HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.04.27. 10:59 Squatting Stingray

Fekvenyomás: Dave Tate elmagyarázza


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Dave Tate a méltán neves EliteFTS alapítója és vezetője, erőemelő és edző. Fénykorában 424 kilót guggolt, 336-ot húzott fel és 277-et nyomott fekve. Nála jobban kevesen értik a fekvenyomás mechnikáját, vagy tudják jobban mi kell nem csak ahhoz, hogy nagyot tudjál nyomni, hanem hogy ezt akár évtizedeken keresztül tudd művelni.

 dave_tate.jpg

Talán nem túlzunk ha azt állítjuk, hogy az egészséges vállak legnagyobb mumusa a fekvenyomás. Sokan csak hosszú évek helytelenül végzett munkája után döbbennek rá, amikor gyakran már késő és rehabilitáció szükséges a teljes mozgástartomány és a fájdalommentes edzés eléréséhez. Mivel a gyakorlat egyben a legnépszerűbb is szerte a világ edzőtermeiben, a probléma hatványozottan jelentkezik. Hab a tortán, hogy ritkán látni olyan sportolókat akik hosszú távú egészségük szempontjából is biztonságosan képesek fekvenyomni, de a személyi edzők 90%-ának sincs halvány fogalma sem a gyakorlat biomechanikájáról és a vállak sérülékeny helyzetéről. A helyzeten nem segít a helyettesítő gyakorlatok alkalmazása sem, hiszen legtöbb esetben ezeknél is ugyanazok a veszélyek leselkednek vállövünkre.

Az alábbi videóban Dave a T-Nationnek beszél arról, hogy mi a probléma általában amikor fekvenyomásra kerül a sor, mire érdemes figyelni és hogyan kell kinéznie egy olyan gyakorlatnak, amit akár évtizedeken keresztül tud valaki végezni, vállproblémák nélkül.

A videóhoz magyar és angol nyelvű felirat is választható. Fogadjátok meg Dave tanácsait, nyomjatok mintha nem lenne holnap, de csakis helyes technikával! :)

9 komment

Címkék: edzés fekvenyomás gyakorlat davetate


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr964476139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargatom 2012.07.08. 14:04:57

Szeretném megjegyezni, hogy a videó nem található...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.08. 15:37:34

@vargatom: köszi szépen, Google úgy gondolta, hogy ha G+ profilra nincs szükségünk, akkor bosszúból törli a YouTube videókat is. Szerencsére le volt mentve, felraktam újra.

vargatom 2012.07.10. 01:08:26

Én köszönöm, megyek is okosodni

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2012.12.28. 20:03:27

Sziasztok,

Egy 2006-os cikkben egy fekvenyomózseni ezt írja: "Aki versenyzésre adja a fejét, egy jó tanács: próbáljatok ki minél több padot, menjetek néha más terembe, ha tehetitek! Meg kell szokni más környezetben más padokat, még ha ugyanúgy versenypad is! A legrosszabb dolog, ami történhet velünk, hogy egy másmilyen pad miatt nem sikerül azt a súlyt kinyomnunk, amit egyébként az otthonin simán letudunk. Fő a változatosság!"

Ez tényleg így van? Vagyis előfordulhat, hogy egy másmilyen (pl. alacsonyabb) padon rosszabbul megy a nyomás? Vagy ez csak urban legend?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.12.29. 13:56:41

@maracanazo: ez így van, tapasztalatból mondom, kilókban mérhető különbség a pad (szélesség, magasság, kampók helye, stb) és nekem pl a rúd is - ha versenyezni szeretnél, mindenképpen próbálj ki többet.

bátortamás 2013.01.11. 18:26:23

Megyek ki is próbálom aminket mondott.
Csak én nem értem miért beszélnek a végén egy anakondáról?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.11. 18:27:19

@bátortamás: az valami vicc lehet, amit fehér emberek nem érthetnek. :)
süti beállítások módosítása