HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.06.07. 07:20 Squatting Stingray

Fogyasztás vagy tömegnövelés


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Írtunk már arról, hogy miért is fejlődnek olyan könnyen a kezdők amikor súlyzós edzésre adják a fejüket: az új, és szokatlan inger hatására az izmok, izületek és a központi idegrendszer is fejét vesztve próbál alkalmazkodni a terheléshez. Ez a néhány hónapig tartó időszak ideális arra, hogy relatíve gyorsan feltornásszuk az alapgyakorlatokban megmozgatott súlyokat a középhaladó szintig. Éppen ezért felesleges és kontraproduktív, ha egy kezdő azon pörög, hogy miből mennyit és mikor kell ennie - ekkor még erre túl nagy hangsúlyt fektetni felesleges. A szervezet általában egyszerre fog izmot építeni, valamint az extra mozgás és a beinduló hormonális változások miatt a zsírraktárak is apadásnak indulnak. Ez persze nem vonatkozik azokra akik túlsúlyosak (náluk érdemes rögtön kalóriadeficittel indítani) vagy alultápláltak (ők pedig egyenek meg mindent, ami nem tud elfutni előlük).

squat.jpg

Nem, a súlyzós edzéstől a csajok sem lesznek túl izmosak

Egyszer minden véget ér, és egy szép napon azt vesszük majd észre, hogy hiába az okos (lineáris) programozás, nem tudunk emelni a súlyokon - az az edzésintenzitás, ami mellett szuperkompenzáció és fejlődés következik be, olyan mértékű stresszel jár, amiből a szervezet már nem képes lineáris programozás mellett regenerálódni. Két dolgot érdemes tenni: egyrészt átállni egy lassabb (heti vagy kétheti) fejlődéssel operáló programozási sémára, másrészt a táplálkozást is ráncba szedni. El lehet gondolkodni azon, hogy az erő növekedésére - izmok építésére szeretnénk fókuszálni, vagy inkább a zsírraktárakat eliminálni. A rossz hír, hogy a kettő egyszerre valószínűleg nem fog menni a középhaladó szinttől kezdve (hacsak nem bírunk még mindig jelentős túlsúllyal). Bár léteznek olyan protokollok, amik a kettőt egyszerre ígérik (rekomp), de ezeknél már nagyon precíz kalóriaszámolással és csigalassú fejlődéssel kell kalkulálni. Nem véletlen, hogy a testépítők többsége is versenyidőszakon kívül a tömegnövelésre és a fejlődésre koncentrál, majd a versenyek közeledtével jön a mindenki által utált szálkásítás, megtorpanó fejlődés, nagyobb kalóriadeficit esetén akár legyengülés is. De például a súlyemelésben is a versenyidőszakon kívül a legtöbb sportoló magasabb testtömeggel edz, mint a versenyidőszak alatt, amikor a verseny napjára kell valahogy beférniük a súlycsoportjukba. Elsősorban bokszolóktól és rokon sportok űzőitől hallani időnként vicces sztorikat, amikor egy-egy megismételt mérlegelés kedvéért pár órára polárdzsekiben és sapkában ülnek be a szaunába ledobni az utolsó dekákat, vagy három mackóalsóban és két kabátban mennek el gyorsan futni egyet, hogy beleférjenek a súlycsoportjukba.

leepriestoffseason01.jpg

Lee Priest nem aprózza el a tömegnövelést

Aki rekreációs célokkal edz, általában nem célozza meg az 5%-os testzsírszázalékot, azonban lefogyasztani egy bizonyos szintig mindenkinek érdemes. Talán még fontosabb utána kordában tartani a zsírraktárakat, ugyanis a magas testzsíraránynak számos negatív következménye van, és itt most nem arról beszélünk mekkora sikert aratunk a strandon.

Míg zsírt felszedni nagyon könnyű, leadni már nehezebb. Ráadásul a zsírsejtek egy ideig nőnek a plusz bevitt energiától (hipertrófia), azonban egy bizonyos határ fölött, hogy az extra energiát tárolni tudják, osztódni kezdenek (hiperplázia). Ezek a sejtek pedig ha már egyszer kialakultak, nem mennek sehova, maximum összezsugorodnak. Ezért (is) olyan könnyű egy-egy többé-kevésbé sikeres fogyókúra után visszahízni.

A magas testzsírszázalék a hormonháztartásban is változásokat okoz. Ösztrogén, a "női hormon" a férfiakban is termelődik kis mennyiségben (és szüksége is van rá a szervezetnek), azonban minél több zsírt cipel magán valaki, az ösztrogén-termelés annál magasabb fokozatba kapcsol, a tesztoszteron-szint pedig ezzel párhuzamosan csökken: 5.2cm plusz deréktájon, vagy 2.7% testzsír-százalék pluszban a tesztoszteron-szintet 2%-kal csökkentette egy vizsgált mintán, míg az ösztrogén-szint 2%-kal nőtt. A túlsúly, és a hatására megnövekvő ösztrogén férfiaknál aztán fáradékonysággal, izomvesztéssel, megnagyobbodott prosztatákkal is járhat. Ugyanez egyébként hozzájárulhat a rettegett kancsöcsök kialakulásához is - bár hozzá kell tenni, az esetek többségében a szervezet által aromatizált (ösztrogénné alakított) koksz a bűnös. A lényeg, hogy ha először lefogyasztunk, az olyan hormonális változásokat okoz, amik hatására később a rendszeres edzés mellett bevitt plusz energia hatására bekövetkező súlynövekedés is nagyobb arányban az izomtömeg növekedéséből származik majd.

bob_bitch_tits_1.jpg

Bobnak hatalmas kancsöcsei voltak

Az anyagcsere szempontjából is előnyösebb, ha alacsony testzsír-százalékkal rendelkezünk: a bevitt makronutrienseket ebben az esetben nagyobb eséllyel fogja a szervezet az izomszövet regenerálására és építésére fordítani, mint ha eleve magasabb lenne a zsírszövet aránya testünkön. A "szálkásabb" sportolók alap inzulinszintje is alacsonyabb, valamint kevesebb inzulinra is van szükségük, hogy a tápanyagokat a megfelelő helyre juttassák. Ráadásul az ő esetükben a bevitt szénhidrátok például nagyobbrészt a glikogén-raktárak újratöltésére fordítódnak.

Jose Luis Torrente is tudja, milyen fontos a szálkásítás

Ha elég szálkásak vagyunk, akkor sem kell hogy elszaladjon velünk a ló: bár súlygyarapodásnál ilyenkor is rakódik le zsír az izomtömeg növekedése mellett, nem kell hozzá esőember-típusú matekzseninek lenni hogy belássuk, minél kedvezőbb arányban történik ez az izomtömeg javára, annál kevéssé nő testzsírszázalékunk (gondos kalóriaszámolás és okos edzés mellett ez akár csökkenhet is).

20 komment

Címkék: edzés táplálkozás programozás fogyasztás diéta tömegnövelés kezdő szálkásítás középhaladó


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr634570089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TarzanBorz 2012.06.07. 22:04:59

"Esztrogén" olyan magyarul nincs. Talán ösztrogén.

Alvin666 2012.06.08. 02:16:50

@TarzanBorz:
Olyan nincs hogy TarzanBorz, legfeljebb Tarzan borz.
Csak ugy mondom...

Void Bunkoid 2012.06.08. 03:47:23

kiss éccakai nyelvtannáculás :)

Amusing 2012.06.08. 08:15:54

a "tiszta" kajáláson több múlik, mint az edzésen ezt még beleírtam volna.
3 év edzés nekem szart sem ért. fél év edzés kaja figyelés és -25 kg ! izom megmaradt

Köv cikk ajánlott étrend legyen!
esetleg zabos palcsinta recept :)

Tina0611 2012.06.08. 09:33:45

A fiam 15 éves, 168 cm és 92 kg. Kb 1 hónapja kezdett edzőterembe járni, heti 3 alkalommal. Csináltattunk személyre szabott programot (cél a fogyás) és kaptunk étkezési tanácsot. De most nagy bajban vagyok, mindenáron valami tejsavót akar szedni, mert az edző szerint ezzel lehet hamar eredményt elérni. Én ellenzem bármilyen szer használatát. Segítsetek, tényleg hasznos ez a por, ha nem, mivel tudnám lebeszélni a gyereket róla?

Lokál Patrik 2012.06.08. 09:49:02

@Squatting Stingray: mi az, hogy "jogos"? Inkább kértél volna bocsánatot ezért a szarvashibáért! Mi nem azért járunk ide, hogy esztrogénokat olvassunk.... ;D

@Tina0611: a tejsavófehérje szerintem rendben van, bár természetes forrásból is meg tudná oldani olcsóbban, főleg így az elején. Ha hisz benne, és emiatt gyakrabban jár edzeni, akkor miért is ne. Bár a protein izmot épít elsősorban, nem fogyaszt :)

Majd a Főszerkesztő Úr megmondja!

Tina0611 2012.06.08. 10:05:53

@Lokál Patrik: Köszi a választ, tényleg abban szeretnék biztos lenni, hogy nincs mellékhatása vagy egyéb hátránya, főleg ilyen fejlődő szervezetre.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.08. 10:16:39

@Tina0611: tejsavó a tej feldolgozása során keletkezik, önmagában is használják az élelmiszeriparban, por formában pedig táplálékkiegészítőként magas fehérjetartalma miatt (de például kalciumból és egyéb tápanyagokból is van benne). Ha az edző javasolta, akkor gondolom a srác étrendjében nincs meg az optimális mennyiségű fehérje. Nem veszélyesebb, mintha multivitamint szedne.

@Lokál Patrik: földig hajolva bocsánatot kérek, és este meghívlak egy sörre. :)

szomoruszamuraj 2012.06.08. 10:22:50

Tina0611

A tejsavó fehérjétől nem kell tartanod, semmi baja nem lesz tőle a fiadnak. Attól, hogy porított formában lehet kapni szintén nem kell félned. Ez semmi más csak élelmiszer. A tejsavó alapból 10-12% állati fehérjét tartalmaz. Ezt különböző eljárásokkal megszabadítják pl. a tejcukortól és tejzsírtól, így kapják meg a tejsavó fehérje koncentrátumot, ami durván 70-80%-os fehérje tartalommal bír. Ehhez adnak édesítőszert és vitamint, és porítják, majd dobozolják. Ez nem valamiféle mágikus szer, hanem ahogy írtam; étel. Így is kell hozzá állni és ennek függvényében kell várni tőle az eredményt. Önmagában semmilyen fogyasztó hatása nincs természtesen, viszont az edzések utáni kb. két órás ablakban nagyban segíti az izmok építését. Mivel akkor a legkönnyebb leadni a zsírt, ha arányosan több izom van rajtad, így közvetett hatása mégis van a zsírvesztésre.

Viszont mivel a gyereked nagyon fiatal, én elsősorban az edzés melletti helyes táplálkozásra figyelnék oda. A lehető legkevesebb feldolgozott ételt (konzerv, mirelit készétel, stb...) fogyassza, cukrot, lisztet abszolút kerülje. Emellett multi-vitamint is szednék a helyében.

Más: a tejsavó fehérjét semmivel sem tudod pótolni otthoni körülmények között, pláne nem olcsóbban. Ha veszünk egy 5500 forintos kilónkénti árat, abból 1 adagra kb 30g-ot iszunk meg. Ez durván 10 tojásfehérje mennyiségnek felel meg, 10 tojás pedig nagyjából 500 forint. Látható, hogy nem éri meg, plusz hozzá jön még a tejsavó fehérje felszívódási hatékonysága.

Remélem tudtam segíteni.

TarzanBorz 2012.06.08. 10:45:24

@Void Bunkoid: ez nem nyelvtan, ez elírás. Nem mindegy, hogy kankó vagy kénkő

Megadatott 2012.06.08. 10:58:51

@szomoruszamuraj:
A tojás párhuzammal nem értek egyet. :) (Egyébként jókat írtál)

Vegyük a példádat, hogy 1 adag 30g. Így ez kb 165 Ft/adag. (ha 1 kg 5500 ft, ami még olcsó is)
Ha 80% fehérje tartalmú a por (ami igen jó!), akkor 1 adag 24g fehérjét jelent.
Ez kb 4 db tojásnak felel meg. Tojást pedig kapsz 40 forintért is (nem csak minit), azaz árban ugyanott vagy kb.
+ a tojás tele van egy rakat hasznos dologgal. Amit egy mesterséges készítmény sem tud pótolni.

szomoruszamuraj 2012.06.08. 11:22:53

@Megadatott: Igen, a matekban tévedtem nem tudom miért, de 3g fehérje/tojás alapon számoltam, szóval ott a pont:)) A 40 forintos tojásból meg én is kérek, nálunk még nem sikerült ilyenbe botlanom :))

Bár nem is tudom minek írtam az összehasonlítást, Tina számára ez egyébként sem volt túl releváns infó.

Megadatott 2012.06.08. 11:42:49

Piacokon (pl a lehel téri) és némelyik zöldségesnél is lehet 40-ért venni. Nem ritkaság annyira. Az igaz hogy közértekben max mini tojás van ennyiért, de lehet még az sem.
Egyébként baromira sajnálom, hogy ilyen drága lett tojás. Sport mellé szerintem nagyon jó.
Nálam legalábbis alap.

elvagyok 2012.06.08. 16:16:38

@Tina0611:

Szomoruszamuraj által adott infókat picit pontosítanám. 30g fehérje 5-6 tojásban van, azaz a megadott kalkuláció finomítandó. Egyet tudok érteni étrendi javaslataival, de azokat kiegészíteném: nemcsak a kenyeret, hanem az összes lisztből készült élelmiszert el kellene hagynia a gyermeknek. Sajnos a felejtendő ételek körébe tartozik a krumpli is, pláne sütve. Ha tartósan akar fogyni, akkor tudom javasolni a paleo étrendet, vagy a kifejezetten fogyást célzó ketogén diétát - lényegük az alacsony szénhidrát bevitel. Én a paleot folytatom, rendszeres edzés mellett és kiválóan működik. Annyit szeretnék még megjegyezni, hogy a tejsavón alapuló készítmények sajnos sokféle adalékanyagot is tartalmaznak, némelyik ezen adalékok közül kifejezetten káros. A készítmények édesítése döntően cukorral, glükózzal, aszpartammal történik - előbbiek kedvezőtlen hatásait nem ecsetelem, utóbbi pedig igen mérgező. Ha lehet javasolni megoldást, ami "tiszta": egy magyar cég forgalmaz por alakúvá feldolgozott tojásfehérjét, teljes tojást, tőlük érdemes rendelni. Elérhető az áruk, semmi segédanyagot nem tartalmaz a termékük. Az így beszerzett fehérjeporból érdemes aztán otthon turmixot készíteni: banánnal, jó minőségű, lehetőleg nem édesített kakaóval, bármivel. Édesítésre pedig xilitet, eritritet érdemes használni. Ezek elég drágák, viszont a glikémiás indexük alacsony, nem okoznak cukorbetegséget, fogyni lehet mellettük.
Remélem tudtam segíteni...

Illye26 2012.06.09. 18:24:43

@Squatting Stingray: Szia!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e esetleg publikus e-mail címed? Sok mindent szeretnék kérdezni, de nem akarom szét offolni a topiko(ka)t!:)

A választ köszönöm előre is!

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.09. 23:14:18

@Illye26: emeljblog (at) gmail.com, vagy oldaldobozban ott a fácsé + twitter kapcsolat infó.

Illye26 2012.06.11. 12:57:09

@Squatting Stingray: Köszönöm szépen, írok is mingyán!:)

Asidotus 2012.06.17. 20:14:36

@elvagyok:
Fehérjekészítményekbe általában akkora adagolókanalat tesznek, ami kb. 20-22 gram fehérjét jelent. A normális, jó minőségű fehérjekészítmények ugyanis 70-75%-osak.
Az, hogy 100% Whey protein, az nem azt jelenti, hogy 100%-os a fehérjetartalma, hanem azt, hogy a benne lévő fehérje 100%-ig tejsavófehérje.
Az emlegetett, 30 adagos fehérjekészítmény adagonként 20-22 gramm fehérjét tartalmaz, amit valaki helyesen 4 db átlagos tojással számolt. A fő különbség nem is az átban van, hanem abban, hogy ez az adag fehérjekészítmény kb. 120 Kcal, míg a 4 tojás meg kb. 300 Kcal, a sárgájával együttfogyasztva.
A másik nagy előnye a tejsavófehérjének az edzés utáni fogyasztása, akkor semmi másféle fehérje nem hasznosul ilyen gyorsan és alaposan.
süti beállítások módosítása