arányát tekintve kétes eredményekkel kecsegtető célokat is maguk elé. Népszerű például a "le akarom futni a maratont", vagy az "egy szigetkör már megy, kettőt akarok futni" (miért nem hallok soha olyanról, aki mondjuk gyorsabban szeretné lefutni azt az egy kört?).

Mindig edzz bukásig

Ismétlések bukásig, utána még néhány extra ismétlés segítséggel, majd vetkőző sorozatok, minden gyakorlat esetén. Miután ezzel taccsra vágtuk központi idegrendszerünket, nem kell aggódnunk, hogy szervezetünk azzal lesz elfoglalva, hogy erősébbé váljunk - emellett pedig napokig fáradtak, kómásak, levertek leszünk, még elegendő alvás mellett is.

Egy izomcsoportot csak heti egyszer edzz

Az edzés utáni emelt szintű fehérjeszintézis 36-48 óráig van jelen - ha ugyanazt a gyakorlatot vagy izomcsoportra az edzést heti többször végezzük, jelentősen gyorsíthatunk fejlődésünkön (persze megfelelő tervezés mellett). Talán mondanom sem kell, hogy ez erőszintünk és fizikumunk rohamos javulásával járna, tehát kerüljük! Heti egy alkalom adott izomcsoport edzésére bőven elegendő, hogy cukros vizet kortyolgatva kibeszélgessük magunkat a sporttársakkal, utána pedig egy elégedett sóhaj kíséretében magunkba döntsünk valami tömegnövelő-turmixot.

bosu.jpg

Csak semmi bohóckodás

Edd azt, amit eléd raknak

Minek odafigyelni a kajálásra? Kinek van amúgyis erre ideje meg energiája? A zöldségeknek semmi íze, kalória van a Big Macben is, a sültkrumplit egyébként is szeretem, vizet meg igyon az, akinek nem telik kólára. Mi értelme a kockás hasnak, ha közben nem élsz, hát most nem?

15 komment

Címkék: edzés elmélet gyakorlat kardió


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr314686651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D. János · https://azedzesjatek.blog.hu/ 2012.08.06. 14:30:39

Ez jó volt :D Még hozzá tettem volna, hogy "minél jobban oszd szét az edzésed, legyen külön bicepsz nap, tricepsz nap és has nap".

p_sk 2012.08.06. 16:08:53

hozzátenném laikus kezdőként a kedves ismerősnél látott hat napig ne egyél fényt se, hetedik nap egyél meg 8 pizzát-módszert.

panaszkodik, hogy nincs ereje...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.08.06. 16:13:48

@p_sk: a kalóriapartícionálásnak én speciel híve vagyok, de ez azért kicsit extrém. :)

[corristo] 2012.08.07. 16:09:14

megmég:

- hagyd ki a nyújtást. nem vagyunk táncosok, gec, minek nyújtsunk? majd hülye leszek külön energiát fektetni abba, hogy eltartsam a törzsemtől a kezem, ahelyett, hogy a szarrá merevedett izmok megoldják ezt helyettem.

- nagyon sokat hasazz. az edzésből legalább húsz perc menjen el a különböző felülésekre, hasgépekre, negatív pados butaságokra, mert attól lesz kockás a hasad!

- mindenképpen mérjed magad mérlegen a szettek között is, ruhában, és lehetőleg ehhez a teljesen értelmezhetetlen adathoz igazítsd a kajálásodat.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.08.10. 11:50:05

A kommentekben is vannak gyöngyszemek, nekem azóta a "már bemelegítésnél el kell fáradni" bölcsesség jutott még eszembe.

[corristo] 2012.08.10. 13:42:07

@Squatting Stingray: hát vagy el kell fáradni, vagy két karkörzésből megoldani az egészet, hátha sikeerül a vállunkat szétkúrni...:DDDD

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.08.10. 14:13:50

@[sy]: ja, a másik véglet amikor azt látom, hogy valaki becaplat a terembe, és rögtön fekszik a padra nyomni - ez még nagyobb hülyeség, mint amikor valaki fél órás bemelegítést nyom, bicajozik, fekvőtámaszozik, nyújt, gimnasztikázik, saját testsúlyos gyakorlatokat csinál, fejenáll, zsákbafut, aztán nekiáll a rózsaszín kézisúlyzókkal bohóckodni, mint edzés.

Dr.Zomboss 2012.08.11. 14:42:13

@Squatting Stingray: Hát, én a múltkorjában ledöbbentem egy kiscsávón. Berohant (szó szerint) a terembe, nekiállt bemelegítés nélkül emelt vagy hármat, akkor majdnem a fejére esett, abbahagyta, átrohant a hátgéphez, beállította úgy, hogy abból is tudott vagy 1 négyes szériát csinálni. Ezután vissza fekvenyomni... így rohangászott kb. 20 percig, utána azt láttam, hogy fetreng a födön, valami hasgyakorlat címén, de meg sem bírt mozdulni szerencsétlen. Én komolyan azt gondoltam, hogy be van szippantva, de ez valami hétköznap reggel 7-kor történt.

Asidotus 2012.08.12. 20:31:15

@Dr.Zomboss:
attól még lehet, hogy be volt szippantva ...
@Squatting Stingray:
Mi akarna lenni ez a kalóriapartícionálás?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.08.12. 20:54:13

@Nűnű: egyszerű, edzésnapokon/edzés után több kalória, esetleg makronutriensek is más arányban (több szénhidrát), mint pihenőnapokon.

Asidotus 2012.08.12. 22:45:16

@Squatting Stingray:
ezt egy kicsit bővebben is kifejthetnéd, érdekel ez a téma.

[corristo] 2012.08.13. 09:11:09

@Nűnű: erre több módszer van, az arányok eltérőek, de az alapelv ugyanaz. a lényeg, hogy a céloktól függően (szálkásítás, tömegelés, rekomp) BMR alapján belőtt napi kalóriaszükségletet kétféle napra tervezzük meg: edzésnap, pihenőnap (pihenőnap minden nap, amikor nem történik súlyzós edzés). edzésnapon a szokásos fehérjemennyiség (2,2g/tskg) mellé a maradék kalóriát a CH és a zsírok között pl. úgy osztjuk el, hogy 75/25 arányban legyen CH. ezen felül a napi kalóriamennyiség nagyobb részét az edzés utáni kajába fogyasztjuk. pihenőnapon a CH/zsír arány megfordul.
mivel pihenőnap nincs edzés utáni kaja, ott én pl. a CH nagy részét a böjtöt követő első étkezésre teszem, ami 12-13 óra körül szokott lenni, de gondolom ezt mindenki máshogy csinálja.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.08.15. 23:54:55

@[sy]: @Nűnű: ahogy fent írta a kolléga, bár alapvetően csak annyi, hogy mást/többet kajálsz edzésnapokon mint pihenőnapokon. Többféle megközelítés van, ha eljutok odáig majd lesz róla bejegyzés is. :)
süti beállítások módosítása