HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2013.01.04. 10:01 Lokál Patrik

10 tény a kockahasról


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


3-5-15 biztos tipp a lapos, kockás hasért - edzés, lemondások és diéta nélkül!


Talán még most is itt villog valahol oldalt egy hasonló kiváló hirdetés. Természetesen ilyenekkel nem is foglalkozik az ember - a sok butaság helyett mi most megmondjuk, hogy a valóságban hogy is van ez. Ráadásul ingyen.

  1. A szépen kidolgozott, zsírmentes hasizom (rectus abdominis), azaz a bordázott- vagy kockahas (six-pack) a jelenleg szépségideálnak tekinthető norma szerint mind férfiaknál, mind nőknél az arányosan edzett test egyik fő ismertetőjele; ráadásul szerintünk még kurva jól is néz ki.
  2. Természetesen ahogy az izmok, úgy a kockahas is csak az általános erő és erőnlét egy "mellékterméke". Nem azért kell a kockahas, hogy modellkedj vagy nőzzél/csávózzál (dehogynem), hanem azért, hogy az elemi mozdulatokat sikerrel és biztonságosan el tudd végezni.
  3. Akárhány kockát is látsz akárhol, ez EGY szép nagy, PÁROS izom, ami főleg a belső szerveket védi, valamint a gerincoszlop stabil helyzetben tartásáért felel - illetve emelésnél, törzs- és csípőmozgás esetén lép munkába. Ráadásul kakilásnál és szülésnél is jól jön (figyelem, lányok!). Bár természetesen (ahogyan minden izomnak) van alsó-felső, jobb-bal, középső-középső része, ezek egészként dolgoznak minden gyakorlat esetén.
  4. Hasizomra edzeni felesleges, ne pocsékold az idődet - senkinek sem lett még erős és fejlett hasizma ezektől a piszlicsáré gyakorlatoktól, ezt tapasztalatból tudjuk. (Nekem például tökéletesen egybeesett fejlődése a teljestest-edzésre történő átállással - S.Teljestest-edzéseket és összetett gyakorlatokat nyomass nagy-nagy súlyokkal: (elöl) guggolás, deadlift, fej fölé nyomás - és bizony húzódzkodás, tolódzkodás. Felejtsd el: akármilyen teljes vagy részleges felülés, denevérként lógás és bokaérintés, hasgép, hasprés, lábemelés, térdemelés, seggemelés... Hacsak nem élvezed bármelyiket a felsoroltak közül, akkor persze csináld csak. Mi nem élvezzük egyiket se.
  5. A gyakorlatok közben feszes legyen a tested, mint egy rugó - a hasizmod és az alsó hátizmok (egyesek mély hátizmoknak hívják ezeket - WTF?) felelnek azért, hogy a gerinc stabil maradjon, és ne a csigolyákra essen a terhelés. Éppen ezért a hasizmaidnak erősnek kell lenniük, mint a kőszikla. A hasizmok alacsony testzsír mellett akkor is előbukkannak ha gyenge vagy, sőt még akkor is ha gyenge vagy, mint egy gyenge kislány - más kérdés hogy sokmindenre nem jók ebben az esetben.
  6. Edzel rendesen, és nem látszik a 6-packed? Pedig ott van: nem a hasizmod gyenge feltehetően, hanem kövérkés vagy. Szabadulj meg a rajta lévő zsírrétegtől - de NE kardióval! Emelj súlyokat, alkalmazd következetesen az IF-et (időszakos böjt) - szeretni fogod.
  7. Olvastunk ilyeneket, hogy a kockahas a profi testépítőknél is csak versenyidőszakban látható, nagyon kicsi egyszámjegyű testzsírszázalék esetén, rengeteg "száraz" nap, fogyasztás, koplalás és szenvedés eredményeképpen - tehát nem egészséges, legyengülnek, és ne keseredjünk el, ha nem látszik. Ez természetesen hülyeség, a rendes bordázott has igenis MINDIG, egész évben látszik, alkattól függetlenül - csak rendszeresen kell edzeni, rendes gyakorlatokat  végezni, és rendesen enni (ha itt elbizonytalanodtál: ld. az egész blog). Tehát: ha hirtelen meglátod a kockákat, nehogy azt hidd, hogy gyengültél!
  8. Türelem! Ahogy csökken a testzsírszázalékod, úgy fog szépen, fokozatosan előbukkanni a 6-pack (megfelelő genetika és alacsony testzsír esetén akár 8-pack!) - de ez a testednek az a területe, ahonnan utolsók között tűnik el a zsír. Először látsz majd valami kis horpadást középen, majd a felső 2-4, végül a 6-8 képződményt. Élvezd a látványt, nézegesd magad - mindennap, többször.
  9. Az, hogy hogyan néz ki a hasizmod, genetika eredménye. Bármilyen gyakorlatot végzel, nem lesz pont olyan, mint Ryan Reynoldsnak, Brad Pittnek, vagy bármelyik sztárnak. Ne feledd, összetett gyakorlatok!
  10. Ha nekem nem hiszel, hallgass kedvencemre, Chris Kruegerre. Ő szerepel a fenti két képen is amúgy.

+1: a közvélekedéssel és néhány soványmalac megmondóember véleményével ellentétben egyáltalán nem nehéz kockás hasra szert tenni (na jó, hölgyeknél talán egy kicsit nehezebb) - némi diéta, és megfelelő edzés szükséges csak hozzá. Hajrá!

29 komment

Címkék: edzés diéta elmélet szálkásítás


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr274992047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[corristo] 2013.01.04. 12:36:11

azon én a minap lepődtem meg, hogy a húzóckodás súlyövvel kombinálva mennyire durván tud hasizomlázat csinálni. nem vagyok edzetlen fickó, de másnap olyan izomláz volt a hasamban, amilyet legutóbb két hónap kényszerű kihagyás után éreztem :D

[corristo] 2013.01.04. 12:41:09

>(egyesek mély hátizmoknak hívják ezeket - WTF?)

hát azok az egyesek, akik ezeket mély hátizmoknak hívják, elég hülyék. a mélyhátizmok nem attól mélyek, hogy lent vannak a seggednél, hanem attól, hogy a felszíni vázizomzat alatt helyezkednek el. a spinalis thoricis pl. a gerinc toratikus szakaszánál fut végig, egész mélyen, de a test egészén vannak mélyizmok. érdemes ezzel kapcsolatban egy jó gyógytornászt megkeresni, garantáltan fog tudni olyan gyakorlatot mutatni, amitől beszartok.

Lokál Patrik 2013.01.04. 12:48:17

@[sy]: Bizony-bizony, a súlyöv! :)

Gyógytornászt..? Miért nem egy fasza kis TRX-edzőt??

erdészpista 2013.01.04. 13:25:21

@[sy]: Bázz, megoldottál egy rejtélyt nekem. :D

[corristo] 2013.01.04. 14:31:28

@Lokál Patrik: nem vagyok benne biztos, de talán azért, mert a gyógytornászok nem egy hétvége alatt tanulják meg az egészet pavelnél meg a gildában, vagy mittomén :DDDDDDDD

Asidotus 2013.01.04. 16:15:00

(nekem nem tetszik, amikor egy nőnek kockás a hasa. Addig elmegy, hogy lapos, de kockás már ne legyen.)

confidenceandpower_Flóra · http://confidenceandpower.blogspot.hu/ 2013.01.04. 19:53:29

Nahát Patrik, azt hittem más ideálod van! ;)

- Zsolti

orvlat 2013.01.04. 20:47:58

Sziasztok!

Nagyon jó dolgok vannak a blogon, de ez a minden postban megjelenő kényszeres cardio-fóbia szerintem túlzás. Kicsit túllendült az inga-ha érted, hogy mondom:-). Tudom, hogy nem célotok, de pl. csak emeléssel próbáljon meg valaki egy több emberes kyo-küzdést, vagy pár menetet a ringben. Szóval valamihez nem elég "csak" emelni...

Nebuyer 2013.01.05. 00:03:33

@orvlat:
Szerintem, csak arra próbálnak célozni, hogy a "cardio" nem feltétele a kockás hasnak, vagy a jó kinézetnek. Persze én is azt a nézetet vallom, hogy kell egy alap állóképesség amit kardió jellegű munkával lehet megszerezni, ugyebár. Mivel egy jó guggoláshoz vagy felhúzáshoz ahol az egész test dolgozik, azért kell tüdő, de ezt szerintem mindenki tudja itt tapasztalatból :)
Én is végzek kardiót, az emelés mellett, és csak hasznát veszem. Nem diétázom, nem kockás a hasam, de nem is azért futok.

radirpok123 2013.01.05. 08:35:07

Ha eltekintünk a "hasizomgyakorlatok" kockás hasra (nem) gyakorolt hatásától, mi velük a probléma? Szerintem alapvető emberi mozgásforma, hogy a lábad fel tudd emelni, miközben a felsőtest nem mozog, vagy fordítva. Én ráadásul perverz módon élvezem ezeket a gyakorlatokat (kedvencem a "bicska"), káros hatásukat nem nagyon tapasztaltam, eltekintve attól, hogy egy-egy durvább menet után egy darabig fájdalmas húzódzkodni vagy guggolni (akkor mégiscsak van valami hatásuk?).

Lokál Patrik 2013.01.05. 09:31:11

@Nűnű: Látsz élőben egy olyat, egy igazit, tetszeni fog, fogadjunk :)

@orvlat: Csak ellensúlyozni próbáljuk a kardió = zsírégetés alaptételt.

@radirpok123: Persze, csinálja bárki, ha szereti - de nem attól jön elő a kockás has, ezt írtuk a posztban is.

Megyünk is emelni Stingrayjel! :)

Rait 2013.01.05. 11:37:52

nagyon jó a stílusotok, kedvet add ...

Asidotus 2013.01.05. 14:23:19

A kockás has leginkább fotosopp.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.06. 11:29:16

@orvlat: szerintem ez inkább reakció a mainstream fitnesz elképzelésekre, miszerint aki fogyni akar, azt egyből küldik a futógépre.

Sokszor írtuk itt is, a kardió kell, de nem azért mert attól fogysz, hanem hogy legyen állóképességed - mi is Patrikkal bringázunk amikor lehet, időnként kinézünk a Margit-szigetre is futni (hát ezt leginkább csak nyáron), de szisztematikus állóképességi edzést nem végzünk. Ehhez képest pl tavaly szeptemberben csak úgy poénból kimentem egy baráti társasággal a Vienna Night Runra, és 4 perces ezrekkel futottam le (a 11.000 indulóból befértem az első 700-ba), úgy, hogy el is késtünk, és a nordic walkingosokat kellett kerülgetnünk az első másfél kilométeren. Ennyit arról, hogy állóképességet nem ad a súlyzós edzés, meg hasonló ostobaságok pl a kardió a fontosabb. :)

@radirpok123: ott van a cikkben is, ha élvezed, csináld! :) Mindössze a befektetett energia/megtérülés arány miatt nem javasoljuk - a legtöbben örülnek, ha heti 2-3x le tudnak menni edzeni, ebbe a hasizom izolált edzése nem fér bele. Ha valaki ráér minden nap edzeni, és élvezi, az végezzen nyugodtan extra kiegészítő gyakorlatokat, amíg azok nem mennek a fejlődés és a fő gyakorlatok rovására.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.06. 11:31:27

Azt azért áruld már el Patrik lécci, ki a pöcsöm csücske ez a Krueger... :)

Lokál Patrik 2013.01.06. 15:47:03

@Squatting Stingray: Egy YouTube-sztár ideálisan kidolgozott testtel :)

orvlat 2013.01.07. 14:26:20

@Squatting Stingray: Persze, nem vitatom, sőt tapasztalat, hogy a normális külsőhöz moderált étkezés+rendszeres emelés a kulcs. Viszont én eléggé pofára estem, mikor elkezdtem kyozni, ehhez szerintem egyszerűen nem ad elég állóképességet csak az emelés, megkockáztatom, hogy még fontosabb is a cardio, mint a max erő(cardio=hegy sprintek).

vargatom 2013.01.08. 01:22:18

@Nűnű: Francokat. Leginkább önuralom.

Asidotus 2013.01.08. 13:15:28

@vargatom:
Önön én is tudnék uralkodni, de testedző körökben nem divat ez a magázódás, tessen csak tegezni engem!

vargatom 2013.01.09. 01:39:04

@Nűnű: Még ha legalább egy kicsit vicces lett volna...

angelocska 2013.01.14. 11:30:37

A kockahas tényleg nem egy nehéz dolog, de a jó fenék? Egyes nők csinálhatnak akármit, ami előre elrendeltetett, azon nem tudnak változtatni... az örökkön örökké világéletemben duplacsíkosok közé tartozom és most már kezd tényleg frusztrálni a dolog. Nagyon zsírhatású, ronda és kész! A nagyhatású agyonimádott gyakorlatok semmit sem érnek rá, a guggolás nagy súllyal legkevésbé, esküszöm... és én tényleg mindent bevetettem már a sikerért :( most a súlyokkal nehezített egylábasokban, felhúzásban, csípőemelésben minden reményem. Talán Nektek van még javaslatotok.

Előre is köszi,
Angelocska

erdészpista 2013.01.14. 13:50:32

@angelocska: seggfeltöltő plasztika? :)

Lokál Patrik 2013.01.14. 15:58:46

@angelocska: Guggolás egyrudassal, min. a testsúlyoddal - minden alkalommal (heti 3-4). Muszáj működnie.

Duplacsík = stria, "terhességi" csík? Azok bizony maradnak, de izmokkal könnyen lehet ezt a kis hibát feledtetni.

Ha a bőröd már kicsit lúg, pucsíts, az be szokott jönni :))

angelocska 2013.01.14. 16:20:12

@erdészpista: na, én is arra gondoltam....

angelocska 2013.01.14. 16:35:29

@Lokál Patrik: Nem, egyszerűen ilyen gyerekkorom óta! Zsírcsík fenék alatt, nem tűnik el, ez eredményezi azt, hogy 2 csíkom van! Egy fenék alatt, egy a zsír alatt. Hiába gyúrok fenékre, nadrágban látva mindenki azt hiszi, hogy vadító seggem van, de ez csak a látszat! Egyes képeimet elnézve az emberek azt hiszik, nincs rajtam zsír, csak tiszta izom, de ez nem igaz. Ez a zsír teljesen leszálkásodva is ott marad. Van róla képem régi blogomban.... Csak nincs képem linkelni.
Tudom, hogy gyúrni kéne rá még jobban, de nekem csak a felsőtestem tud rohamosan nőni és szálkásodni... ilyen rejtett körte vagyok, vagy nem is tudom. 50 kilóval guggoltam sokáig, egy időben piramissal 65-ig mentem, de most nem járok kondiba, áttértem az egylábasokra, ezt 14 kilóval tudom csinálni egyelőre. Itthon 52 kilóm van. Heti 3-4 nem lenne kicsit sok? Amúgy a pucsítás tényleg segít. Nade úgy hogy lehet járni? :))

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.14. 17:12:30

@angelocska: egyébként a nőknél általában ez az érzékeny terület, innen tűnik el a zsír utoljára. Valószínűleg már rég kockás hasad van, de a fenekeden/combodon még mindig van narancsbőr/zsír - a megoldás, hogy még tovább szálkásítasz. Vagy elfogadod magadat így. :) Mondjuk én könnyen beszélek, fasziknak nincs ilyen gondja - nőkhöz képest mi sokkal könnyebben le tudunk szálkásítani.

Az olimpiai rudas gyakorlatok nem azért kellenek, mert ezektől jobban "ég" a zsír, hanem mert ezzel tudod a leghatékonyabban szinten tartani az izomtömeget, ha fogyasztasz.

IF-et próbáltad? Patrik és én is ezzel szálkásítottunk le, nálunk bevált.

angelocska 2013.01.15. 09:42:18

@Squatting Stingray: Most épp nem kockás a hasam, tömegeltem kicsit. Nem tudom, mi az az IF, kaphatok egy jó linket? Rákerestem és valami harcosok étrendje szerű társalgásokat találtam angol blogokon. Ilyesmitől fél nap alatt képes lennék éhen halni, nekem folyton ennem kell, különben zombi agyleállásos rohamaim vannak :)

Hogy rövidebbre zárjam a sztorit, nameg mert épp ideje volt, csináltam ma egy ilyet: metalozott-angelocska.blog.hu/2013/01/15/reggeli_meresek_es_fotok

Más nők nem akarnak fenék alá csíkot... én akarok egyet, de csak egyet...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.15. 09:50:00

@angelocska: emelj.blog.hu/2012/05/30/intermittent_fasting

Ha eddig hittél a 2-3 óránkénti evésben, akkor inkább ülve olvasd.

angelocska 2013.01.15. 09:59:22

@Squatting Stingray: Ok, akkor csak a második kávém után... köszi!
süti beállítások módosítása