HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.05.15. 06:45 Squatting Stingray

Teljes test-programok - csak kezdőknek?


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Ha megkérdezel egy személyi edzőt vagy valami gyúrós havert, hogy milyen edzéstervvel érdemes belépni a súlyok világába, jó eséllyel rögtön kapsz egy kész mell-hát kar láb-váll stílusban osztott programot. Néhányan esetleg egy teljes test-programot javasolnak beugrónak, majd rögtön hozzáteszik, hogy az csak kezdők esetében használatos és hatásos.

A teljes testet megdolgozó programok hosszú múltra tekintenek vissza, valószínűleg az emberi test edzésével egyidősek: nem valószínű, hogy az ókori görögöknél is nemzeti mell-hát nap volt a hétfő. Az állítható súlyos rudak és tárcsák feltalálása után mindenesetre a teljes testet megdolgozó gyakorlatokkal operáló edzések voltak a norma. Az olyan bajnokok, mint Reg Park vagy Tommy Kono karrierjük során végig ilyeneket alkalmaztak. Magasságukhoz viszonyított izomtömegüket egyébként a mai naturál (doppingtesztelt) testépítők sem képesek túlszárnyalni: úgy látszik, a természetes határokat nem lehet kitolni némi extra segítség nélkül.

Miért nem látunk akkor gyakorlatilag senkit sem manapság az átlagos edzőteremben, aki hasonló programot követne (eltekintve néhány megszállottól)? Hát a fő ok talán az volt, hogy jöttek a '60-as évek, a hippik, a rock'n'roll és Joe Weider. Utóbbi még az előbbi kettőnél is pusztítóbb ideológiával: a testet izomcsoportokra osztó edzésterv és a nagyszámú izolációs gyakorlat ötletével. Ez egyébként érdekes módon egybeesett az első szélesebb körben elérhető mesterségesen előállított anabolikus szteroidok megjelenésével. Szép lassan pedig az osztott programok lettek a norma, köszönhetően a Weider-féle marketinggépezetnek és a gyúrós újságok által futtatott edzésterveknek. Innentől számítjuk a teljes test-programok hanyatlását.

Ez persze csak az olyan nem teljesítmény-specifikus sportágakra igaz, mint a testépítés. A súlyemelőknek például a mai napig természetes, hogy egy bizonyos szint felett akár heti 10-14 edzést is abszolválnak, ahol minden alkalommal összetett gyakorlatokkal dolgoznak, a lábakat és a hátat is mindig edzve. Ehhez képest például Klokov nekem nem úgy tűnik, mint aki nagyon összeesett a túledzés hatására:

Vagy vegyük például Tommy Konót, aki az '50-es években 21 világrekordot állított fel, olimpiákat nyert, 1955-ben és 1957-ben pedig felhajtott két Mr. Universe-címet is úgy mellékesen. Kono aktív sportolóként és edzőként is a teljes test-programokat favorizálta. Ne felejtsük el, ez még a szteroidok előtti világ volt.

tommykono.jpg

Ehhez képest szerintem sok, mai profi testépítő is megirigyelné a virgácsait.

A legfőbb indok a teljes test-programok ellen, hogy a középhaladóktól kezdve túledzéshez vezet. Egy haladó sportoló ugyanis már olyan intenzitással képes edzeni, amiből nem képes regenerálódni két-három napon belül - ennél többet pedig ilyen programmal nem pihenhet, ugyanis ekkor már az edzésfrekvencia látja kárát.

Az igazság az, hogy a regenerálódás több szinten megy végbe. Az izmoknak is szükségek van pihenőre, mielőtt megint teljes gőzzel lennének képesek dolgozni, azonban ez elég messze van a manapság divatos egy héttől: az edzés hatására felpörgő proteinszintézis 36-48 óra után visszaáll a normális szintre, bármilyen intenzív is volt az edzés. Ez ugye azt is jelenti, hogy rásegítés nélkül az osztott edzéstervvel dolgozók izmai 1,5-2 napig fejlődnek, majd a következő edzésalkalomig jó esetben is max szinten maradnak - gyakoribb edzés esetén azonban heti többször is felfuttathatjuk a fehérjeszintézist adott izomcsoportra. Az edzés által okozott mikrosérülések kijavítása ennél több időt is igénybe vehet, azonban ez nem zárja ki az ismételt edzésalkalmat.

Ami az igazi probléma, az a kötőszövetek és a központi idegrendszer: ezeknek már több időre van szükségük a regenerálódáshoz (bár az egy hét még ebben az esetben is túlzás).

Többféle módszer is létezik ennek áthidalására. Bill Starr például az intenzitás heten belüli variálását tartotta célravezetőnek. Ebben az esetben a három edzésalkalmat egy nehéz, egy könnyű és egy közepes intenzitású alkalomra osztjuk: a hét eleji nehéz, magas intenzitású edzés utáni regenerációt a hét közepén egy könnyű nap támogatja. Az edzések heti összterjedelmének megfelelő szintjét viszont a három alkalom már biztosítja.

Egy másik elterjedt megoldás a különböző ismétléstartományok használata az egyes napokon. Szintén gyakori a fő gyakorlattípusok (nyomás, húzás, guggolás) variálása a héten belül: nyomásra például hétfőn fekvenyomás, szerdán fej fölé nyomás, péntek tolódzkodás súllyal.

Konkrét programok tekintetében kezdőknek a Starting Strength, középhaladóknak a Madcow 5x5 lehet jó kiindulópont. Természetesen nem szabad elfelejtetni, hogy mindenki más-más paraméterekre (volumen, intenzitás, ismétléstartomány, stb) reagál optimálisan, illetve a pihenési igény és az edzések ideális gyakorisága is egyénenként eltérő. Kiindulási alapként viszont mindig érdemes egy bevált programot használni.

6 komment

Címkék: programok edzés kezdő középhaladó periodizáció 5x5 madcow startingstrength


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr294504757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sdani 2012.05.16. 02:07:20

Egy teljes test edzéshez mennyi idő kell? Gondolom nem csinálnak minden izom csoportra 3-4 gyakorlatot? vagy igen? Én nem is bírnám... egy rendes lábedzés után nekiállni húzódzkodni.... ááá. :-D Egy magas intenzitással végrehajtott edzésnap után kb a shake, majd zuhany után érzem azt, hogy újra képes lennénk súlyokat mozgatni. Ez az edzésterv talán inkább olyanoknak hasznos, akik sok időt tudnak edzésre fordítani, és van idejük egy edzés alatt "kipihenni magukat"... vagy szuper genetikájuk van.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.16. 09:46:58

@sdani: a heti összevolumen kb annyi mint osztott edzéstervek esetén. Általában egy húzó-, egy nyomógyakorlat és guggolás van, 1-2-3 kiegészítő gyakorlattal.

musi 2012.06.17. 11:18:38

Ebben van igazság. Az tényleg vicc, amikor egyesek MINDEN NAP lemennek a terembe, és megcsinálnak csak egy izomcsoportot, pl csak mell. Aztán megy haza. És minden nap más. Ezt nem nevezném komoly edzésnek. Ugyanakkor meg nem tudnám elképzelni, hogy én lábedzés után (vagy előtt) bármit is csináljak, azzal elég durván kicsinálom magam néha (és akkor fejlődök igazán!) Ha a gyakorlatokat nem 110%-al nyomom, akkor általában eredmény sem nagyon van. Túledzés szerintem nincsen, csak alultápláltság. Én akkor "edzettem magam túl" anno, amikor nem vittem be elég kalóriát. Nyilván ésszerű keretek között nem lehet túledzeni magunkat, ha eleget eszünk.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.17. 14:41:16

@musi: jó az észrevétel, nyilván elegendő tápanyag hiányában nem képes a szervezet regenerálódni. Elég megnézni az élsportolók hány kalóriát visznek be, Phelps például állítólag 12000 körül eszik minden nap.

@zolten: jó kezdő program, 3-6 hónap után viszont valószínűleg érdemes átváltani például a Starting Strengthre. 5x5 minden gyakorlatból minden edzésnapon elég nagy volumen.

Ripley 2013.01.02. 15:54:01

@sdani: bemelegítés + Madcow 5x5 program vádlival és hassal kiegészítve + nyújtás nekem kb. 50 perc. Aztán ott állok értetlenül, hogy máris kész vagyok, és még elszórakozom néhány desszert gyakorlattal, pl. egy bicepsz egy tricepsz, vagy egy tárogatás egy csigás evezés.
Ezelőtt kb. 8 évig nyomtam másfél órás osztott, vagy valszeg túlterhelő teljes test programokat.
süti beállítások módosítása