HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.07.05. 07:30 Squatting Stingray

Öt mítosz a súlyzós edzéssel kapcsolatban


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


A minket rendszeresen olvasó hölgyek és urak nagy részének valószínűleg nem szükséges elmagyarázni, miért is jó dolog a súlyzós edzés - akár profi szinten, akár rekreációs célokkal, vagy fő sport mellett kiegészítésképpen. Ha viszont valaki kívülről szemléli ezt a világot, netán más sportot űz, az gyakran szembesül babonákkal és a Kalevalát megszégyenítő mítoszokkal, amiket környezetében eleget hallva aztán előbb-utóbb azonosul is a folklórral. "Nem akarok túl nagydarab lenni", "én úgyse tudok izmot építeni", "nem egészséges nagy súlyokkal edzeni", ismerősek ezek?

Az igazság az, hogy szinte mindenkinek, aki valamilyen sportot űz, javasolt a vázizomzat és az izületek megerősítése - és ebbe most beleértem még a futókat is. Erre pedig a legalkalmasabb az ellenállásos edzés, ami történhet saját testsúllyal vagy súlyokkal, bár a leghatékonyabb gyakorlatok között van olyan, amit súlyok nélkül nem fogunk tudni kivitelezni. Az edzés hatására bekövetkező akut és krónikus hormonális változásoknak amúgyis számtalan kellemes mellékhatása van - arról nem beszélve, hogy nem fogsz szégyenszemre lila fejjel erőlködni, ha ki kell rakni a kukát a ház elé.

Lássuk, mik a legelterjedtebb tévképzetek!

A súlyzós edzés kötötté teszi az izmokat

Láttál te már közelről súlyemelőt? Vagy neked a súlyemelés nem elég tökös sport, és inkább krikett-meccseket hesszelsz? Na akkor tanulmányozd Klokov professzort egy röpke szakítás erejéig:

Javaslom, hogy 0:40-nél állítsd meg a videót, és nézd meg hogy milyen mélyre kerül a mester feneke: néhány centiméter választja csak el a földtől. Most próbálj meg egyenes háttal ilyen mélyre guggolni - egye fene, neked nem kell közben 205 kilót a fejed fölött egyensúlyoznod. Ki a hajlékonyabb, Klokov, vagy te? Ahhoz, hogy hatékonyan tudják végrehajtani a versenygyakorlatokat, a súlyemelőknek igen nagyfokú hajlékonyságra van szükségük. De még a szörnyméretű Ronnie Coleman is képes a spárgára - ami mondjuk elég komoly kihívás még az átlagosnál jobb hajlékonyság mellett is.

coleman_splits.jpg

A szterka-bél mondjuk nem egy épületes látvány

A helyzet az, hogy a teljes mozgástartományban végzett súlyzós edzés nemhogy csökkentené, de a gyakran hangoztatott ostobasággal szemben növeli a hajlékonyságot. Az öregedés előrehaladtával a hajlékonyság mindenki esetén csökken, azonban ha heti néhányszor dolgozunk mobilitásunk megőrzésén, akkor hajlékonyságunkat könnyedén megtarthatjuk, vagy akár fejleszthetjük is.

A kockás hashoz rengeteg hasprést kell csinálni

Okés, azt már a Nők Lapja is megírta, hogy a kockás hashoz alacsony testzsírszázalék szükséges, nem pedig hasizom-edzések orrba-szájba - add le a felesleget, és előbukkanak a kockák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az erős hasizmok nem számítanak alapfelszerelésnek minden funkcionális emberi lény esetén. Viszont mit csinál szinte kivétel nélkül mindenki a konditermekben a hasizmok megerősítésére? Rengeteg hasprést kb 15 centis mozgástartományban.

deadlift.jpg

Előre a pokoli kockákért!

Nagy divat lett még a specifikusan a törzs izmainak megerősítését célzó edzés, vagy például a mélyizom-torna, de ide sorolhatjuk az instabil eszközök használói (vagy inkább forgalmazói) által sugallt elképzelést is, mely szerint a metastabil felület vagy berendezés automatikusan a gerincmerevítő- és a hasizmok extra igénybevételével és ezáltal megerősödésével jár. Tegyük most félre abbéli aggályunkat, hogy mennyire egészséges dolog és a testet integráns egészként kezelő elképzelés, ha csak bizonyos izmokat vagy területeket edzünk, miközben a többit elhanyagoljuk. Tudod mitől erősödik meg a törzsed? Olyan összetett gyakorlatoktól, mint például a guggolás, felhúzás, húzódzkodás vagy az állva fej fölé nyomás. Gondolod, hogy bárki képes lenne a testsúlya kétszeresével guggolni vagy felhúzni, ha a törzse nem elég erős, hogy a helyén tartsa a gerincoszlopot? Nekem például a legdurvább izomlázam a hasamban másnap nem egy hasprés-maratontól volt, hanem egy komolyabb mellen guggolás-szeánsztól.

Ahhoz, hogy izmos legyél, mindenféle porokat kell szedni

Ahhoz, hogy erős és izmos legyél, összetett gyakorlatokat magában foglaló edzéstervre, okos programozásra, kiegyensúlyozott étrendre és elegendő pihenésre van szükség. A táplálékkiegészítők zöme hatástalan hulladék. Tömegnövelő? Zabálj kristálycukrot, ha mindenáron dagadt szeretnél lenni. Bedurrantók? Az elmúlt évek legnagyobb átverése. Folytassam? Maroknyi olyan táplálékkiegészítő van, ami bizonyítottan hatásos - és ezek túlnyomó részét egy sokoldalú étrenddel simán be lehet vinni. Egyél gyümölcsöt, zöldségeket, tojást, húst, halat,  magvakat, ha nem vagy laktózérzékeny akkor tejtermékeket. Kerüld a feldolgozott élelmiszereket és a menzákat, ahol tápláléknak látszó ipari szemetet raknak eléd. Jelentkezz, ha egy jó program és étrend nem működik nálad - ha a fent felsorolt elemek ellenére nem fejlődsz, akár a Nature-be is bekerülhetsz, mint az ember, aki megcáfolja a természet törvényeit, vagy ha nem vagy ilyen ambíciózus, még mindig elmehetsz valami cirkuszba, ahol a krokodilember mellett mutogathatnak majd téged.

supplements.jpg

Edzés előtt dukál a bedurrantó!

A nőknek másfajta edzésre van szükségük

Miért, másfajta izmok nőnek rajtuk? A különbség a nők és férfiak között hormonális - a férfiak átlagos tesztoszteron-szintje kb tízszerese a nőkének. A pasasok sokkal gyorsabban képesek izomtömeget építeni, és erősebbek, mint a nők, valamint a vázizomzat is máshogy oszlik el a testükön, azonban ugyanaz az izomszövet nő rajtuk is. Ha egy adott sportoló gyengébb, azzal másfajta edzéstervet, frekvenciát vagy relatív intenzitást kell alkalmazni, mint egy erősebb sportolóval? Nyilván nem. Az edzéstervet a sportoló előremenetele, fizikai állapota és egyéni képességei alapján kell összeállítani.

girl_squat.jpg

Fúj de izmos, mindjárt elhányom magam!

Pont a hormonális különbségek miatt, a nők nem képesek olyan izomtömeg és relatív erő megszerzésére, mint a férfiak. Nem, nem leszel túl izmos, ha néha guggolsz egyet, ellenben a strandon lehet, hogy megnézik majd a fenekedet.

Akkor volt jó az edzés, ha izomláz jelentkezik másnap

Az igazság az, hogy a kutatók nem találtak összefüggést az izomláz és az edzés hatásossága között. Izomláz általában akkor jelentkezik, ha a program valamilyen paraméterét megváltoztatjuk - emelünk a súlyokon, növeljük a terjedelmet, új gyakorlatokat vezetünk be. Az izomláz azonban önmagában nem jó indikátora az edzés minőségének vagy az izomtömegre/erőszintre gyakorolt hatásának.

16 komment

Címkék: mythbusters edzés egészség


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr584629776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

confidenceandpower_Flóra · http://confidenceandpower.blogspot.hu/ 2012.07.05. 09:11:44

Olyan mintha szinonimaként használnád a mobilitást és a hajlékonyságot, pedig szerintem különböző dolgok (ízületek mozgástartománya - izmok megnyúlási képessége), persze összefüggenek: alaposan tudják korlátozni egymást. A cikk többi része tök jó, részemről a fekvőtámasz jelenleg a kedvenc hasizom gyakorlatom. Mivel nagyon küzdök vele, muszáj 100%-ig bevonnom a hasizmomat is.

Arch$tanton 2012.07.05. 10:51:10

Nagyon jó a blog, csak így tovább.

Ma haverral melleztünk egyet RPT stílusban, utána military press majd egy kis weighted dips, thats all!

Ja és deadlift/squat power na meg chinups. ;)

D. János · https://azedzesjatek.blog.hu/ 2012.07.05. 11:21:34

Hát igen a legjobb hasizom gyakorlatok egész biztosan az elölguggolás, fej feletti guggolás, thruster és társaik. Sokkal nagyobb erőt kell itt kifejtenie a hasizomnak, hogy stabilizálja a törzset, mintha haspréssel hülyéskednénk.

Lokál Patrik 2012.07.05. 12:10:22

"Nem akarok túl nagydarab lenni", "én úgyse tudok izmot építeni", "nem egészséges nagy súlyokkal edzeni", ismerősek ezek?

- Természetesen ismerősek, és mennyire igazak is!

Szálkásításhoz kis súllyal kell sokat ismételni, a tojássárgáját lehúzni a klozetton, zsírégetőt venni, a guggolókereten bicepszhajlításokat + tricepszdippeket nyomni felrakott lábbal, közben fújtatva-jajgatva, a fekvenyomás a legfontosabb gyakorlat, a vádlizás köré építeni az edzéstervet, csak csirkemell+rizs, minimum 45 perc kardió, hogy zsírégető tartományba kerüljön a pulzusunk, és rengeteget futni meg biciklizni, mert a vízilabdások meg a kajakosok a legszebbek!

Lokál Patrik 2012.07.05. 13:34:16

Ja, és még egy kolosszális baromság, amit tegnap beszéltünk is: egyszerre lehetetlen zsírt csökkenteni és izmot építeni.

[corristo] 2012.07.05. 17:20:37

>Tegyük most félre abbéli aggályunkat, hogy mennyire egészséges dolog és a testet integráns egészként kezelő elképzelés, ha csak bizonyos izmokat vagy területeket edzünk, miközben a többit elhanyagoljuk.

ez az aggály a core training, és a mélyizmok edzésének teljes félreértése.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.05. 17:32:53

@[sy]: fejtsd ki kérlek, különben azt fogom hinni, hogy szerinted a törzs megerősítésére tényleg jobban alkalmas a hasprés és a hátemelés mint a nagy összetett gyakorlatok.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.05. 17:34:24

@confidenceandpower_Flóra: a mobilitás valóban tágabb fogalom, én meg szinonímaként használom a flexibilitással. Pongyola dolog. :)

vargatom 2012.07.07. 01:11:40

Lehet (sőt szinte biztos) hogy rosszra gondolok a "core training" alatt, de nekem ilyen kategóriában a különböző statikus hídtartások szerepeltek (elülső-oldalsó, hátrahajlító-padon sima vízszintes, illetve felemelt térddel lógás)

Azokkal sztem semmi gond sincs, sőt. Mondjuk mindenféle bazi nagy labdákhoz biztosan nem volt köze ;)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.07. 17:08:11

@vargatom: amit én láttam eddig "core training" órákon annak semmi köze nem volt ehhez. Általában hatástalan has- és alsóhát-gyakorlatok, magas ismétlésszámmal.

vargatom 2012.07.08. 14:04:10

@Squatting Stingray: Könnyen meglehet - én szerencsére nem láttam még ilyen edzést, úgy három éve csak kettlebell, előtte kis crossfit, "hagyományos" személyi edzővel meg sose beszéltem ;)

ganjagym 2012.07.21. 17:54:33

A szterkos badis gatulesben ul van, nem spargazik. A vasakkal valo kuzdelem amugy jo, ahogy a blog is kedvenc.

2012.09.04. 18:11:41

@Lokál Patrik: nem egy mai kommentre válaszolok, de hátha valahogy észreveszed, és válaszolsz.

naturálan miképp lehet egyszerre testzsír%-ot csökkenteni, és izomtömeget növelni? :)

Lokál Patrik 2012.09.04. 20:08:56

@ruskyy: jogos! :)

1. Összetett gyakorlatok (teljestest-edzés)
2. Fegyelmezett kajálás (Intermittent Fasting és minőségi táp)

Persze ez főleg csak egy optimális szintig fog látványosan működni.

2012.09.04. 20:21:17

@Lokál Patrik: óóó, és jött reakció! köszönöm! :)

most találtam a blogra, pár bejegyzést átrágtam, ennek köszönhetően pl. a felhúzást már beiktattam az edzésbe. a másik vesszőparipa, a guggolás és a lábazás az megvolt/van. szóval abban a csekély %-ba tartozom, aki nem kizárólag party izmokra edz, papucsban. na mindegy is, igazából a teljestest-edzésről láttam a posztot, de még nem olvastam el, mert ódzkodom tőle. bennem erősen él az a dogma, hogy a leghatékonyabb natúran a heti 1x egy testrész, kivéve talán a vádlit, mert pl. egy kiadás lábazás után napokig nem tudnék újra intenzívet lábazni, kell neki az az 1 hét pihenő.
igaz a többi izomcsoportnak nem kell 2-3 napnál több a regenerációhoz, de időben is nagyon elhúzódna, ha egy edzés alkalmával próbálnám intenzíven átdolgozni minden részem.

a fegyelmezett kajálás alatt mit értesz? fehérje 2gramm/tsgk, ch 2.5-4 gramm/tsgk, attól függően, hogy edzés nap van-e vagy sem.

Lokál Patrik 2012.09.04. 20:34:38

@ruskyy: Örömmel :) papucsban, jájj... az az!

A lábazás az nálunk = guggolás, aztán felhúzás :) Összesen, ha 5-6 fajta gyakorlatot variálunk.

Hát - soha nem számoltam, meg táplálékkiegészítőt se veszek. Napi 8 órás időablak (ld. IF), azon belül jó húsok, tojás, víz, tej - semmi édesség, minimális szemét.
süti beállítások módosítása