HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.04.12. 06:30 Squatting Stingray

Kezdő programok: Starting Strength


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Ejtettünk már szót a Mark Rippetoe nevével fémjelzett Starting Strength-ről, mint az egyik legjobb kezdő programról ha a cél erőfejlesztés és/vagy izomtömeg-növelés. A név valójában két dolgot takar: Mark könyvét, ami a programban használt gyakorlatokat elemzi, valamint az ezekre az alapgyakorlatokra és egy egyszerű lineáris fejlődéses programozásra épülő edzéstervet. A könyvnek egyébként most jelent meg a harmadik kiadása, teljesen új képanyaggal, ha valaki csak egy edzéssel kapcsolatos könyvet szeretne elolvasni, ezt ajánljuk.

starting_strength.png

Hozzáértő körökben a legjobb kezdő programnak tartják, Markot pedig az egyik legjobb edzőnek, aki állítólag úgy képes 15-20 kilónyi tömeget vékony kezdőkre pakolni néhány hónap alatt mint senki más. Aki a szokásos testépítő osztott edzésterveken nevelkedett, annak érdemes nyitottan közelítenie a kérdéshez, mivel itt nem izomcsoportokról, izolációról vagy gépeken végzett gyakorlatokról beszélünk. A Starting Strength esetében az alapelv, hogy csak egy maroknyi gyakorlatot szükséges (és lehetséges) hatékonyan, rendszeresen, előre programozott fejlődéssel végezni -- a fejlődést pedig nem azzal érdemes mérni, hogy hányféle gyakorlatot ismerünk a háromfejű karizom izolálására, vagy hogy milyen bravúrosan vagyunk képesek végrehajtani a 45 fokos hátmögötti szlovén bicepsznyújtást féloldalasan fekve.

Maga a program első látásra egyszerűnek tűnik:

A nap

  • 3x5 guggolás
  • 3x5 fekvenyomás
  • 1x5 felhúzás

B nap

  • 3x5 guggolás
  • 3x5 nyomás
  • 5x3 helyből kiállás

Mindezt heti háromszor, A B A, B A B szisztémában.

Fontos része a Starting Strength-nek a programozás. Mivel kezdők esetében a fejlődés az alacsony kezdő súlyok, a motoros képességek fejlődése és az eleinte szokatlan edzésinger hatására villámgyors, így ezt kihasználandó érdemes a súlyokat minden alkalommal a guggolás és felhúzás esetén 5kg-mal, a többi gyakorlat esetében 2,5kg-mal emelni (később, amikor nagyobb súlyokkal dolgozunk ezt lehet felezni). Ez mehet mindaddig, amíg három egymást követő alkalommal vagyunk képtelenek mind a 3x5 ismétlést kivitelezni, ilyenkor az adott gyakorlatból kikönnyítünk kb 15%-kal, majd onnan folytatjuk a programozást.

Harcedzett testépítők valószínűleg csodálkoznak az egyes edzések alacsony terjedelmén (volumen). Itt azonban a fejlődést a lineáris programozás biztosítja, az erőszint fejlődésével párhuzamosan pedig a hipertrófia is garantált elegendő kalóriabevitel mellett. Mivel csak összetett gyakorlatokat használunk, így minden edzésnapon a teljes testet funkcionális egészként dolgoztatjuk, kiegyensúlyozott ingereket adva a fejlődésre és növekedésre. Az összetett gyakorlatok hatására a motoros képességek és ezáltal a központi idegrendszer is sokkal jobban igénybe van véve: nyilván összehasonlíthatatlanul komplexebb egy guggolást hatékonyan kivitelezni, mint bármilyen géppel végzett lábgyakorlatot. Arról nem is beszélve, hogy sokan úgy edzenek éveken keresztül gépekkel, hogy 5-6 alapgyakorlatot sem képesek szabályosan kivitelezni: az ő esetükben is garantált hogy előbb-utóbb megállnak a fejlődésben, és a periodizáció hiánya, valamint az izolált gyakorlatok mint szuboptimális stimulus megakadályoznak bárminemű továbbfejlődést.

Kiegészítő gyakorlatokkal érdemes várni legalább két-három hónapot, utána (ha már hozzászoktunk némileg a terheléshez) be lehet iktatni néhány sorozat húzódzkodást vagy tolódzkodást egy-egy nap, azonban a fókusz továbbra is az alapgyakorlatokon maradjon. Ugye megvan még mit írtam az előbb a fejlődés megítéléséről?

A fiatalabb sporttársak (<21-22 év) nyugodtan megcélozhatják az "amit meglátok, azt megeszem" diétát, az ő esetükben a fejlődő szervezet szívesen épít izmot az edzési inger hatására. Mark egy gallonnyi teljes tejet ajánl naponta, mint ami elegendő kalóriát és fehérjét biztosít a fejlődéshez. Idősebbeknek illetve hölgyeknek érdemes ezzel óvatosan bánniuk, mivel a plusz kalóriák nagyobb része az ő esetükben elraktározásra kerül. A szintentartási kalóriamennyiséget viszont minimum ajánlott bevinni az ő esetükben is.

Érdemes megjegyezni, hogy a program elsősorban a kezdőket célozza meg. Azonban azt, hogy milyen szinten tartunk nem az dönti el hogy hány éve járunk le beszélgetni az edzőterembe, hanem hogy milyen erőszinttel bírunk. Érdemes mindenkinek számot vetnie eddigi programja hatékonyságával, és amennyiben guggolás 1RM-ünk kevesebb mint testsúlyunk másfélszerese, vagy fekvenyomásban saját testsúlyunkat sem vagyunk képesek abszolválni, nyugodtan dobjuk sutba edzéstervünket és kezdjünk bele például a Starting Strengthbe. Senki sem fogja megbánni! :)

16 komment

Címkék: programok edzés mark kezdő starting strength rippetoe


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr894369948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robb Roy 2012.05.21. 14:42:15

Nem túl sok az egy gallon tej naponta?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.21. 15:15:48

@mobidik: de, sajnos Rippetoe nem egy táplálkozási szakember. Átlagos testalkattal ez túlzás.

R9naldo 2012.06.18. 10:19:41

Hello Squatting Stingray! Nagyon tetszik a blogod, figyelemmel követem. Sajnos még teljesen kezdő vagyok ami a súlyzós edzést illeti, de mindenképp el szeretném kezdeni. A fenti program nagyon tetszik, de sajnos nem vagyok teljesen tisztában a fogalmakkal. A felhúzás az a húzodzkodás? A B napon a nyomás mit takar? Illetve mi a helyből kiállás? Esetleg képpel (link) nem tudnád szemléltetni? Segítségedet előre is köszönöm!

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.18. 15:11:44

@R9naldo: ha nincs edző vagy más aki megmutatná a kiállást akkor próbáld ki a Practical Programming c. könyben található kezdő programot:

Hétfő
3x5 Guggolás
3x5 Fekvenyomás / Fej fölé nyomás (cserélgetve, minden edzésen a másik)
Húzódzkodás: 3 sorozat, ha 15 ismétlés megy akkor plusz súllyal

Szerda
3x5 Guggolás
Fekvenyomás / Fej fölé nyomás (cserélgetve, minden edzésen a másik)
1x5 Felhúzás (másnéven elemelés)

Friday
3x5 Guggolás
3x5 Fekvenyomás / Fej fölé nyomás (cserélgetve, minden edzésen a másik)
Húzódzkodás: 3 sorozat, ha 15 ismétlés megy akkor plusz súllyal

A nyomás az a fej fölé nyomás (overhead press), felhúzás pedig a deadlift. Keress rá youtube-on, de a legjobb ha a teremben valami edző megmutatja, és a technikádat is ellenőrzi mindegyik gyakorlat esetén. Húzódzkodásnál a fogást cserélgetni is lehet, hétfőn tenyér magad felé mutat, pénteken ellenkező irányba. Ha nem megy még a húzódzkodás akkor lehet lehúzás, vagy van a legtöbb teremben olyan gép ami ellensúllyal is segíti a gyakorlatot.

R9naldo 2012.06.19. 16:18:25

Köszönöm szépen a válaszod!

WAR 2012.07.18. 10:09:28

@Squatting Stingray: Szia!
Először is: nagyon tetszik ez a blog. Ugyanis 3 éve, fél évig edzettem (természetesen innen-onnan letöltött "okosságokkal" megtömve a fejem nagyon okosnak hittem magam) de alig láttam magamon fejlődést; és a gépeken való bohóckodást igencsak untam is. Nem rég rátaláltam erre a blogra és gondoltam, kipróbálom a szabadsúlyos edzést is. És láss csodát. Teljesen más "élmény" volt és sokkal jobban éreztem, hogy "hat", amit csinálok.
Most ezt az edzéstervet szeretném követni egy ideig.
Viszont első ránézésre (már ha jól értelmezem) ezek az ismétlésszámok nekem elég kevésnek tűnnek. Valamit félreértek? 3x5 guggolás például elég egy kezdő számára egy edzésen?
Válaszodat előre is köszönöm!

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.18. 10:21:48

@AdamW: a volumen a "hagyományos" testépítő programok után kevésnek tűnhet, de itt a kulcs az, hogy összetett gyakorlatokkal dolgozunk (sokkal megterhelőbb), másrészt folyamatos fejlődés van, az intenzitás is edzésről edzésre nő. A 3x5 pedig a munkasorozat, előtte akár 3-4-5, vagy akár több bemelegítő sorozat is van - ezek szintén hozzájárulnak a volumenhez. Ha eljutsz majd odáig, hogy a testsúlyod kétszeresét húzod fel (vagy többet), hidd el, nem fog kevésnek tűnni az egy munkasorozat.

WAR 2012.07.18. 11:34:04

@Squatting Stingray: Köszönöm szépen, így már értem! :)

Zoe_the_Genius 2013.01.01. 23:07:54

Sziasztok. Az emlitett kilok fekvenyomas/guggolas nokre is vonatkoznak? Mert en bizony tolom 8 honapja es 40 kiloval nyomok fekve vmint ugyanennyivel guggolok? Keves?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.01. 23:12:36

@Zoe_the_Genius: nőkre más sztenderdek vonatkoznak természetesen. Ha itt www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html megnézed, külön táblázat van nőknek/férfiaknak.

Zoe_the_Genius 2013.01.02. 13:12:31

@Squatting Stingray: KÖSZI!
Idén még nagyobb a lelkesedésem! Főképp mióta kikukáztam az unalmas elaprózott gyakorlataimat! Hála nektek! M.

Zoe_the_Genius 2013.01.02. 13:18:04

@Squatting Stingray: ujujjj. Akkor is kevésnek látom, ennyi idő után már kellene menjen az 50 mindkettőnél. Kérdés: 4*10-eket szoktam csinálni, próbáljak emelni és csökkenteni hatra? Vagy 3*6-ra? Vagy?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.02. 13:28:44

@Zoe_the_Genius:

1. próbálj megkérdezni egy edzőt vagy valami hosszabb ideje emelő sporttársat, sok esetben technikai deficit az oka - összetett gyakorlatoknál alapvető a technika

2. táplálkozás - ha fogyasztasz, sokkal lassabban fogsz fejlődni, döntsd el hogy elsősorban fogyni vagy erősödni akarsz, a kettő egyszerre nem könnyű

3. kísérletezz nyugodtan más ismétléstartományokkal, én pl 3-6 között szeretek dolgozni, de mindenkinek más válik be; viszont ettől függetlenül a volumenből ne adj lejjebb még, próbálj pl 4x6-8 vagy 5x5 ismétlést csinálni, ha már növekszik a súly a rúdon, visszavehetsz 3x5-re is

4. egyéb paraméterek pl frekvencia - ez is részben egyénfüggő, én pl akkor fejlődök guggolásban ha heti 3-4 alkalommal csinálom - neked lehet hogy elég a kettő is, de kísérletezz ezen a téren is

Ha nem vagy az a típus, aki szereti magának kikísérletezni, mi válik be, akkor kezdj el egy fix programot, pl emelj.blog.hu/2012/08/31/edzesterv_nem_csak_kezdoknek

Zoe_the_Genius 2013.01.02. 13:44:34

@Squatting Stingray: Szia! Abszolút a magamon kísérletező típus vagyok, van edzői végzettségem is, aerobik, de nem voltam benne aktív soha. Sajnos fogyasztok, 174/92-ről (jáááááj még visszagondolni is borzasztó) indultam, most 82 még van egy tízes a 70-72 kg-ot céloztam meg. Nagyon nem fejlődöm erőben úgy érzem, azért kérdeztelek, de mostanában már emelgettem itt ott és csökkentettem az ismétlést hozzá, illetve a húzódkodásnál is lejjebb vettem már az ellensúlyt. Beszélek a srácokkal a teremben, de lehet, maradok a testkompozíció kialakításánál a fogyás közben és ha meg van a cél, amit nyár elejére terveztem be, akkor nekikezdek az osztott edzéstervnek és elkezdem emelni jobban a súlyokat. Sajnos az edzőm akinél kezdtem azonnal 4-es osztottal kezdett velem és úgy megpakolt mindig, hogy a tizediket ordítva tudtam kb, megcsinálni, állandóan fáradt voltam, fájt mindenem. Próbáltam vele szót érteni, de nem ment, ott hagytam, persze én voltam a hülye. Azóta viszont fogyok:))) M.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.02. 14:03:01

@Zoe_the_Genius: én nem preferálom az osztott edzésterveket (elég elolvasni pár írást itt a blogon:), de ha drasztikusan visszavágod a kalóriákat, akkor érdemes lehet elgondolkodni rajta. De ez megint egyéni preferencia kérdése... Próbáld ki a teljes test edzést és az osztott edzést is.

Az ismétlésszámokkal játssz nyugodtan, próbáld ki milyen, ha pl 5-öket csinálsz - ne ragadj bele egy dogmába (pl hogy 10-12 ismétléstől "izmosodsz", felejtsd el ezeket). A volument is vissza lehet vágni fogyasztásnál, inkább az intenzitásra koncentrálj (3x5-8 ismétlés). 4x10 után ez már önmagában adhat egy lökést, amitől fejlődni fogsz.

Az intenzitásnövelő technikákkal (erőltetett ismétlések, bukásig edzés, stb) meg csínján bánni, főleg ha fogyasztasz. Ha állandóan fáradtnak érzed magad, az intő jel. Végezd addig a sorozatokat, amíg úgy érzed, hogy még egy ismétlés valószínűleg menne, de ne akarj még plusz ismétléseket kierőltetni rossz technikával vagy segítséggel.

Zoe_the_Genius 2013.01.02. 14:31:32

@Squatting Stingray: köszönöm! Jelenleg teljes test edzést csinálok a végén kardióval (meg néha futok, kirándulunk sokat); guggolás, emelés, húzódzkodás, fekvenyomás, kitörés, lábtolás, hirtelen ezek jutnak eszembe. Szoktam mellé tenni külön tricepsz és váll részeket, de nem hangsúlyos. Nagyon figyelek, hogy ne eddzem túl magam és a túlerőltetést is kerülöm, nagyon figyelek magamra. Köszi!
süti beállítások módosítása