HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.12.27. 10:12 Lokál Patrik

Hogyan küzdjünk meg a karácsonyi kilókkal?


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Nem bírsz ellenállni a zsírkarikás-cérnametéltes húslevesnek? Imádod a Mama mákos- és diósbejglijét - már bűntudatod van, de még tömöd magadba a zsíros cupákokat, zachertortákat? A nagybácsiék kanapéján féloldalas, rómaias pózban szuszogsz, miközben feketekávéval próbálod semlegesíteni az ocsmánymód kiadós trakták és a sörök-pálinkák okozta álmosságot, szédülést?

Na, ha ez film lenne, itt jönne valami zajos "visszacsévélés"-hangeffekt, hogy mindenki felocsúdjon ebből a picsamagazin-szerű közhelyparádéból - esetleg járna mellé egy olyan tasli is, amilyet a Keresztapa osztott le a szipogó Johnny Fontane-nek; hozzátéve, hogy viselkedjen férfiként.

Valójában és tapasztalataink szerint ez a pár napos, kissé mértéktelennek tűnhető zabálás teljesen normális és kibírható. Karácsony van, körbejárjuk a rokonságot, mindenkit szeretünk, megnyugszik a lelkünk (melyet szintén ünneplőbe öltöztettünk), kirúgunk a hámból is egy kicsit. Nem kell beszarni. Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy a szentestétől (esetleg a céges karácsonyi bulitól számítva) újévig tartó zülléstől egész éves munkája köddé fog válni, a felpakolt izomkilók és pergamenszerű bőr helyére zsírpárnák kerülnek + lötyögő, striás narancsbőr? Ugye, nem?

Akkor most azért itt van pár tipp azoknak, akik úgy gondolják, hogy a józan ész számukra még nem elérhető luxus, és/vagy egyszerűen nem tudnak nemet mondani egy újabb szelet Rákóczi túrósra.

  1. Torkoskodjál csak nyugodtan, egy hét lazítás még jót is fog tenni. Legalább nem kényeztetjük el a testünket túlzottan a sok aszkétizmussal, regenerálódik kicsit, szokja a "rosszat" is. Periodizáció!
  2. Ha tényleg félsz, akkor tartsd be legalább a napi 8-10 órás időablakot az időszakos koplalás (böjt) jegyében. Hozz létre egy negatív kalóriamérleget aznapra a nagy habzsolás előtt.
  3. De ha még mindig nem nyugodtál meg, akkor kérd meg a Nagymuttit, hogy csomagoljon inkább, és ne zabálj annyit.
  4. Ha küzdeni nem tudsz ellene, tedd a szolgáddá - egy-egy nagyobb zabálás előtt szépen menj le edzeni az ünnepek alatt is, miért is ne? Egy pusztító teljestest-edzés után megnyugtathat a tudat, hogy az extra kalóriák is jó helyre mennek.

De még egyszer: ahogy nem a nyári 1-2 hetes Balaton- tengerparti üdülés fogja leépíteni az izmainkat, úgy sem fogja használhatatlanná és gyengévé varázsolni amúgy acél keménységű testünket a karácsony és a szilveszter. Gyanúnk szerint sokkal inkább számítani fog, amit amúgy évközben csinálsz.

De aztán tessék szépen újra rendszeresen lemenni a terembe, értem?

6 komment · 1 trackback

Címkék: vélemény mythbusters edzés táplálkozás egészség diéta elmélet periodizáció


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr544982302

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.12.27. 12:21:36

Így is van, férfiként kell kezelni ezt a kihívást, nem kalória-hisztibe kezdeni.

BigAtti 2012.12.27. 21:14:13

Igazatok van!
Nem kell ilyenkor picsogni, és szabadkozni, hogy miért nem eszem ezt azt….
Aki egész évben keményen tolta, és figyelt, hogy ne szemetet egyen az minden következmények nélkül ehet amit megkíván.
Ha hozzá vagy szokva az értékes ételhez, akkor úgysem fogod telezabálni magad üres kalóriákkal, egyszerűen nem kívánja a szervezeted.
Azt vettem észre, hogy aki komolyan vette eddig is, az most is igyekszik jó kaját fogyasztani, maximum a mennyiséget nem korlátozza olyan szigorúan. Persze a sütemények kivételek:).
A lényeg, hogy menj le edzeni, és nyomd keményen!

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2012.12.27. 21:15:23

Hát ez jólesett. Remélem, sokan elolvassák és bátran lazulnak még egy hétig. Én csak a balettben ugrálok és nem emelek (a húszkilós fiamon kívül) semmit, de nálunk is az van ami itt: evés-ivás, és ünnep.
Meg két 90 perces szinten tartó óra, ma este egy, és szombat délelőtt egy. Hogy azért mégis, na, egy kicsit, hogy el ne felejtsük.

vargatom 2012.12.27. 22:58:09

Tegnap is voltam, holnap is megyek :)

vasgyuszi 2012.12.28. 19:57:18

@vargatom: Tegnap is ettem, holnap is eszek ;)

Zoe_the_Genius 2013.01.02. 14:05:55

Mindenkinek ezt mondtam én is, hogy mit paráznak? Aki egész évben odafigyelt és edzett nem fog két nap alatt meghízni?! Ja, hogy átlagban már december elején elkezdenek zabálni az emberek és teszik ezt bőven szilveszter utánig, az meg már nem az én bajom:))) Jókedvvel elfogyasztottam két rúd bejglit az ünnepek alatt, elosztva, kilós darabok voltak NAGYON SOK cukorral és még fogytam is közben. Persze nem ez az egészséges vonal, de aki ilyenkor is terheli az agyát, szerintem nagyobb eséllyel adja fel, sőt tovább megyek, aki állandóan éhezteti magát/megvon mindent, az biztos, hogy visszaüt hamarosan.
süti beállítások módosítása