HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.06.29. 07:45 Squatting Stingray

Tömegnövelés 1x1


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Mind a sportolók, mind a rekreációs céllal edzőterembe járók nagy része azzal a céllal edz, hogy erősebb legyen, illetve izomtömeget pakoljon magára (na jó, a második csoport túlnyomó része szinte kizárólag esztétikai céloktól vezéreltetett - ami nem azt jelenti, hogy az ő esetükben ne volna célravezető inkább a teljesítmény fókuszba állítása). Ha esetleg valaki még mindig keverné a súlyzós edzést a zumba-órákkal, annak fantazmagóriáit most egy jól irányzott szőnyegbombázással szeretnénk porrá-rommá zúzni: ha hétről hétre ugyanazokkal a súlyokkal dolgozol, akkor egy hét múlva is ugyanúgy fogsz kinézni, mint most. Ahhoz, hogy a teljesítményeden (és ennek hatására külsődön) javíts, szervezetedet egyre erősebb ingerekkel kell adaptációra bírnod - ami persze nem erőltetett, a technikát hanyagul kezelő ismétléseket jelent, hanem okos, és a szintedhez igazodó programozást.

A sportolók általános erőszintjének növekedése szinte minden egyéni és csapatsportban a teljesítmény és az eredmény javulásával jár, de az izomtömeg is sok esetben (hoki, amerikai foci, stb) alapvető fontossággal bír. A kettő közötti összefüggés pedig vitán felül áll - bár sok múlik a sportoló technikáján és azon, hogy a központi idegrendszer milyen hatékonyan képes végezni a munkáját, a megnövekedett izomtömeg erősebb izmokat jelent és fordítva. Általánosságban mi az erő alapú megközelítés hívei vagyunk - ha folyamatosan egyre nagyobb súlyokkal vagy képes dolgozni, akkor általános atlétikus képességeid is javulni fognak, illetve, mintegy mellékhatásként, az izomtömeg is nőni fog.

eggs_dairy.jpg

A cél tehát az izomtömeg növelése - ez esetben étkezés terén elkerülhetetlen, hogy napi átlagban a szintentartásnál több kalóriát vigyünk be (ez alól, remélem minden kedves olvasó emlékszik, maximum a kezdők kivételek). Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden nap üresre zabáljuk a hűtőt - bár egy bizonyos szintig a több kalória nagyobb izomtömeg-növekményt jelent, egy adott (egyén-specifikus) pont felett az extra energia nagyrészt már csak a zsírraktárakat fogja táplálni - a kalóriák határhaszna előbb a nullát fogja súrolni, majd egy bizonyos szint után negatív lesz (feltételezem, senki sem akar dagadt lenni). Érdemes átlagosan napi +10% energiabevitellel indulni, majd a tapasztalatok alapján ezt feljebb lehet tornázni. Jelentős túlsúllyal nem érdemes belevágni tömeg építésébe, előtte érdemes egy elfogadható 10-15% közötti szintre levinni a testzsír-százalékot. A fogyasztással kapcsolatos bejegyzésben leírtak a szintentartási kalóriamennyiségről itt is állnak. A fehérje-zsír-szénhidrát bermuda-háromszögben érdemes az utóbbira kiemelt figyelmet fordítani: bár lehet szénhidrát nélkül is tömeget építeni, de a sportolók zöme könnyebben szed magára, ha a szénhidrát arányát kalória alapon legalább az edzésnapokon 50%, vagy a fölé viszi. Közvetlenül edzés után ez lehet valamely egyszerű szénhidrát (szőlőcukor, sima asztali cukor, stb), de ezt az időpontot leszámítva az egyszerű szénhidrátokat érdemes mellőzni. A fehérje napi mennyisége maradhat kb 2,2g testsúly-kilogrammonként, a maradék pedig értelemszerűen zsír, kiemelt figyelmet fordítva az omega-3 zsírsavakra.

A táplálékkiegészítők már megkapták a magukét néhány korábbi posztban. Ha a cél az izomtömeg növelése, akkor felejtsük el a tömegnövelő néven futó portékákat, ennyi erővel evőkanállal tömhetünk cukrot is arcba - persze ha zsírpárnákat szeretnénk magunkra pakolni, akkor akár hasznosnak is bizonyulhatnak ezek a táplálékkiegészítők. Ha fehérjeigényünket nem tudjuk valamiért természetes táplálékokból kiegészíteni, akkor jól jöhet egy tejsavófehérje-készítmény, azonban ez nem azt jelenti, hogy ezt mértéktelenül lehet fogyasztani: az extra fehérje egy bizonyos szint felett felesleges.

deadlift_girls_1.jpg

Felhúznád a csajokat?

Amikor programot választunk, vagy saját programot állítunk össze, felejtsük el az aktuális divattrendeket - minél egyszerűbb a rutin, annál könnyebb dolgunk lesz. Felesleges húszféle tricepszgyakorlattal bohóckodni, nem attól teljesítünk jobban, ha valamilyen izolált gyakorlatban a rózsaszín helyett már a lila súlyzóval dolgozunk, hanem ha az összetett alapgyakorlatokban nagyobb súlyt vagyunk képesek jó technikával megmozgatni. Ha az alapgyakorlatokban folyamatosan fejlődni tudunk, akkor azzal közvetlen visszajelzést kapunk arról, hogy a plusz bevitt energiának legalább egy része a vázizomzat építésére fordítódott. Guggolás, nyomások, felhúzás, evezés, húzódzkodás - ha ezek szerepelnek az edzéstervben, akkor nagyon nem lőhetünk mellé. Ha a programban olyan misztikus szókapcsolatok fordulnak elő, vagy edzőnk túl gyakran említ olyan fogalmakat mint például agy-izom kapcsolat, bicepsz-tricepsz nap, egyensúlyérzék fejlesztése, testtudat, a mell felső részének megdolgozása, "már a bemelegítésnél el kell fáradni" és társaik, akkor villámgyorsan fussunk el az ellenkező irányba, és igyekezzünk más forrásból némi jártasságra szert tenni.

A legtöbben (főleg a szintentartásnál magasabb kalóriabevitel mellett) jóval gyorsabb fejlődésre képesek egy optimális edzésterv keretében, mint gondolnák - kezdők edzésről edzésre, középhaladók pedig heti rendszerességgel kell, hogy tudjanak emelni a súlyokon. Kezdők esetében egyébként általában ellenjavallt a direkt tömegnövelés - ők inkább próbáljanak a mennyiség helyett a minőségre koncentrálni táplálék terén. Nem véletlen, hogy a legtöbb "bádis" fórumon a "hogyan kell tömegnövelni?" kérdéseket ugyanattól a felhasználótól általában két-három hónapon belül követi a "hogyan fogyjak le?" téma felvetése - a túlzott energiabevitel nagyobb része zsírként marad majd rajtuk, mivel nem képesek még igazán intenzív edzésre. Kivételt képeznek az alultáplált személyek - hihetetlen, de vannak olyan arcok, akik nem szeretnek enni. Ha valaki kezdőként nem képes edzésről edzésre növelni a súlyokon, akkor szinte 100%, hogy nem eszik eleget. Haladók és profik esetében már más a helyzet, de ők mire erre a szintre eljutottak, valószínűleg már maguktól is rájöttek milyen ütemben képesek a fejlődésre, mennyit kell enniük és milyen periodizációt érdemes alkalmazniuk.

Az extra kalóriák egy része természetesen nem az izomtömeg építésére fog fordítódni, hanem bizony a zsírpárnák fognak hízni. Ezt nagyszerűen kordában lehet tartani némi kardióval - nem feltétlenül kell minden nap három sziget-kört futni, bár nem árt némi alap kondíció, hogy egy-két emelet megmászása ne okozzon tartós lelki és fizikai megpróbáltatásokat. Ha rendszeresen vállaljuk a család szeme fénye, Floppy, a németjuhász sétáltatását, a mindennapos bevásárlást nem autóval, hanem bringával intézzük, urambocsá biciklivel járunk a néhány kilométerre lévő munkahelyünkre, magyarul egy fokkal feljebb tekerjük a fizikai aktivitás felirat feletti potmétert, azzal hosszútávon kilókban mérhető különbséget lehet szépen lassan összehozni. Persze aki szereti magát szopatni, azt a világért sem szeretnénk lebeszélni a futógépről, a szobabicikliről és a krossztrénerről.

cycling_1.jpg

Irány a kisbolt!

Végezetül néhány kérdés, amiből tudhatod, hogy rossz úton jársz:

- Hétfőn érdemes melleznem, vagy inkább szerdán?

- Elég lassan végzem az ismétléseket?

- Múlt hét óta csak 0,3198mm-t nőtt a jobb karom, mit rontottam el?

- A tárogatást a fejenállva keresztbe csigán húzás előtt vagy után csináljam?

- Nem akarok nehezet emelni, meg a felhúzás amúgyis kurva fárasztó, ki tudom váltani a peck-deck géppel?

- Szerintem felesleges ennyit enni, meg nem fog 2000 kalóriától eltűnni a hasizmom?

- A tojásból a sárgáját ki kell dobni, ugye?

Ha azon kapod magad, hogy ilyen és ehhez hasonló csacskaságokon töprengsz, akkor kérd meg edzőpartnered, hogy keverjen le egy hatalmas csicskalángost, majd növessz tököket (hölgyek esetén opcionális), és állj neki komolyan az edzésnek. Az eredmény nem fog elmaradni!

26 komment

Címkék: edzés táplálkozás programozás tömegnövelés


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr274614634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolti_ 2012.06.29. 13:38:08

Erről az edzésprogramról neked mi a véleményed? body.builder.hu/edzestervek_csoport.htm4?id=8

Egyelőre nem az a cél, hogy 20 hó alatt ilyen legyen az ember, de azért nézzen már ki valahogy egy idő után. Szóval értelme is legyen az edzésnek, de egész testes edzést(heti 3 alkalom) nem sokat találtam, kezdőként meg azért nem árt ha van vmi amin el lehet indulni.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.29. 14:02:17

@zsolti_: ez én ízlésemhez ebben túl sok a sallang. Egy kezdőnek szinte kizárólag az alapgyakorlatokat kellene gyakorolnia, mivel ezek hozzák adott idő alatt a legjobb eredményt, és ezeknél a legfontosabb a jó technika. Egy jó kezdő program pl a Practical Programming c. könyvben ismertetett kezdő edzésterv:

Hétfő
3x5 Guggolás
3x5 Fekvenyomás / Fej fölé nyomás (cserélgetve, minden edzésen a másik)
Húzódzkodás: 3 sorozat, ha 15 ismétlés megy akkor plusz súllyal

Szerda
3x5 Guggolás
3x5 Fekvenyomás / Fej fölé nyomás (cserélgetve, minden edzésen a másik)
1x5 Felhúzás (másnéven elemelés)

Friday
3x5 Guggolás
3x5 Fekvenyomás / Fej fölé nyomás (cserélgetve, minden edzésen a másik)
Húzódzkodás: 3 sorozat, ha 15 ismétlés megy akkor plusz súllyal

Keress valakit, aki tud segíteni a technika elsajátításában, és próbáld ki 1-2 hónapig.

durbincs 2012.06.29. 16:12:31

heti 4x kettlebell azt csá...

káposzta 2012.06.29. 16:36:18

"Persze aki szereti magát szopatni, azt a világért sem szeretnénk lebeszélni a futógépről"

Ennél hangosan felröhögtem :D
Nagyon hasznos cikk, tele van nagy igazságokkal, remélem azok is olvassák, akiknek heti rendszerességgel igyekszem ezeket magyarázni :)

trolologuyy 2012.06.29. 16:44:59

Sziasztok! Segitseget kernek. 16eves fiu vagyok fel eve kezdtem el kondizni a sulink konditermeben. egyik haverommal,am o hatalmas valtozason ment at,megnott a karja stb,mig nekem nem(annyira legalabbis) hasizmomon meg mellizmomon latszik h gyurok,pedig rengeteget sulyzoztam es huzodzkodtam. mit tegyek,mitol van ez?mi a megoldas? koszi

Peetee 2012.06.29. 16:53:30

@trolologuyy:
KOKSZ. De attól meg nem áll majd a répád...

fuakjs11 (törölt) 2012.06.29. 17:09:51

Gyűlölöm azokat az olyan embereket, mint az első hozzászóló.
Mondjuk aki a strandra gyúr, az úgyis elbukik hamar.

[corristo] 2012.06.29. 17:17:18

@Peetee: ja. vagy a haverja kajál rendesen, ő meg nem. vagy a haverjánál már beindult rendesen a tesztoszteron termelés, nála még nem. vagy a haverja mezomorf, ő meg ekto. esetleg ezek valamelyik kombója.

vargatom 2012.06.29. 17:39:18

@Squatting Stingray:

Bocsi de ezt milyen kezdőre írták? :)

"Húzódzkodás: 3 sorozat, ha 15 ismétlés megy akkor plusz súllyal"

Ezt a 3x5 ismétlést szerintem egy _kezdő_ képtelen megcsinálni. Főleg nem a szabályos "taktikai" húzódzkodásból, tehát vállszélességű fogás, elfelé néző tenyerek, és mellkas érinti a rudat.

Gumiszalaggal már más a helyzet, de az nincs is mindenhol, és azért még odáig is el kell jutni.

Van viszont egy jó kis húzódzkodásra felhozó gyakorlat, az invertált evezés, guggolókeret és rúd kell csak hozzá. A rúd magasságával és a törzs és a talaj által bezárt szög növelésével lehet könnyíteni.

www.nerdfitness.com/blog/2009/11/06/inverted-row-are-you-missing-out-on-this-great-exercise/

Ha van valahol gyűrű, akkor az is használható a keret + rúd helyett.
Amikor már megy majdnem vízszintes tartásból kiindulva is a 8-10 ismétlés, akkor már általában megy 5 húzódzkodás is, és lehet váltani.

trolologuyy 2012.06.29. 19:23:58

Valami haasznalhato is jolenne pl.: milyen gyakorlatokat csinaljak amihez nm kell konditerem se?

Rotkiv77 2012.06.29. 19:40:19

fekvőtámasz mindent megmozgat,ha szabályos...állj kézen a falnál és nyomd ki magad...napi pár százig eljutsz,hidd el erős,izmos leszel...:-)

2012.06.29. 19:43:30

@trolologuyy: balkezes súlyemelés söröskriglivel. A testtömeget egészen biztosan növeli. :)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.29. 19:58:10

@vargatom: jó az észrevétel, nyilván aki nem tud még húzódzkodni, annak valami rávezető gyakrolattal kell dolgoznia. Mondjuk elég sok helyen van ellensúlyos húzódzkodó-állvány, de a fordított evezés is jó.

@trolologuyy: egyél többet, lehetőleg fehérjedús komplett kajákat (tojás, hús, stb). Egyébként most saját testsúllyal dolgoznál, vagy konditeremben?

Ebzon 2012.06.29. 20:25:32

Hát az én saját véleményem, hogy elösször is nem kell konditerem (esetleg ha "olyan" vagy és haverkodni akarsz). Saját testeddel minden műveletet el lehet végzni, csak sokkal nagyobb kitartás kell mint ha súlyokkal tolnád. A cikk meg jó, viszont nagyon sokan elfelejtik, hogy baromi sokat kell nyújtani, ha nem ilyen köpcös kis golyó akarsz lenni aki a seggét se tudja kitörölni. Szóval én alapvetően a gimnasztikás és különböző feladatsorokat javasolnék. A gyógytornás műveletek pl meglepően hatékonyak (a súlyzós gyúráshoz képest ég és föld)

trolologuyy 2012.06.30. 01:33:44

Koszonom mindenkinek.. akkor most a nyar a feherjedus kajalsra es fekvozesre fog elmenni. amugy
Eddig kondiztam de alig hasznalt igy most sajat testsullyal fogok,nyaron biztos:)

6b64 2012.06.30. 06:58:34

@vargatom: A nerdfitness.com szerintem nagyon jó hely.
Ha valaki tud angolul, akkor annak elég sok hétköznapi nyelven megfogalmazott infót ad. Szépen bevezet néhány dolgot amit az embernek érdemes tudni: muszáj figyelni az evésre, mérjük amit csinálunk, nem csak a bicepsz van a világon, stb. És van néhány általános érvényű vicces és/vagy inspiráló poszt is amik miatt érdemes visszanézni.

Hellboy69 2012.06.30. 13:56:03

Jo cikk, marcsak valami jo összetett gyakorlatos edzesterv (halado) hianyzik..

orvlat 2012.06.30. 18:43:57

Az egyik legjobb edzésterv Wendler 5/3/1- e szerintem. Szerintem egy külön posztot is megérdemelne.

Gekko 2012.07.01. 22:35:09

@vargatom: megelőztél. Vagy kell egy haver, aki picit besegít:-)

confidenceandpower_Flóra · http://confidenceandpower.blogspot.hu/ 2012.07.02. 12:38:14

@trolologuyy: sajátsúlyos gyakorlatok kapcsán érdemes utánanézned a Fegyencedzésnek. Abban konkrét edzésterveket is találsz.

[corristo] 2012.07.02. 13:35:03

@confidenceandpower_Flóra: mondjuk a fegyencedzésnél érdemes bekapcsolni a bullshitszűrőt, mert az a körítés, amin át kell rágnod magad, mire eljutsz a gyakorlatokig, hát az a legostobább oltásoknak olyan gyűjteménye, hogy konkrét fájdalmat okoz. A fegyencedzés hasznos része kb. húsz oldal, persze nyilván azt nem lehetne eladni a sok, sittfílingre rákattant suburban eminem wannabenak.

confidenceandpower_Flóra · http://confidenceandpower.blogspot.hu/ 2012.07.02. 13:42:52

@sy: ezzel teljesen egyet tudok érteni, mind a "sittes vagány" marketing, mind a súlyzós edzés leszólása irritáló. És még a programozásban is vannak hibák: confidenceandpower.blogspot.hu/2011/12/teoretikus-fekvotamasz-sorrendiseg.html De ha valaki számára az a kérdés, hogy milyen gyakorlatokat érdemes otthon, eszköz nélkül csinálni, akkor ez nagyon jó kiindulási pont.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.02. 17:01:25

@orvlat: tervezünk magáról a könyvről is írni.

Hellboy69 2012.07.02. 23:09:09

Valaki bedobhatna ide valami jo kis osszetett edzestervet.

Lokál Patrik 2012.07.03. 08:17:08

@Hellboy69: ismétlésszám és tömeg nélkül: futás, tolódzkodás és húzódzkodás súllyal, deadlift, guggolás. Bár az is igaz, hogy ezektől így fogyni fogtok.
süti beállítások módosítása