HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.06.23. 08:00 Squatting Stingray

Étkezés edzés előtt és után - mit, mikor, miért


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


A közvetlen edzés előtti és utáni étkezéssel elsőként az állóképességet próbára tevő sportok művelői kezdtek foglalkozni gyakorlati és tudományos szempontból is. Az ő esetükben a fókusz a teljesítményen volt és van: mivel egy bizonyos szint felett szinte mindennap edzenek, így fontos, hogy a következő edzésalkalommal is minél jobban legyenek képesek teljesíteni. Ehhez a legfontosabb a fontos üzemanyagként szolgáló glikogén visszatöltése az izmokba, amit a leghatékonyabban szénhidrátokkal lehet elvégezni, valamint a hidratáció. Ennek a felismerésnek a hatására jelentek meg a piacon a különböző sportitalok, amik a legegyszerűbb esetben valamilyen egyszerű szénhidrátot tartalmaznak vízben feloldva, némi elektrolittel.

Súlyzós edzés esetén természetesen kicsit más a helyzet: bár a glikogéntöltés itt is fontos, az energiaigény jóval kisebb egy kb. egyórás edzés esetén, mintha valaki 30 kilométert futna le (főleg az edzőtermekben megfigyelhető átlagos intenzitással diszkontálva). Folyadékra (főleg meleg időben) szükség van, elektrolitokra úgyszintén (kálium, nátrium), de súlyzós edzés esetén ennek nincs olyan jelentősége, mint egy hosszútávfutó sportoló esetén. Preferencia kérdése, hogy edzés közben iszunk-e, utána valószínűleg úgyis jelzi majd szervezetünk, hogy folyadékra van szüksége.

carbohydrate_sources.jpg

A szénhidrátok edzés után két dolog miatt fontosak: egyrészt a glikogénraktárak visszatöltése történik meg, másodsorban az edzés során beálló katabolikus (izomveszteséggel járó) állapotot segít megállítani a hatásukra megemelkedő inzulinszint. Testépítő körökben is az egyik leggyakrabban sulykolt elképzelés az, hogy az edzés után minél magasabb inzulinszintet kell minél gyorsabban elérni, mert ez majd elvileg segít az izmokhoz juttatni a tápanyagokat. A táplálékkiegészítőket gyártó és forgalmazó cégek természetesen ez esetben sem hazudtolják meg magukat, és igyekeznek egyre újabb és újabb termékeket kifejleszteni, amelyek minden eddiginél gyorsabb és hatalmasabb inzulinválaszt ígérnek: jelenleg a legnépszerűbb a szabadalmaztatott eljárással előállított szénhidrátot tartalmazó Surge és Vitargo. Csóróbbak kénytelenek beérni a szőlőcukorral (nem biztos, hogy rosszabbul járnak egyébként...).

De valóban van értelme a minél nagyobb inzulinválasznak? Lássuk, mit ír Alan Aragon a kérdésről:

"Az edzés utáni inzulincsúcs hajhászása bevett gyakorlattá vált a fitnesziparban, ami egy, böjtölés utáni állapotban lévő alanyokon végzett kutatás félreértelmezésének köszönhető. Ennek hatására sokan úgy gondolják, hogy amennyiben nem a gyorsan ható [ide illeszd be a legutóbb divatba jött gyors szénhidrát nevét] fogyasztják, nem érnek el olyan hatalmas inzulincsúcsot, ami a regenerációhoz és az anabolizmus beindításához szükséges. Azonban tévednek: a nettó anabolizmus maximalizálásához szükséges, tápanyagok hatására megemelkedő inzulinszint relatíve alacsony; körülbelül az alap inzulinszint 2-3-szorosa (akár folyamatos aminosav-utánpótlás közepette is).Az inzulin pozitív hatása a nettó fehérje-egyensúlyra tehát szerényebb szinteknél maximális; és itt még a normál étkezés során tapasztaltnál is alacsonyabb szintekről beszélünk. Ami azt illeti, egy megfelelő időben fogyasztott edzés előtti étkezés az inzulinszintet elegendően magasan tartja még az edzés végeztével is. Viszonyításképpen, egy hagyományos szilárd étel akár a böjtölés során tapasztalt szint 4-8-szorosára is emelheti az inzulinszintet - az étel méretétől függően -, és jónéhány óráig magasan is tartja. Edzés előtt bevéve akár 6g esszenciális aminosav plusz 35g asztali cukor is kb 4-szeres szintre emeli az inzulinszintet egy órával egy 40-50 perces edzés után. Mit gondolsz, milyen magas lesz az inzulinszint egy tipikus, legalább ennyi szénhidrátot és dupla ennyi fehérjét tartalmazó edzés előtti étkezés vagy turmix hatására?Egy másik kevéssé ismert tény, hogy az aminosavak extra inzulinkibocsátás nélkül is képesek a fehérjeszintézis felpörgetésére. Feltételezem, mindenki vesz magához fehérjét edzés előtt és után is, ez tehát egy további ok az üres kalóriákként funkcionáló feldolgozott szénhidrátok elhagyására, és arra, hogy tápanyagok szempontjából jobb szénhidrátokat fogyasszunk, amikor csak lehetséges."

Ez alapján felesleges drága, szabadalmaztatott "gyors" szénhidrátokra költeni: az extra kibocsátott inzulin hatástalan a fent jelzett szint felett. Egy esetben van értelme ezeket használni, és a minél gyorsabb glikogén-visszatöltésre és regenerációra koncentrálni: ha naponta több edzést kell valakinek abszolválnia, vagy egy napon belül több versenyszámban is indulni kíván, főleg ha állóképességi sportolókról van szó - erőedzés vagy testépítő sportolók esetén azonban pénzkidobás a Vitargo és társai.

Gyakran javasolják, hogy edzés közben is fogyasszunk szénhidrátokat, de ez a sportolók 99%-a esetében, és egy egy-másfél órás edzést figyelembe véve felesleges. Haladók magas intenzitás és edzésterjedelem esetén elgondolkodhatnak rajta, egyébként felejtsük el.

A másik fontos makronutriens edzés körül a fehérje: erre elsősorban az anabolikus (izomépítő) állapot elérése érdekében van szükség. Fehérjék tekintetében a választék hatalmas: állati és növényi eredetű fehérjeforrások, valamint a hagyományos ételeken kívül rengeteg féle áll rendelkezésre táplálékkiegészítők formájában is. Amiben akár csak nyomokban található fehérje, abból a gyártók kivonják és dobozolják, majd megfelelő mesét költenek hozzá, hogy tulajdonképpen miért is nélkülözhetetlen a sportolók számára az adott termék. A selling point általában az hogy az adott fehérje gyors- vagy lassú felszívódású-e - a hagyományos vélekedés szerint a tejsavó a gyors felszívódásúak közül a legtöbbre tartott, míg a lassú felszívódásúak közül a kazein a legnépszerűbb. Mind a kettő egyébként a tehénből jön: a tej feldolgozása során állítják elő táplálékkiegészítő-gyártók élelmiszeripari gyártók. Edzés előttre és utánra leginkább a tejsavó-fehérjét ajánlják - ami edzés előtti étkezés terén még érthető, hiszen ott tényleg előfordulhat, hogy limitált idő áll rendelkezésre, hogy az aminosavak a véráramba kerüljenek. Ha az étkezés edzés előtt legalább két órával történik, szinte bármilyen fehérjeforrás jó, a lassabbak folyamatosan, több órán keresztül ürülnek majd, így nem kell aggódni, hogy zubog-e elég aminosavacska a véráramban az edzés során.

Edzés utáni étkezés céljára azonban - a közhiedelemmel ellentétben - a kutatások szerint előnyösebb a lassabb felszívódású fehérje, vagy egy lassú + gyors mix. A gyártók szerint az ultimatív gyors fehérje egyébként a hidrolizált tejsavó, ami tulajdonképpen enzimekkel "előemésztett" fehérje, ezáltal elvileg kevesebb időre van szükség a megemésztésükhöz is. Azonban ki kell hogy ábrándítsam azon keveseket, akik még bármit elhisznek a gyártóknak, ez sem több üres marketingnél: a kutatások szerint ha van is, minimális a különbség a felszívódás sebességében a hidrolizált és a hagyományos fehérjék között. Prémium ár, szar íz, sebesség tekintetében értékelhető előny nélkül, ezzel nagyjából mindent el is mondtunk róluk.

protein_sources.jpg

Biológiai tápértékét (aminósav-profil) tekintve, valamint mikronutriensek és ásványi anyagok tekintetében a legjobb fehérjeforrások a teljes tojás, húsok, halak, tej valamint a szója. Megjegyeznénk, hogy a tápanyagok jó része tojás esetén a sárgájában leledzik, szóval nem érdemes kidobni, ha a napi kalóriamennyiségbe belefér. A szója és a tejsavó kivételével mindegyik lassan felszívódó fehérjetípus.

A konvencionális bölcsesség szerint zsírok fogyasztása nem ajánlott az edzés előtt és után közvetlenül, mivel lassítja a többi tápanyag felszívódását. Ahogy fent írtuk, az edzés utáni étkezés alkalmával ez nem feltétlenül baj, de ebben nincs konszenzus, az egyszerűség kedvéért ezt most hagyjuk figyelmen kívül.

feherjeszintezis.png

Mit miért viszünk be edzés előtt és után (forrás: bodyrecomposition.com)


Nagyjából ennyi - edzés előtt valamilyen fehérjeforrás (ha kevés az idő, a tejsavó a legjobb választás), utána pedig valamilyen fehérje + szénhidrát kombó az ideális. Utóbbi esetben már csak kényelmi és gyakorlati szempontokból is az egyik legjobb választás egyébként a (fölözött) tej, hiszen nagyjából optimális arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot, valamint gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás, de a hidratációban is segít. Nagyobb testtömeggel rendelkező sportolók esetében szóba jöhet a tej "dúsítása" extra fehérjével és szénhidrátokkal - fél liter tej, egy kanál fehérjepor és némi egyszerű szénhidrát akár jó is lehet. Nem hülyeség akár csokoládés vagy kakaós tejet is venni, amiből egy fél literes adag már elég szénhidrátot tartalmaz az átlagos sportoló számára, ehhez esetleg csak némi fehérjét kell adni, és kész is a tökéletes edzés utáni turmix - ami nem utolsósorban ízre is kellemes.

24 komment

Címkék: edzés táplálkozás táplálékkiegészítők


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr184604873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keptelen kepkeret 2012.06.23. 14:02:26

En edzes utan (heti 3-4 szer masfel ora) egybol csokit eszem hariboval, es kb.2 oran keresztul csak iszom, eddig mukodik))A csokitol egy dekat nem szedek fel, ill a kov napi edzessel gondolom ledolgozom-)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.06.23. 16:39:50

Hát, ez egy elég semmitmondó cikk volt.

Az meg, hogy tejjel keverjem a fehérjét, ezzel lassítva a felszívódását, kimondott badarság. Na mindegy.

Lokál Patrik 2012.06.23. 18:13:29

@Tomi from Space: Nem tudom, miben reménykedtél, ha ez sem elég :D

Cartman (ex Cartman) 2012.06.23. 18:46:55

Szerintem jó kis cikk ez, annyi kiegészítéssel, hogy én nem mérgezném a szervezetem szójával és tejjel. Szénhidráttal (pláne nem mindegy, milyennel!) is legfeljebb csak profiként.

Hús, hal, tojás és legfeljebb még egy kis zöldség/gyümölcs (utóbbiból lehet akár CH-dúsabbakat is választani). Bizonyosan ez a legegészségesebb megoldás. Az én tapasztalatom szerint egyébként edzés előtt két órával a legjobb egy szolíd(!) adagot elfogyasztani fentiekből, edzés után pedig kb. fél órával egy komolyabb mennyiséget.

Lokál Patrik 2012.06.23. 18:49:54

@Cartman (ex Cartman): tényleg, a szójával mi a baj? Amerikában a génmódosított szója miatt ágálnak, de itthon?

Cartman (ex Cartman) 2012.06.23. 19:05:52

@Lokál Patrik:
Lektinek, fitinek, izoflavonok, fitoösztrogének, proteázgátlók, antigén fehérjék, goitrogének, oligoszaharidok, szaponinok, oxálsav.

Ja, és persze a génmanipuláció... ;)

[corristo] 2012.06.23. 19:39:33

igen, hát a tej nagyon érdekes kérdés, főleg mivel pl. a kapható tejek 99%-a olyan szinten van tele hormon és antibiotikummaradványokkal, hogy hosszú távon arra alapozni bármit az én szememben dietetikai kamikaze manőver. arról nem is beszélve, hogy az itthon kapható bolti tejek még a szemét kategóriába sem férnek bele normális helyeken.

de amúgy egyébként az eddigiek alapján azt jól értelmezem, hogy az emelj blog lyle macdonald endorser, és amit ő ír, azt így nagyjából mindenféle komoly ellenpróba nélkül átveszi, lehivatkozza stb? vagy ha van is mondjuk ellenpróba, azért amit lyle mond, azt inkább elfogadjátok?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.23. 20:17:40

@[sy]: ahogy pl a csirkék melle sem attól nő ekkorára mert egész nap fekvőtámaszoznak. Modern mezőgazdaságban amit lehet hormonkezelnek, permeteznek, antibiotikummal tömnek. Húst sem eszel? Gyümölcsöt, zöldséget?

Lyle-tól amit linkelek vagy idézek abba nem tudok belekötni, ezért elfogadom. Ha neked van ellenérved lehet vitázni, nyilván neki sincs mindenben igaza, nekünk meg pláne nem. :)

[corristo] 2012.06.23. 20:31:52

@Squatting Stingray:
szerintem azért itt vannak fokozatok, és az itthon tejként forgalmazott folyadék nagyjából a legszemetebb táplálék az összes ipari cucc közül, ha a párizsit nem veszed.

de ha meg látsz ellenérvet, akkor azokat a kutatásokat sanszosan tápkieggyártó cégek pénzelték, nem?

erdészpista 2012.06.24. 00:33:26

@Cartman (ex Cartman): Szénhidrát nélkül hogy akarsz izmot növelni? Vagy neked az edzés egy kis kocogást jelent? :)

Ettől a melyik kaja miért szar témától meg herótom van. Jaj istenem, sírjunk, hogy hormonkezelt, génmódosított, de ha megnézzük, mit toltak magukba az emberek 50-100 éve (ha épp toltak valamit), örülhetünk annak, ami van. Nagyon.

erdészpista 2012.06.24. 00:36:01

@keptelen kepkeret: Csoki és víz edzés után 2 óráig, gratulálok. Eddig működik az mit jelent, hogy még nem haltál bele? :D

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.24. 10:50:59

@[sy]: szerintem a tejjel kapcsolatos ellenérzések nagy része irracionális félelmekre és dogmákra épül - az élelmiszeripar és a tejtermékek előállítása elég komolyan kontrollált és szabályozott, nézd meg a vonatkozó FVM-ESzCsM rendeletet. Akik meg a legnagyobb hangon propagálják, hogy a tej méreg, azok gond nélkül benyomják otthon a tejsavó- meg kazeinkészítményeket - amit ugye szintén a tejipar állít elő tehéntejből, megkockáztatom ugyanazok a cuccok (hormonok és egyebek) pedig szintén jelent vannak ezekben. Aki csak emiatt aggódik, az egyébként ihat zsírszegény tejet (a hormonok a zsírban vannak jelen) vagy vásárolhat biotejet.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.24. 11:54:18

@erdészpista:
1/a. Úgy sejtem, ezzel valószínűleg lúzer kategória vagyok, de az edzés számomra kettlebellt jelent, legalábbis mostanában (korábban meg cselgáncsot).
1/b. Ahogy írtam is, a dolog működik. Ez az empirikus része, de egyébként a szervezet elvileg is többé-kevésbé bármiből képes magának szénhidrátot alakítani... viszont az egészséged szempontjából nem teljesen mindegy, mit eszel.

2. Persze, de azért amíg legalább kettőből lehet választani, addig én inkább a minőségi táplálékot fogom preferálni. Ha majd nem lesz választék, akkor meg nyilván azt, ami van.

erdészpista 2012.06.24. 16:31:42

@Cartman (ex Cartman): Nincs gond a kettlebellel, tök jó dolog sztem, én is swingelek időnként és meg akarom tanulni a többit is. Viszont izomépítéshez a magas ismétlésszám miatt nem optimális.

"empirikusan eddig működött" - gondolom tudod, hogy az 1-es sample size nem túl releváns. :)

Cartman (ex Cartman) 2012.06.24. 17:37:32

@erdészpista:
Erre engem is érdekelne a válasz, de nem fogom kipróbálni, mert ez a fajta profi izomépítés engem nem érdekel.

Funkcionális izomzatból viszont elég komolyat lehet építeni ilyen étkezés mellett is. Ezt onnan tudom, hogy az edzőm is lowcarb / paleo étrenden van, és pl. a törököt megcsinálja akár 60-as súllyal is (80 kg-os testsúly mellett!).

D. János · https://azedzesjatek.blog.hu/ 2012.06.26. 10:52:51

@Cartman (ex Cartman):
Én eddig nem hittem, hogy létezik funkcionális és nem-funkcionális (haszontalan?) izomzat...
Csak egy fajta (váz)izomzat van és annak a mérete attól lesz nagyobb, ha több tápanyag épül bele. Ahhoz viszont be kell vinni a megfelelő tápanyagokat. A paleo étrend is teljesen alkalmas lehet izomépítésre.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.26. 11:30:10

@Darth Johnnie:
Kettlebell-es "terminológia" ez a bizonyos "funkcionális izomzat". Nem vagyok szakember, így nem tudom megítélni, hogy nem csak marketing-e, de kb. arról van szó, hogy nem nagy, látványos izomzatot fejleszt, hanem olyat, amit valóban ki is tudsz használni (plusz elvben állóképesség-fejlesztésre is jó ez a sport - ezt mondjuk tapasztalom is).

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.26. 11:59:59

@Darth Johnnie: a "funcionális izomzat" elég felkapott hívószó lett mostanában, de nem teljesen hülyeség. Az én értelmezésemben arról van szó, hogy ha izoláltan edzel egy kisebb izomcsoportot, akkor azzal funcionális munkát (megemelni egy tárgyat, eltolni valamit, stb) nem feltétlenül fogsz tudni végezni, mivel az adott munkához olyan, más izmok vagy kis stabilizáló izmok teljesítménye lesz a szűk keresztmetszet, amik nem erősödtek meg. Persze ez egy durva leegyszerűsítés, de talán ebből nagyjából érthető a funkcionális tábor összetett gyakorlatokkal operáló megközelítése.

D. János · https://azedzesjatek.blog.hu/ 2012.06.26. 12:07:58

@Squatting Stingray: Persze, így már világos.
Bár szerintem aki előnyben részesíti az izolációs gyakorlatokat, az nem fog nagy izomzatot építeni.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.26. 12:11:54

@Darth Johnnie: megvannak erre is a megoldások, hidd el. Menj le bármely terembe, és kérdezz meg egy-két edzőt hogyan tudnál rövid idő alatt nagyra nőni, gyorsan útba fognak igazítani. :)

D. János · https://azedzesjatek.blog.hu/ 2012.06.26. 12:20:42

@Squatting Stingray: Tudom, nekem is van sok ismerősöm, aki ezt a "megoldást" választotta, de ez legyen az ő bajuk.

ビンセント・ベガ 2012.06.27. 15:07:30

@Squatting Stingray: Eltekintve a szemét van benne vonaltól: A tejjel nem az a legkomolyabb gond, hogy a felnőtt lakosság 30-70%-a (Európától Ázsiáig egyre kevésbé) nem is tudja rendesen megemészteni?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.27. 16:05:37

@ビンセント・ベガ: az arány nem ismert, de Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában az őslakosok nagy része a laktózt nem tudja megemészteni. Európában és Észak-Amerikában viszont a legtöbben igen.

confidenceandpower_Flóra · http://confidenceandpower.blogspot.hu/ 2012.07.02. 12:11:38

@erdeszpista: a kettlebell is csak egy eszköz, lehet vele kis ismétlésszámú sorozatokat is csinálni. És a deadliften kivül kb bármihez találsz kihívást jelentő súlyt/gyakorlatvariációt is.
süti beállítások módosítása