HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.12.08. 16:35 Lokál Patrik

A súlyöv méltatása


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


A súlyöv, az a csodálatos súlyöv... ölümposzi istenek találmánya, görög istenek szárnysegédje. 

A gyönyörűen szegecselt ujjnyi vastag bőr, elöl a félelmetesen csillogó lánccal... ahogy méltóságteljesen bevonulsz kezedben a súlyövvel a terembe, mindenki elhalkul, megáll a zene, a levegő - csak néznek. Azt hiszik, ez is valami olyan "gyúrósöv", amit valójában - egy arányosan felépített-edzett testtel és kellően erős hasizomzattal szinte szükségtelen lenne felölteni.

A súlyövet pedig jelentőségteljesen ledobod a földre, hadd csörömpöljön a lánc. Nem értik, mi ez a furcsaság. Szemükben egyre nagyobb tisztelettel méregetnek, bár pár perce még emberszámba se vettek, hiszen nem az a turmixon felhizlalt, szoláriumos arc vagy, flipflopot se hordasz, fel se tűnnél elsőre.

De most már sunyin, de érdeklődve néznek... mire készülsz. Kezedben az övvel délcegen odavonulsz a tolódzkodóállványhoz; fejcsóválva, ciccegve eltávolítasz mindenféle liftezésre alkalmas, nevetséges térdelő-álló segédletet. Mi ez, valami spanyol inkvizítor ördögi találmánya, valami vasszűz? Drága lett volna két rudat, némi derékszögű támogatással felfúrni a falra? Bizonyára helyhiány van a proteinshake-es reklámposzterek meg a lapostévék miatt, meg hát azt bárki legyárthatja egy hegesztővel. Ejnye.

A térdelőliftet eltávolítottuk. Térdelve tolódzkodni, milyen már! Szinte már-már úgy repülnek fel ezek a srácok, ahogy szorgalmasan tologatják nyamvadt testüket... mindegy, letérdelsz. Az övet gondosan a far- és az alsó hátizmok közötti kőkemény kis völgybe helyezed, majd a láncot hozzáértő arccal fűzöd át a tárcsákon. 10 kiló, 15 kiló. Karabiner csattan, láncot marokra fogod, tárcsákat emeled, borzasztóan szálkás alkarodon kirajzolódik minden ér. Lassan, egyenes háttal felállsz.

Első lépcsőfok, második lépcsőfok - lassan felérkezel az elérhetetlennek hitt magasságba, a tárcsák lassan himbálóznak lábaid között. A hitetlenkedő arcok nem hiszik - ez erre képes? Tuti nem. Márpedig de. Fejedet alázattal lefelé szegezed, farodat kitolod, majd megcsinálod egyszer, kétszer, ötször.

És megcsinálod itt, megcsinálod 20-30-40 kilóval, kézisúlyokkal is (ha lusta voltál az övet magaddal cipelni) - megcsinálod a húzódzkodórúdnál is, ha éppen nem a kábeleket rángatja valami strandpapucsos arc. Furán néznek: hát neki könnyű, próbálnál meg 90 kilósan húzódzkodni! Hát éppen azt csinálom, kisbarátom. Ja, tényleg. Mindegy, te tudod. Nekem az orvosom megtiltotta, a váll- és könyökizületeid nem fogják megköszönni, elkopnak a csigolyáid, én ötvenkilóssal húzódzkodtam a sérülésemig.

Pedig meg fogják köszönni. És folytatod 15 kilóval, 20 kilóval. Élvezed, hogy gecire erős és szép vagy.

A súllyal végzett tolódzkodás és a húzódzkodás a felsőtest legcsodálatosabb gyakorlatai. Természetesen csakis a felhúzás után :) Aki súllyal tolódzkodik, az nem vágyik talán többet semmiféle fekvenyomópadra.

Minek.  Fekve nem edzeni kell.

17 komment

Címkék: vélemény edzés eszközök fegyencedzés


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr194954545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[corristo] 2012.12.08. 16:43:28

igen, igen IGEN. bár nekem sajnos 360geares van, az nem bőr...:(((( (amúgy a zsigmond téri gildába van egy úriember, akinek ez a képen látható myproteines öve van, az nem valamelyikőtök? ma is ott guggolt tökéletes technikával)

[corristo] 2012.12.08. 16:44:38

egyébként én azért kezdtem el súllyal tolóckodni, mert a vállam egyszerűen nem bírja a fekvenyomást, és minden várakozásomat fölül múlta. imádom a súlyövet.

BigAtti 2012.12.08. 17:35:59

A mai nap lementem a terembe, a héten már meg volt a 4 edzésnap, de kívántam a húzódzkodást.
Mikor a 3. fogásnemben kezdtem neki a sorozataimnak (5 fogásnemben 4x8), már hallatszott a teremben a savazás felém.
Ha pedig súllyal tolódzkodóm-húzódzkodóm szintén ez van:
-Biztos a neten láttad ezt..
-Mi ez valami fegyencedzés….
-Nem jól csinálod, mert mozog a lábad is..(Igen mozog, amikor már nem bírom statikusan, így segítek egy kicsit.)
-Én is csinálnám, de fáj a karom…..stb

Mindeközben ők lazán húzgálták a csigát bemelegítő súlyokkal:).
Nem érdekelt, és adtam is nekik, de egy kicsit lehúzott lelkileg.
Szeretek oda járni, de jobb lenne, ha olyanok lennének többségben, mint akik itt vannak.

Gekko 2012.12.08. 21:41:11

@BigAtti: fül bedug, fasza Metallica-ACDC-Tankcsapda válogatás indít (jó fülestől ne sajnáld a pénzt). Aztán nyomd ezerrel, hogy minél hamarabb mehess haza:-)

Múltkor az öltözőbe vicceskedtek velem, h biztos aranyerem van - deadliftre utalva. És a vicc az, hogy nem is dolgozok igazán nagy súlyokkal... öreg vagyok már.

Én amúgy kézi súlyokat fogok a lábam közé, de ez azért praktikusabb.

Zoe_the_Genius 2012.12.08. 23:36:07

O mas is Tankcsapda Metallica vonalon megy:-) engem nagyon visz! Ma voltak a teremben kinaiak lattatok volna a kis pufi Pho meg a Saska. Mutatta nekik az edzo hogy vadlizzanak a steppadon majd ott hagyta oket en meg ott maradtam. Csamcsogva nyammogva nezelodve billegve szajhuzva jartak el a Hattyuk tavat kb. De nem csak ok...bar az o fejuk kiemelten vicces volt nem lattak hogy nezem. Ti szoktatok kukkolni? En jo meg rossz ertelemben is:-) (jo gyakorlatokat lopom hulyeken meg szorakozom)

erdészpista 2012.12.09. 03:51:41

Súlyöv jó dolog, kár, hogy elcsesztétek a cikket a 2 hülye megjegyzéssel a turmixról, és arról, hogy nem kell a "gyúrósöv".

salander 2012.12.09. 09:00:56

@erdészpista: Tudod valami nem (vagy csak nehezen) változik, látható ha posztról-posztra követed őket.

Az ilyen kikarikirozó megjegyzések is lehetnek hasznosak, ha egy ember észreveszi magát tőlük akkor már megérte.

Lokál Patrik 2012.12.09. 09:40:56

@erdészpista: @salander: Bocs, annyira élveztem az írást, hogy nem mértem fel szavaim súlyát :)

Pontosabban: én nem érzem egyelőre, hogy bármelyikre szükségem lenne. Öv, turmix mikor kell?

@[sy]: Könnyen lehet, hogy ismerjük :)

erdészpista 2012.12.09. 10:02:30

@salander: Van elég valódi dolog, amiért gúnyolódni lehet a kondis arcokon, övet viszont speciel azok szoktak használni, akik tudják is, mire jó. :)

erdészpista 2012.12.09. 10:09:07

@Lokál Patrik: Mindkettő nélkül el lehet lenni, de szerintem:

turmix: 1. kényelem, pl. gyors reggeli fehérjeturmix zabbal, nyami :) 2. ha gyors felszívódású fehérje és szénhidrát kell, elég hasznos, tipikusan edzés után/közben 3. ha nem tudsz elég csirkét letolni, mint pl. én

öv: közhiedelemmel ellentétben nem gyengülsz el tőle és nem is fogsz lényegesen többet emelni vele, ugyanakkor biztonságot ad, én akkor használom ha rekordra megyek, vagy más okból nehéz lesz a széria (plusz amúgy is van gond a hátammal, szal nem árt vigyázni). de valóban nincs rá szükség, egészen addig, amikor már túl késő :)

hekkimaki 2012.12.09. 11:21:35

Lehet ilyen súlyövet kapni valahol?
Mert idáig a gugliban hiába kerestem rá, nem dobott ki egy helyet sem.

[corristo] 2012.12.09. 11:37:06

@hekkimaki: én a tactical shopban vettem (az egész várost föltúrtam, csak ott volt. viszont ha most venném, tuti, hogy a myproteinről rendelnék olyat, amit a fölső képen is látsz. olcsóbb is (well, akkor, ha mást is rendelsz mellé, és szétdobod a postaköltséget. ha nem, akkor kb. ugyanannyira jön ki), és sokkal faszább minőség. nem mintha ez a 360 geares szar lenne, de hát mégsem olyan szép vastag szegecselt bőr. :)

[corristo] 2012.12.09. 11:39:28

@Lokál Patrik: övet egyébként rippetoe is javasolja a SS-ben, ha nagy súlyokkal guggolsz. viszont az az öv, amit ő mond, nem az, amit itthon mindenhol lehet kapni.

Lokál Patrik 2012.12.09. 12:14:57

@erdészpista: @[sy]: Hát ha nagyon úgy érzem majd, hogy nem fejlődöm tovább, akár ki is próbálhatom mindkettőt. Egyelőre hús, tojás elég.

Stingray szokott a max deadliftekhez övet húzni, de előtte nem. Én egyikhez sem, bár a végén csalok a vegyes fogással.

Mi a konkrét sérülésveszély amúgy? Sérv, gerinccsigolyák szétcsúsznak?

BigAtti 2012.12.09. 13:41:10

@Gekko: Köszi, jó ötlet:)
Gekko:"öreg vagyok már"
hát én se vagyok már fiatal 41-t léptem át, és hosszú kihagyás után kezdtem újra.
Már 1 éve nyomom keményen, csirke mell-rizs-tonhal-túró az alap:))
Ahova lejárok, egy régi szocreál alagsori terem. Igazi retró hangulat, nincs csicsa, semmi designes kütyü gép. Vannak alapgépek, de túlnyomó rész szabadsúlyzós gyakorlatokat lehet végezni. Ezért is szeretem ezt a helyet. Viszont elkoptak már a "régi" edzőtársak.....
Én a súlyöv helyet egy acél kampót készítettem, amit az övemre akasztok, erre teszem a tárcsákat.

.com 2012.12.09. 20:43:13

"az nem vágyik talán többet semmiféle fekvenyomópadra."

nnna, azert ez barokkos tulzas

semmi nincs olyan szep mint a feny jateka a hajladozo rudon (150+)

easternWize 2012.12.11. 21:18:50

A súlyöv az jó. Én az angol ebay-ről rendeltem pár hónapja egy remek valódi bőrből készültet. Kb 6000 volt postaköltséggel, és 3 nap alatt itt is volt.
Azt viszont meg szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy valóban el lehet e hagyni a fekvenyomást emellett. Nemrégen sajnos a mellkasomon maradt a súly, azóta kicsit félve fekszem alá.
süti beállítások módosítása