HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.12.01. 21:55 Squatting Stingray

A dagadtak társadalma


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


- Adhatom nagy menüben?

- Hát persze!

Jogod van túlsúlyosnak lenni - viszont nincs jogod, hogy hülyeségeket beszélj genetikáról, meg arról, hogy te jól érzed így magad. Rosszul vagyok, amikor valami celeb arról károg, hogy ő elfogadta magát kövérnek, és a párja/barátai/rajongói így szeretik, meg hát a szülei is ilyen, erősebb csontozatú alkattal bírnak, nincs mit tenni. A múltkor a Blikk is lehozta, 7 kiló már lement a 140-ből, igaz, utána megörülve a sikernek kicsit elengedte magát.

A túlsúly ugyanis általában véve nem genetikai prediszpozíció eredménye (maximum néhány öröklött betegségnél beszélhetünk erről), hanem az életmód következménye - elsősorban a túlzott kalóriabevitelé és a mozgás hiányáé. Ha olyan életstílust követsz, ami az emberi evolúciós fejlődéssel inkompatibilis, akkor az elhízás ennek egyenes következménye. Egészen a huszadik századig az elhízás csak elvétve fordult elő, elsősorban a magasabb státuszú rétegek körében - és nem azért, mert utána terjedt el az erős csontozatot eredményező mutáció. Egyszerűen az emberek túlnyomó többsége minden nap fizikai munkát végzett, valamint nem állt rendelkezésre mindenki számára elérhetően ilyen mennyiségben ilyen energiasűrűségű táplálék. Ostobábbak kedvéért: túl sokat zabálunk, túl keveset mozgunk.

dagadtak_1.png

A tendencia ráadásul évtizedről évtizedre erősödik: mindegyik generáció kövérebb, mint a szülei. A helyzet a legrosszabb az Egyesült Államokban, de a nyugati típusú társadalmak (és életvitel szempontjából a magyar is ilyen) nagy részében hasonlóan katasztrófális a helyzet (sőt, igazándiból a szub-szaharai régiót leszámítva szinte az egész világon). Magyarország egyébként előkelő helyet foglal el az EU-n belül a dagadtak arányát tekintve, sőt a kórosan elhízottak egy 2012-es OECD statisztika szerint nálunk vannak jelen a legnagyobb arányban az EU-ban. 

A legrosszabb, hogy ma már a túlsúly a norma: a legtöbb fejlett országban több a túlsúlyos és a kórosan elhízott személy, mint a normál testalkatú. Ha valaki körülnéz, azt látja, hogy a munkahelyén, barátai és családtagjai között is többségben vannak a dagadtak - ráadásul ahogy az átlagos testsúly is egyre feljebb araszol, lassan már egy-egy kórosan elhízott öblös is már-már átlagosnak gondolhatja magát súlyügyileg: csak rátekint a mérlegre, és elégedetten röfög, nem is olyan kövér ő (meg hát mázsa alatt milyen férfi lenne, igaz, a 150 centit is alulról verdesi). Ez a fajta folyamatos visszacsatolás pedig csak ráerősít a helytelen táplálkozási szokások fenntartására. A környezet általában mindent meg is tesz, hogy a dagadt kasztból képtelen legyen kitörni az illető: aki diétázik, vagy visszautasít valamilyen tápot, az már rögtön kétes alak, de gyakori a sportolásba kezdők kigúnyolása is. A táplálékkiegészítők szintén gyakori céltáblái a kis kövér viccmestereknek, hiszen már a vitaminok sem találhatóak meg kapszulás formában a természetben (ellentétben például a dupla whopper menüvel), a kreatinnak meg a halolajnak meg már a neve is gyanús.

oblos.jpgA tipikus öblös (az illusztrációért köszönet Modor Tibinek)

Abszurd módon egyébként a jövedelmi helyzet erős korrelációt mutat az elhízottsággal: minél csóróbb valaki, annál nagyobb eséllyel túlsúlyos - a táplálék ma már annyira olcsó, hogy még a szegényebb rétegek is a szükségesnél többet fogyasztanak belőle. A jövedelmi helyzet javulásával az igény is nő a sportra és a táplálkozási szokások felülvizsgálatára. Szintén érdekes, hogy sok tápanyag szempontjából még a túlsúlyosak egy jelentős hányada is alultápláltnak tekinthető, hiszen az általuk jellemzően fogyasztott feldolgozott élelmiszerek jó része üres kalória, érdemi mikronutriensek nélkül, és gyatra minőségű makronutriensekkel. A túlzott kalóriabevitelnek és a gyenge minőségű táplálkozásnak aztán egyenes következményei a különféle "civilizációs betegségek", mint a kettes típusú cukorbetegség, amely kezdeti szakaszában életmódváltással akár vissza is fordítható lenne.

Le kellene végre számolni ezzel az elharapódzó pro-dagadt attitűddel, ahol ostoba vigyorral az arcunkon biztosítjuk túlsúlyos embertársainkat arról, hogy ők is ugyanolyan értékes részei a társadalomnak - egy egészséges társadalom (többségében) egészséges egyénekből áll, akik képesek komolyabb megerőltetés nélkül két-három emeletet felgyalogolni ha rossz a lift. Sőt, lehet hogy túlzásokba esek, de szerintem az kellene hogy legyen a természetes, ha valaki képes huzamosabb ideig gyorsan futni, súlyos tárgyakat megemelni és arrébbvinni, szonettet írni vagy fára mászni.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt a csúf állapotot? Nem kell semmi drasztikusra gondolni - ahhoz, hogy fittebb legyél, mint az emberek 98%-a, minimális idő- és anyagi ráfordítás is elegendő.

Ha még nem tennéd, akkor kezdj bele valamilyen súlyzós edzésbe! A törzsolvasóktól ezúton is a földig hajolva, alázatosan kérek bocsánatot, hiszen ez evidencia - nekünk. Azonban gyakori, hogy tájékozatlan embertársaink úgy gondolják, hogy a hatékony fogyáshoz elegendő, ha nekiállnak futni - azonban a zsírszövet formájában jelenlévő súlyfelesleg ledolgozásának ez nem egy effektív eszköze. A beinduló hormonális változások, valamint a megnövekedett izomszövet extra energiaigénye, és az anaerob (például súlyzókkal végzett) munka utáni (bár nem nagymértékben, de) megemelkedett energiafelhasználás miatt mindenképpen ajánlott heti háromszor emelni - én kezdőknek mindig egy három napos, teljes testes edzést ajánlok. Ez lehet valami olimpiai rudas edzésre épülő program (például a Starting Strength), de ha valaki a saját testsúlyos edzést preferálja, az is nagyszerű alternatíva.

A futást vagy más aerob tevékenységet inkább az állóképesség fejlesztésére használhatjuk - erre valóban ez, vagy a bringázás az alkalmas módszer. Ha valakinek az idejében a heti háromszor egy órás emelés mellé más már nem fér be, nincs minden veszve - a bicikli például általában kiválóan alkalmas városban az autó vagy a BKV kiváltására, de aki nem sportolt idáig, azzal már napi húsz-harminc perc gyaloglás is csodákat tehet. Nem muszáj ám a 600 méterre lévő boltba kocsival menni.

A harmadik eleme az egyenletnek pedig a táplálkozás. Bár a megnövekedett aktivitás (súlyzós és állóképességi edzés) sok esetben már alkalmas a jelenlévő napi kalóriatöbblet eltüntetésére, de mindenképpen érdemes áttekinteni az étrendet is. Én általában amellett vagyok, hogy a menzákon meg éttermekben kapható moslék helyett mindenki főzzön otthon, de nyilván ez nem mindig megoldható - de ha 70-80%-ban nem az egyenhulladék ételeket esszük, az már simán jó kiindulópont. A vitaminok és ásványi anyagok bevitelére ajánlott a zöldség-gyümölcsfogyasztás felpörgetése, az üres kalóriákat (érdemi tápanyagokban szegény, feldolgozott élelmiszerek és összetevők) pedig lehetőség szerint kerüljük. Táplálékkiegészítő-ügyben nem érdemes túlzásokba esni, a legtöbb felesleges. Ha valami balfasz arról kezd el magyarázni neked, hogy kétóránként enni kell, akkor röhögd arcba, majd igazítsd útba a cselédet.

A napi elfogyasztott kalóriamennyiség csökkentésének hatásos eszköze, ha italokból kerüljük az üdítőket és a gyümölcsleveket. Ha gyümölcsöt szeretnél, egyél belőle, ha szomjas vagy, akkor pedig - breaking news - a csapból iható víz folyik.

Az x napos, szétválasztásos, vércsoportos, meg hasonló buzi nevű diétákat felejtsd el. Mindegyik átverés. A fogyás első szabálya: kevesebb kalória, mint amennyit felhasználsz. Második szabály: kevesebb kikúrt kalória, mint amennyit felhasználsz. Harmadik szabály: ügyelj arra, hogy elég vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és egészséges zsírokat fogyassz.

Nagyjából ennyi. Nem mondom, hogy könnyű, hiszen lemondással és áldozatokkal jár az életmódváltás: lesznek napok, amikor egy kiadós guggolás vagy elemelés után járni sem fogsz tudni másnap. Állandó lesz a kísértés, hogy túlzabáld magad, a boltban a pénztár előtt csokihegyek, összejöveteleken ízletes sütemények és desszertek csábítanak rosszra. Ismerőseid és családtagjaid közül többen kigúnyolnak majd, amiért csak három tányér pacalt ettél, és a negyediket már visszautasítottad.

Tegyél te is az elhízás-járvány ellen - és ne feledd, a bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű. Emelj!

40 komment

Címkék: rant edzés táplálkozás egészség fogyasztás diéta fegyencedzés startingstrength


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr944941876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[corristo] 2012.12.01. 22:30:31

nagyon szeretlek benneteket ezért a posztért - ezt a lehető legheteroszexuálisabb értelemben mondom.

tomcsi123 2012.12.01. 22:52:23

Nagyon jó cikk! :) Néhány egyszerű tipp ezzel foglalkozó orvostól: 1. (nem irreális) CÉL meghatározása (pl. 10% leadása fél év alatt, majd annak megtartása) 2. Súly-és táplálkozási NAPLÓ vezetése 3. Napi 3x kajálás, nem több, nem kevesebb 4. Táplálkozás előtt nagy pohár víz vagy leves, utána gyümölcs, 10 perc szünet, utána kaja 5. ha kajálsz, ne csinálj közben mást és ne zabáld meg más maradékát 6. hagyd abba az evést, mielőtt jóllaksz, várj pár percet, és ha még mindig éhes vagy, csak akkor folytasd (a jóllakottság érzet lassan alakul ki a dorsomedialis hypothalamusban) 7. ne higgy a norbi update és társainak, egyik sem ér szart sem 8. vásárolni ne éhesen menj 9. ha éjjelente zabálási rohamok törnek rád, akkor bulimiás vagy, keress fel pszichiátert 10. ha a kövérség mellett nappal aluszékony vagy, alvási apnoe szindrómád van, szintén keress egy orvost

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.12.01. 22:58:42

@tomcsi123: nagyon jó tippek! Mondjuk az én alapelvem az, hogy nőt már dobtunk ki, kaját még soha - nem szeretek meghagyni ételt. Persze ha fogyasztás van, akkor nincs kecmec. :)

@[sy]: :-*

[corristo] 2012.12.01. 23:12:10

@tomcsi123:
>2. Súly-és táplálkozási NAPLÓ vezetése

ezt nem lehet elégszer mondani. tipikus párbeszéd:

random lefogyni/hízni akaró barát/ismerős: figyi, szeretnék lefogyni, hízni, segítség már légyszi.

én: oké, szívesen (sok blabla edzésről, kajálásról), de nagyon fontos lenne, hogy vezess rendszeresen kajanaplót, anélkül sokkal-sokkal nehezebb.

ismerős: jaj, ne már, az tök fölösleges, anélkül is oda tudok figyelni.

én: vezesd, bazmeg.

ismerős, három nap múlva: hát hallod, ez a kajanapló hihetetlen, nem is gondolná az ember, mennyi szemetet eszik össze.

én: ozhouse.wpengine.netdna-cdn.com/files/2012/09/double_facepalm.jpg

Metrós Ryder 2012.12.02. 07:46:00

Kiváló cikk.
Annyi, hogy "ha szomjas vagy, akkor a csapból iható víz folyik" nem feltétlenül igaz. A posztíró még nem járt /élt nagyon külföldön.

g-dúrban zúgó kabóca 2012.12.02. 22:51:29

szuper írás. egyetlen hibája, hogy a stílusa* és a hossza miatt senki nem fogja végigolvasni, aki abban hisz, hogy genetika, adottság, erős csontozat, énnemsportolhatok, nincsidőmmozogni, stb. stb.
* a khm.. "önhibájukon kívül elhízottak" elég sértődősek, ahogy észrevettem

[corristo] 2012.12.03. 00:49:05

@g-dúrban zúgó kabóca: de hát ez, amit itt mondasz, nem az írás hibája, hanem a dagadtak hibája :DDD

Lokál Patrik 2012.12.03. 08:24:51

Rosszindulatú a T. Posztíró, ráadásul tudatosan csúsztat is. Nekem pl. muszáj több meggyes piskótát fogyasztanom, mert különben leesik a vércukrom, és szédülni kezdek.

Ráadásul a Párom is így szeret, csak a kutyák játszanak a csontokkal, a lányok szeretik a kis pocit - én pedig a hölgyeken azt, ha van mit fogni: a jó kis domborulatokat!

Már szerencsére a szépségfasizmusnak is kezd leáldozni, és egyre több az igazi asszonyos szépség: a plus-size modellek.

Squatting Stingray: köcsög vagy! És bunkó!

[corristo] 2012.12.03. 08:27:55

@Lokál Patrik: NAGY KUFFERBA JÓ PAKOLNI ;)))))))))

baby bee (törölt) 2012.12.03. 09:01:12

@[sy]: de ciki vele utazni :) nekem nagyon tetszik, bár nő vagyok és nem emelek, de annyira unom, h a dagadtak szólnak be a normális alkatúaknak (ropi, anorexiás, az igazi nő nem ilyen). aki tesz valamit, az szégyenkezzen?

Lokál Patrik 2012.12.03. 10:48:58

@[sy]: @baby bee: Ezek csontkollekciók! Nekem a kerekded idomok jönnek be, a sovány = evolúciós zsákutca, hiszen ÉHENHALNAK.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.12.03. 16:38:01

"Ha valami balfasz arról kezd el magyarázni neked, hogy kétóránként enni kell, akkor röhögd arcba, majd igazítsd útba a cselédet."

Ezt a Drogos Nyúl stílust ne vegyétek már át, könyörgöm!

lilly.alien 2012.12.07. 15:27:20

A stíluson nem kellene megsértődni. A poszt teljesen korrekt. Ne törődjünk már bele, hogy "de a párom így szeret". Jobban szeretne, ha adnál magadra még jobban!

Igaz, kövérből is kétféle van: aki az egészségi állapota miatt olyan és az egészséges lusta.

Fél éve kezdtem el kettlebell-ezni. Aznap vettük a mérleget. 103 kg...

Eltelt fél év. 20 kilóval könnyebb vagyok, lement a "sörhasam", nem kapkodok a levegő után, és szívesebben lépcsőzök a tizedikre felfelé (igen, mivel nem szeretek várni a liftre. :)

"Aki diétázik, vagy visszautasít valamilyen tápot, az már rögtön kétes alak, de gyakori a sportolásba kezdők kigúnyolása is."

Én is így kezdtem. Ha bizonyos dolgokat elhagytam, rögtön jött a kérdés, hogy "beteg vagy-e" vagy "te? sportolni? a súlyzót sem tudod megemelni".

Még is sikerült eljutnom valahová. Boldogabb vagyok vékonyabban, tetszem magamnak, és plusz lökést adott, hogy egy számmal kisebb lett a ruhaméretem. ;-))

Szóval: nem megsértődni kell, hanem felállni a fotelből. A sport nem a kényelemről szól.

vasgyuszi 2012.12.13. 11:43:56

@lilly.alien: Qrva kettlebell! ;)
Elkezdtem, de rá nagyon hamar az értésemre adta az a nyomorult vasgolyó, hogy puha vagyok, mint egy zselés cipobetét, de legalább nem olyan hajlékony. Na most két hét után itt tartok...
:)))
Elvileg nagyon tetszik, meg a mögötte megbúvó filozófia is, de hogy nem ecceru, az már egyszer biztos.
Szerintem az agyammal van a baj, vagyis a ráhangolódással. Jobban kell koncentrálnom, hogy minden porcikám együttmuködjön a gyakorlatok végrehajtásánál.

Ma volt pl. egy sikerélményem, hogy a clean bal kézzel egész jól ment (jobbal most nem annyira).
A russian twist hasgyakorlat nagyon tetszik, bár még nem olyan tiszta, mint amikor Maxwell bácsi hajtja végre.
Snatch-csel még nem mertem próbálkozni, szeretnék karácsonyra önerobol hazavezetni és nem a feleségemet a volán mögé ültetni.

A fejfölé nyomások közül a military press megyeget, mert ott jobban tudom koordinálni a vállaimat/karjaimat. Az egykezes fejfölényomás gyakormatilag katasztrofális (gyenge vagyok, mint a szar...) Meg szerintem nem is csinálom jól.

A két ünnep között megy valaki innen kettlebellezni Budapesten?

lilly.alien 2012.12.13. 23:10:21

@vasgyuszi: Nem kell szidni, hívő vagyok! ;-)

Fokozatosság legyen a kulcs, ne várd, hogy a nehezebbje két hét után simán menni fog.

Túlsúlyos geek voltam, a bellt nem tudtam megemelni, most meg 16-ossal nyomom a TGU-t. ;-)

Power swing, egykezes swing, MP, jerk, snatch... van még mit tanulni, ijú jedi lovag! ;-))

Ha van kérdésed, nyugodtan kérdezz!!!

Ja, és a Plank a kedvencem....

vasgyuszi 2012.12.14. 11:38:05

@lilly.alien: Köszönöm a választ!

"Túlsúlyos geek voltam..." - én még vagyok ;)

"...ijú jedi lovag!..." - 74-es évjárat ;)

Szóval a mai edzésen, bár ellent mond minden ésszeruségnek és szabálynak, szintén csináltam egykezes fejfölényomásokat, mert nem tudtam belenyugodni, hogy nem tudom rendesen csinálni. Valamiféle áttörés-szagot érzek a levegoben, mert most eloször sikerült hozzávetolegesen úgy csinálni, ahogy Steve Cotter is bemutatja és magyarázza: váll a tokban maradjon. Rájöttem, hogy akaratom ellenére mégis kimozdítottam onnan a vállamat és ezért volt még bizonytalanabb a mozgás, mint kellett volna. Ma igazán jól sikerült. 12-es kb-lel kezdtem, hogy ráérezzek, aztán csináltam még két-két sorozatot a 16-ossal is. Most valahogy jobban éreztem, hogy a hátam is belesegít, tart a törzsem, meg valahogy az egész gyakorlat kivitelezése egységesebb volt. Tegnap szinte szétestem és nem is esett jól a vállamnak.

A lendítés is alakul.

Ami nagyon durva az a fekvotámaszban végzett váltott furészemelés. Nem is a kb tömege, hanem az egyensúly megtartása az igazi kihívás, meg az, hogy az átellenes vállammal megtartsam a tohonya felsotestemet. Ezután a gyakorlat után világvége hangulatom volt, úgyhogy ehhez még erosödök egy kicsit, mire ténylegesen beépítem a programomba.

Budapesten mozogsz?

lilly.alien 2012.12.14. 14:08:38

Az MP-nek pont az a lényege, hogy ne bicepszből emelj, hanem a hátizom dolgozzon (ha befeszítesz: has, hát, csípő, fenék, sarok, váll a helyén marad, egységesebb lesz a mozgás).

Akkor végzed jól, ha az izomláz a hátadban jelentkezik, nem a bicepszben. A könyék pedig egyenes.

Nem az számít, hogy milyen sokat tudsz belőle megcsinálni, hanem azt a keveset jól tudd megcsinálni.

És oldalra felfelé mozog a bell.

A súlyt pedig úgy válaszd meg, hogy a gyakorlat végzése kényelmesen történjen. Ne arra törekedj, hogy minél nagyobbal csináld, az ráér később is. Ez nem erről szól.

De ha azt érzed, hogy a mozgás kivitelezése zökkenőmentes, és a súlyt már nagyon könnyűnek érzed, akkor lehet feljebb váltani.

A lendítésnél meg minél gyorsabban kell végezni, tényleg azt érezd, hogy egy sorozat után kész vagy. És mehet megint. Lendítésnél a váll sosincs lentebb a csípőnél.

Nem baj, több százszor (ezerszer) fogod még csinálni, azután válik a mozgás természetessé, és idővel javulnak a hibák (nem emlékszem, hogy az edzőm mit mondott erre pontosan).

Szolnokon edzek RKC II instruktorral.

vasgyuszi 2012.12.14. 20:57:40

Ma délután megint belenéztem az egyik KB videóba (most éppen a Pavelébe) és megint rájöttem, hogy még mindig nem volt jó a technikám a fejfölé nyomásban. Az addig oké, hogy a vállízület a helyén maradjon és törzsbol/hátból nyomjon az ember, de a mozgás pályájával még mindig gondom van. Éreztem is az edzésen, hogy ezt biztosan nem így találták ki. Fölfelé nem ívesen mozgattam a kb-t, hanem szinte egyenes vonalban felfelé nyomtam. Nehéz is volt, mint állat és állandóan befordult a kb középre. Ezután a fogásomon javítottam, de a lényegre csak a délutáni videónézés során jöttem rá: felfelé ívesen, ahogy természetes is, lefele meg jöhet majdnem egyenes vonalban.

A másik, amivel szenvedek, hogy a rack pozícióban nem férek el a csöcsömtol, pedig igyekeztem a mellemre tenni a csuklómat. Aztán ezt is jobban megnéztem a videókon (Cotter, Pavel, Maxwell) és kiderült, hogy szabad enyhén oldalra helyezni azt a golyóbist.

A lendítés még nem az igazi, szerintem nem lendítem eléggé a csípommel, pedig már bátrabban behajlítom a térdem és próbálom nem a vállamat használni, pedig ösztönösen ezt tenném.

Hatalmas sikerélmény, hogy az egykezes furészelés kifejezett izomlázat okozott a megfelelo izmokban, pedig eddig nem csináltam ezt a gyakorlatot, mert a padra térdelve, amolyan gyúrós-sztájlban végezve nem volt hatásos. Így viszont igen! Szuper!

A hol-edzést csak azért kérdeztem, mert rám nézhetne egy blogtárs kritikus szemmel, hogy jól végzem-e ezt a néhány alapgyakorlatot. A két ünnep között leszünk Budapesten.
Ja, a TGU-val még nem próbálkoztam, mert örülök, hogy hagyományosan fel tudok tápászkodni, nemhogy még arra is figyeljek, hogy mikor törik ki a vállam ;)

vasgyuszi 2012.12.14. 22:45:21

Most jöttem rá egymásik hibámra: a renegade row gyakorlatnál túlzottan a hagyományos fekvotámasz pózt követtem, így messzebb került a lábam a belltol, mint ahoyg ezt a videókon magyarázzák. Most néztem több kisfilmet is errol a gyakorlatról és feltunt, hogy a csípo nem olyan mélyen van, mint egy normál fekvotámasznál, hanem kissé pucsít az ember, így közelebb kerülnek a lábak a támaszkodó kezekhez. Legközelebb kipróbálom így. Csak kell mennie ;)

vasgyuszi 2012.12.18. 15:31:55

@lilly.alien: Azóta kipróbáltam a renegade row-t kicsit pucsított állásban is, ahogy a videókon láttam, és sokkal jobb volt, nem gebedtem bele és legalább hatásos is volt.

Más.
Még mindig, sot egyre jobban elbizonytalanodok egy alapgyakorlat, a fej fölé nyomás, kivitelezését illetoen. Egykezes nyomás vagy one arm (military) press, stb.
Tsatsouline azt írja, hogy könyék oldalra, majd ívesen nyomjunk felfelé, Simon Boulter meg pont az ellenkezojét, egyenes vonalban felfelé nyomjunk, könyök nehogy oldalra menjen. Most akkor mi van?
Innen vettem:
Kettlebell Training for Brutal Strength & Power - By Simon Boulter:
Clean a single kettlebell to the rack position, with quite a wide stance, core tight and elbow in tight to your body. You want full body tension here, especially from the glutes and abdominals, pushing your hips forward ever so slightly as you press up. However, do not lean back.
From here drive the bell up in as straight a line as possible, while keeping your eyes on the bell at all times.
Anytime a bell is over your head, you need to keep your eyes on it as the second you stop concentrating on that kettlebell, it can be easy to misjudge where it is and catch yourself in the face/head. You’d be surprised, so keep your eyes on the bell.
When initiating the press you should have your elbow tucked in and down tight to your side, as well as your shoulder pinned back and down a little to keep the bell stable as you start pushing upwards. This helps big time when you begin to press heavier loads.
Be sure to press straight up, coming out to the side with elbows flared out won’t cut it, this isn’t a dumbbell. Because of the angle of the handle, you need to press straight up with your elbow pointing down and in tight close to your body. You should be able to draw a straight line with the path the bell travels from bottom to top position.
Once your arm is fully extended pause for a brief second, then carefully lower the bell back down to the rack position, this is one rep. Do this slowly and under control, actively tensing your lat to keep the bell steady, almost pulling the bell down with your lat, think of it as performing a one arm pull up.
DO NOT lean back when pressing overhead, this is just asking for a back injury.
You can lean your hip out under the bell on the side that it is being pressed to help you incorporate your lats to help press the bell easier if you wish. The lats should be engaged whenever pressing overhead, this lean technique helps incorporate them a little more but personally I try not to lean and keep strict technique. However, you will not be able to incorporate this lean technique into the indomitable double press/military press.

Pavel írja (Russian Kettlebell Challenge): "Do not press the bell straight up; your delts will have no
leverage. Visualize pushing outward with your elbow—
sort of a lateral raise—while keeping your forearm
vertical, rather than angled toward your head. It is
elementary mechanics, Watson; you will never press a
heavy weight overhead unless you keep the forearm
vertical. Consider almost overdoing it the other way:
push the weight
away from your
body almost to
the point where
it falls
sideways. You
will recruit
more muscles
in the effort,
even your
biceps."

lilly.alien 2012.12.18. 21:19:32

Pavelnél a pont. Aki találkozott már a KB-lel, csinálta is, és ő váltig meg van győződve arról, hogy jobban tudja csinálni, na azokban nem hiszek.

Próbáld ki, mit érzel a két módszernél: ha "ívet adsz neki", akkor csinálod jól, mert a vállad tuti, hogy szorítod, a helyén van.

vasgyuszi 2012.12.19. 22:26:40

Igen!
Foleg, hogy azóta több forrásból is utána néztem (pl. Steve Maxwell, Steve Cotter) és ok is inkább ívesen hajtják végre a gyakorlatot.
Mondjuk stílusbeli különbségek vannak, mert lehet előre néző felsőtesttel végrehajtani meg úgy is, hogy kissé oldalra fordulva a végrehajtó kar felé, amolyan egyiptomi rajz szerűen.
A neten pásztázva a kínálatot belebotlottam elrettentő példákba is, akik aztán nagy arccal oktatják, csak épp a lefektetett alapelveket sértik meg...

A mai edzés kifejezetten jól sikerült. Az egykaros fej fölé nyomás jobb kézzel szerintem már szabályosan ment, de ballal még bizonytalan vagyok, de nem reménytelen.
Megpróbálkoztam a windmill-lel is, egy 8-as golyócskával (ez nektek csak tic-tac - den nem mentolos...) Pöpec gyakorlat mondhatom!
Aztán csináltam még újdonságként mellrolnyomást egy golyóval úgy, hogy a tenyereimmel fogtam össze a golyó gömbfelületét és a fül a két csuklóm között nézett lefelé. Jó volt, és a mellemet is éreztem. Egy kis kozákot is eljártam bicepszhajlítással megspékelve. Voltak más gyakorlatok is, csak azok nem voltak újak a számomra.
Szóval jó kis edzés volt, na!

Amúgy kellemes ünnepeket, ha addig nem értekeznénk!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.03. 12:44:18

soha nem toleráltam a dagadtakat, és soha nem is fogom. annyiféle testi fogyatékosság, szervi betegség lehet, és van amin tényleg nehéz, vagy lehetetlen, vagy veszélyes változtatni.

a testsúly belövése azonban a legkönnyebb műveletek közé sorolható. kevesebbet kell enni!

miért tabu a kövér emberekről véleményt alkotni? azokról akik egy seggel két helyet foglalnak el a repülőgépen?

[c] 2013.01.03. 12:45:21

@tomcsi123: " 7. ne higgy a norbi update és társainak, egyik sem ér szart sem"

Hm, ez saját tapasztalat?
Némi rálátásom van pont az Update-re, mert a lakótársam és a párja azzal fogyóztak. És működött. Amiben a világon semmi meglepő nincs, tekintve, hogy Norbi újra feltalálta a spanyolviaszt, tudniillik hogy készítsd el az adott ételt csökkentett kalóriatartalommal, este ne vigyél be sok kalóriát etc. Annyiban több az alapelvnél, hogy konkrét receptekkel és termékekkel is szolgál - ez utóbbiak egészségre gyakorolt hatásáról lehet vitatkozni, de az Update-fogyókúrának nem szükséges feltétele, hogy megvedd a termékeit sok pénzért.

pause 2013.01.03. 12:54:43

"Ha még nem tennéd, akkor kezdj bele valamilyen súlyzós edzésbe!" vs divany.hu/eletmod/2012/12/26/a_leghatekonyabb_zsiregeto/

akkor most mi van,nem értem

Lokál Patrik 2013.01.03. 13:04:11

@pause: Jaj! Az egy tiltott cikk, gyermekek rémisztgetésére jó legfeljebb.

Itt helyre van téve a dolog.

emelj.blog.hu/2012/12/28/kardio_vagy_sulyok_ujabb_menet

pause 2013.01.03. 13:10:35

@Lokál Patrik: ugyan hagyjuk mar
ha en a kezdo sulyommal (134) nekialltam volna emelgetni,igen ocsmanyul neztem volna ki mara..Maradjuk annyiban hogy a fogyokura allatira egyenfuggo,de mindig harom alap dologgal kell szembenezni,foleg akkora sulynal mint az enyem volt pl..eloszor is orvosi vizsgalat elozze meg,aztan dieta,komoly dieta,es utana johet a mozgas,ami kenyelmes. a lenyeg az eletmod valtozason es a kovetkezetessegen van..
es kedves szerzo, ne ird le hogy dagadt. serto,es az jut eszembe rola hogy te is olyan voltal aki mar oviban csufolta a tulsulyos kolykoket,es szabadidejeben bekakat es bogarakat kinzott (sztereotipiara sztereotitpa)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.03. 13:12:24

@pause: én csak szeretetből meg féltésből mondom/írom! :)

Lokál Patrik 2013.01.03. 13:13:11

@pause: A diéta + kardióval max. úgy nézhet ki az ember, mint a leeresztett lufi. Feltéve, hogy tud egyáltalán tartósan fogyni.

A súlyzós edzéssel pedig, mint egy feszes, izmos, kicsi, kemény lufi.

pause 2013.01.03. 13:14:13

@Squatting Stingray: erre csak egy klasszikust tudok idezni: Nem jott at! :)
na sziasztok,tovabbi jo emelest sracok :)

hatja 2013.01.03. 13:37:28

azért az aerob mozgást sem kéne leírni, nálam 9 hónap alatt 20% súlycsökkenést hozott (diétával együtt). aerob mozgás alatt 9 hónap alatt 1100 km gyaloglást értek, általában 10-15 km-es blokkokban, de volt, hogy 50 km-t gyalogoltunk egy nap. ez a 20% ráadásul zömmel zsírból ment le, izomból kifejezetten erősödtem is, múltkor is kérdezte valaki hogy hány kilóval lábazok, hogy ilyen combom van? annyi a -"titok", hogy úgy kajáltam hozzá mint egy kezdő testépítő, míg a legtöbb aerob edzést végző úgy kajál mint az átlag emberek.

LoverCase 2013.01.03. 13:45:30

a kettlebellt el lehet kezdeni az átlagnál jóval lejjebb lévő testi erővel is?

gyenge vagyok, mint a szar, de jóval szimpatikusabb számomra, mint a "hagyományos" gyúrás

hatja 2013.01.03. 13:46:04

és ha valaki a megtartás miatt aggódna, 3 hónapja +- fél kilós kilengéssel elvagyok a karácsonyt és a szilveszteri pizzázást is beleszámítva. rájöttem, hogy a súly tartás nagyon egyszerű, csak pár nélkülözhető élelmiszert zártam ki: kenyér, tészta, üdítők. így nagyon mértékkel egy kis nassolás is belefér.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.01.03. 14:56:43

"a táplálék ma már annyira olcsó, hogy még a szegényebb rétegek is a szükségesnél többet fogyasztanak belőle."

olcsó, hát. Az írás többi részében is ennyi az igazság, vagy ott azért sikerült esetleg beletrafálni valamibe?

Lokál Patrik 2013.01.03. 15:26:52

@vészmadár (pica pica): Mert tényleg olcsó. A rossz minőségű: lásd hiperek saját márkái, reggeli ital, frissföl.

hatja 2013.01.03. 16:26:40

@vészmadár (pica pica): pedig így van... persze ne a borsodi c.soron rohangáló meztelen kisgyerekekre sarkítsuk ki a dolgot, de egy két minimálbérből élő, szegény családnak pont a leghizlalóbb ételekre futja csak: olcsó, zsákos sültkrumpli, szarrá kloppfolt hús fél méter vastag panírral, kenyér kenyérrel, tészta tésztával.

nem is volt ezekkel az ételekkel semmi baj ,amíg a szegény emberek napi 12 órát a földeken hajlongtak... de ma a szegény ember többnyire ül a pénztárban vagy áll a gyári szalag mellett és nincs szüksége ennyi kalóriára.

tomcsi123 2013.01.06. 12:54:23

@tea fan: egy módszert akkor nevezhetünk ajánlottnak ha evidenciák támasztják alá. Ez azt jelenti, hogy sok emberen kipróbálták kontrollált, randomizált körülmények között és úgy is működött. Norbiupdate-ről nem olvasni ilyet a pubmeden. Ezek az anekdotikus sikerek (pl. lakótársadnál működött, reklámban a bácsi lefogyott stb) sajnos önmagukban nem bizonyító erejűek. De a lényeg tényleg a kalóriaegyensúly negatívba történő eltolása, ez IA szintű evidencia :D

[c] 2013.01.06. 18:42:03

@tomcsi123: Az Update is negatívba tolja a kalóriaegyensúlyt, éppen mint bármely, kalóriacsökkentésen alapuló fogyókúra.
Értem én, hogy a divatos módszereket szeretik szidni, de éppen mert az Update a spanyolviasz újrafeltalálása, nincs mit rajta bizonyítani, könnyen utána lehet számolni, hogy a "rendes" töltött paprikában több kalória van, mint a update változatában... és máris kész a kalóriadeficit. Ha következetesen minden ételt így készít el az illető, csökken a kalóriabevitele, tehát fogyni fog.
süti beállítások módosítása