HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.05.10. 07:00 Squatting Stingray

Mythbusters III: A zsírégető zóna


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Ez talán a legveszélyesebb típusú babona, hiszen van mögötte egy hangyányi tudomány, azonban az alkalmazása valahogy mindig félrecsúszik. Miről is van szó?

cardio-exercise.jpg

Biztos hallottuk már, hogy ha testzsírból szeretnénk leadni, akkor erre a legalkalmasabb módszer a zsírégető zónában történő kardióedzés. Valóban, a szervezet (szerencsére) többféle "útvonalon" keresztül is tud energiát előállítani: mind a három makronutriensből képes kémiai reakciók útján ATP-t (ami az izmok fő "üzemanyaga") gyártani, amit aztán az izmok működéséhez használ fel. ATP-t tárol is a szervezet hirtelen nagy erőkifejtést igénylő aktivitásokhoz, de ez csak néhány másodpercre elegendő; ezután kreatin-foszfátból szintetizál ATP-t, de itt is hamar lekaparunk az üveg aljáig, kb tíz másodperc után elfogy ez is. Ha ez is kifutott, akkor intenzitástól függően anaerob módon, az eltárolt szénhidrátokból (glikogén) tudunk ATP-t szintetizálni, vagy aerob módon, oxigén segítségével. Utóbbi esetben az energia jó része a zsírraktárak megcsapolásából ered.

A valóságban az egyes útvonalakat a szervezet egyszerre, szimultán használja, így biztosítva a folyamatos energiaellátást. Az intenzitástól függően változik, hogy mekkora arányban használunk zsírt vagy szénhidrátokat az ATP előállításához - a maximum intenzitás kb 65%-ánál a zsírraktárak 40-60% közötti arányban járulnak hozzá az energiaigényhez. Az intenzitás növekedésével ez az arány csökken.

Hol is csúszik el akkor a fenti elv? Két probléma van. Egyrészt, hiába használunk 50% zsírt adott intenzitásnál, ha ezzel az intenzitással csak mondjuk 200 kalóriát égetünk el óránként. Ha megemeljük az intenzitást, lehet, hogy csak 40% vagy 30% zsírt használunk fel, de magához az edzéshez már 400 kalória szükséges óránként: máris több zsírt égettünk el, hogy energiához jussunk mint az első esetben (arról már ne is beszéljünk, hogy nem kell a fél életünket egy szobabiciklin vagy futópadon tölteni, illetve nem tart egy óráig, mire körbefutjuk a Margit-szigetet).

cardio-training.jpg

A második, és jelentősebb gixer, hogy a napi kalóriaegyensúly szempontjából tökmindegy, milyen forrásból használtunk fel energiát: az étkezések során bevitt kalóriákat a szervezet legjobb tudása szerint arra fogja felhasználni, hogy az alapvető életfunkciókhoz szükséges energiát biztosítsa, másrészt "utántöltse" a kiürült szénhidrát- és zsírraktárakat. Utóbbiak leapasztása csak úgy lehetséges, ha napi átlagban kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. A szervezet gyakorlatilag egész nap, folyamatosan "éget" zsírt (valójában alacsony aktivitási szint mellett ez a fő üzemanyag, tehát akkor is zsírt égetünk, miközben a kanapén heverészünk és a tévét bámuljuk). Amennyiben intenzívebb edzést végeztünk, ahol nagyrészt szénhidrátokat használtunk fel, akkor az étkezések során bevitt kalóriák nagyobb része fog a glikogénraktárak újratöltésére fordítódni - ha nem nyúltunk ezekhez, akkor pedig a zsírraktárak töltődnek fel.

Felesleges tehát azon parázni, hogy mennyi a pulzusunk futás közben, vagy hogy tudunk-e beszélgetni, miközben három órán keresztül tekerjük a szobabiciklit: ha fogyni szeretnénk, negatív kalóriaegyensúly szükséges. Ehhez egy jó eszköz a kardióedzés, függetlenül attól, hogy 140-et vagy 170-et ver a szívünk közben percenként. Az a lényeg, hogy olyan mozgásformát válasszunk amit élvezünk, és nem fogunk két hét után befalsulni és abbahagyni.

69 komment

Címkék: mythbusters edzés táplálkozás kardió


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr154478525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GregDzsi 2012.05.10. 16:20:00

Szép, kerek cikk, korrekt. Két meglátás:
- Kicsit odab@$z a tudományosságnak a "negatív kalóriaegyensúly". Mondhatni oximoron. Mérleg, mondjuk.
- A zsírégetés szempontjából tényleg nem a pulzus a lényeg. Viszont az állóképesség, keringés, fejlesztésében, eléggé mérvadó, ami azért szempont ... kéne hogy legyen:)

Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek! Ne éljen Eduár 2012.05.10. 16:21:32

Én ezt évek óta mondom az ismerősöknek is, meg különböző fórumokon is, de hát sosem hisznek nekem :)
Pedig egyszerű (általános iskolás) fizika: Ha az kevesebb input energia a rendszerbe, mint amennyi az output energia a rendszerből, akkor a rendszer energiája csökken :)

Amusing 2012.05.10. 17:01:30

persze, hogy lehet a kanapén is zsírt égetni, de azért nem árt ha van állóképesség is !!!!! sokan még sétálva se képesek végigmenni 7 km, nem hogy futva.

ezért kéne 1.000 Ft-os benya ár, talán többen mennének gyalog, bicajjal dolgozni, vásárolni

Deres · http://textura.blog.hu 2012.05.10. 17:42:15

Nekem is a kalóriával van bajom. Ma Magyarországon már csak a félműveltek beszélnek kalóriában. Kár ezt a jó írást elszúrni a kalóriázással.

Ennyi erővel használhatna a blogger versztát, iccét, latot is.

soproni1 2012.05.10. 19:28:31

A vékony ember nem biztos, hogy egészséges. Nem természetes állapot, hogy egy huszon-, harminc éves ember szemüveges legyen vagy kopaszodjon. Sokan a genetikára fogják, de a valóságban csak a mérgezésre adott szervezet válaszok öröklődnek. Anaerob tartományban életveszély sokat mozogni. Mozgás után elfelejtenek az emberek tiszta vizet inni, aztán a szép test derék, térd, izületi gyulladással jelzi a savasodást, majd jön a fogvesztés, hajhullás, diabétesz, szemromlás, idegrendszeri problémák, ingerlékenység.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.05.10. 19:54:07

A cikk lényegével egyetértek, kevesebbet kell enni, mint amennyit szervezetünk használ. De ennyire nem egyszerű ez sem. A kalória gondolom kcal, azaz kilókalória. Felszínes cikk, valami angolnyelvű nő lapból fordítottad?

sdani 2012.05.10. 20:15:20

@soproni1: Ennyi baromságot ilyen kis helyen... Remélem nem foglalkozol életmód tanácsadással, és ezt csak viccből írtad. :D

ca2 2012.05.10. 20:21:33

ja, ilyen alapon mozogni sem kell, hiszen kellően kis energia bevitel estén akkor is fogysz ha egész nap fekszel az ágyban... nyilván egészséges és fentarható fogyásról érdemes beszélni, aminek elég sok aspektusa van azért...
a zsírégetés célja pont az, hogy a lehető legnagyobb részt képviselje a zsírok égetéséből nyert energia az energia felhasználásban és nem az, hogy a lehető legnagyobb energiamennyiséget használd fel...
nem beszélve arról, hogy a folyamatos aerob-anaerob átmeneten történő edzés az izomtömeg elvesztését is eredményezi, ami nem hinném, hogy a legtöbb embernek célja lenne...
az alpállóképesség ráadásul a "zsírégetőnek nevezett tartományban fejleszthet" ami viszon döntő fontosságú abban a tekintetben, hohy mennyire viseled az aerob-anaerob átmenetet illetve anaerob terhelés esetén mennyi a visszaállási idő
szóval maradjunk annyiban, hogy egészséges módon fejleszteni a szervezetet széles edzésspektrummal lehet, folyamatosan az anaerob átmeneten terhelve nem..

ca2 2012.05.10. 20:26:47

ja, és az egyórás páldádat meg nem értem!!! anaerob tartományban végzel 1 órás edzést???!!!

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.10. 21:17:54

@ca2: pont az a lényeg, hogy ha fogyni szeretnék, akkor nem érdekel hogy milyen tartományban kardiózok. Olyan intenzitást választok, amit fenn tudok tartani annyi ideig, hogy a napi energiadeficit meglegyen. Lehet hogy futok egy kört a Margit-szigeten, elmegyek bringázni vagy kimegyek pályára és résztávozok.

Más a helyzet azzal aki állóképességet fejleszt (pl hosszútávfutók), náluk van értelme mérni a pulzust, de ők nem azért edzenek mert fogyni szeretnének.

@GregDzsi: töröm a magyart, na. :)

@Deres: igazad van, nem ez az SI mértékegység, ráadásul pongyola módon a kcal helyett használom.

Gekko 2012.05.10. 21:37:39

@GregDzsi: Már bocs, de az ilyen dumákat az amatőrök között csak olyanok mondják, akik minden szalmaszálba belekapaszkodnak, csak hogy rendesen kajálni meg edzeni ne kelljen. Ha vér profi vagy, akkor kell, az utolsó tizedek kicsavarásához... Addig meg akarat. Nem a drága Polar órától, meg a mégdrágább edzőruhától fogsz jól futni (cipón azért ne spórolj).
Ami a fogyást illeti: ha sportolsz, és úgy karsz fogyasztani, akkor kardió. Ha kezdő vagy, és a sporttal akarsz besegíteni, akkor erősítő edzések, mert ez esetben az izomerősödés a nyugalmi állapotban lévő szervezet kalória igényét is megnöveli.

ca2 2012.05.10. 21:38:27

a napi energia deficitet elérheted mozgás nélkül is, meg 1 óra folyamatos futással is, meg 10X1 perccel is, meg 20x20mp-el is... a zsírégetésnek a lényege, hogy az az a tartomány amelyben arányaiban leginkább a zsírszöveteket, vagyis inaktív testtömeget veszít az ember, tehát az arány egyre inkább az aktív testtömeg növekedése felé billen,
ez az oka annak is, hogy a fogyáshoz az energia bevitel kontrolálását és a fizikai aktivitás növelését javasolják leginkább és nem önmagában az energia bevitel észnélküli csökkentését,,,
hiába csökkentem 2 kilóval a súlyomat ha az aktí/inaktí testtömeg arányom nem változik akkor igazából élettanilag nem fogytam... itt tévednek meg sokan és ezért van az, hogy 2 kiló fogyást 4 kiló hízás követ...

Ben Franklin 2012.05.10. 22:18:57

Asztapéró

Csak nekem tünik úgy, hogy magyarországon legalább 10x annyi fitnessz-szakértő van, mint ahányan le tudnak futni 1000 métert egyfolytában?

Csihadjatok mán le.

[c] 2012.05.10. 22:34:12

@ca2: Túl van ez az egész lihegve.
Ha egészségesen táplálkozol és megemeled a segged, fogyni fogsz.
Akkor is, ha nem foglalkozol az optimális pulzustartománnyal.

Szerintem a mozgás élvezhetőségét rontja a méricskélés, és az átlagembernél ez az első akadály, amelyet sokan nem ugranak meg - azaz, mivel nem lelnek élvezetet a mozgásban, hamar abbahagyják.

Bélabáttya (törölt) 2012.05.10. 22:45:39

„Az a lényeg, hogy olyan mozgásformát válasszunk amit élvezünk, és nem fogunk két hét után befalsulni és abbahagyni.”

Milyen is lehet az a mozgásforma?

Alaister Grand 2012.05.11. 00:37:38

Jóvan, levettem a lényeget: punnyadhatok tovább a kanapén. Hurrá! :D

Ann1294 2012.05.11. 00:47:10

Kardio intervall, kardio dance, squash, tenisz, zumba, salsa, pilatesz, trekking (turazas - esetleg geocaching egybekotve), biciklizes, futas, kosarazas, strandroplabda, uszas, ping-pong ... darts, csocso es teke... :)

denevér3333 2012.05.11. 00:54:48

Én több helyen olvastam, hogy a fogyás alapja a diéta! Múltkor az M1-en volt valami műsor ahol egy ilyen szakértő azt mondta, hogy a fogyást úgy kell elképezni, hogy veszünk egy 100% arányt és ahogy csökken a súlyunk úgy tevődik át a sportra a %-os arány! Ami annyit jelent, hogy az elején főleg nagy súlynál a diéta 100% lesz 0 % mozgás és ahogy megindul a fogyás úgy kell a diéta %-os hatást csökkenteni 70 %-ig és növelni a sportolást 0-ról -30 %-ra.

haggyadaszt 2012.05.11. 07:25:56

Kedvem lenne idézni:
"Dagadt vagyok kisöreg, és akkor mi a fasz? Nem az a lényeg ki vagy, hanem hogy kit szopatsz! Mert valaki előnyhöz jut, aki nem, az lófasz - hát ennyit se látsz, mert még csak itt tartasz"

GregDzsi 2012.05.11. 07:36:39

@Gekko: Ezt vagy nem nekem szántad, vagy félreértettél. Mint írtam, nagyrészt egyetértek a cikkel, csak nyelvi kifogás volt, meg az állóképességre próbálltam hangsúlyt terelni. Nem amatőr vagyok, hanem ex versenysportoló, soha nem volt Polar-órám, drága rucim, csak profi cipőm. Fogyni meg csak mozgással lehet, ami nálam kosár/bringa/úszás. Volt anno:( És hiányzik is, de nem a súlyom miatt.

krüger 2012.05.11. 08:34:14

@GregDzsi: Fordítási hiba.

Negative calorie balance = a "balance" itt nem egyensúly, hanem mérleg vagy egyenleg.

krüger 2012.05.11. 08:36:33

@Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek! Ne éljen Eduár: Az teljesen igaz, csak éppen van egy olyan dolog, hogy anyagcsere sebessége. Akinek gyors az anyagcseréje, az kevésbé hízékony, akinek lassú, az pedig jobban. Vannak olyan emberek, akik szinte bármennyit ehetnek, nem híznak tőle. Azt pedig mindenki magán is tapasztalja, hogy fiatal korban sokkal többet ehetett, mégsem hízott, idősebb korban pedig ugyanannyi kajától már bőven zsírosodik. Szóval ez igencsak lényeges tényező, de szerencsére befolyásolható sok mindennel.

Lokál Patrik 2012.05.11. 08:43:55

@GregDzsi: oximoron vagy paradoxon? De amúgy jogos, így sajnos az egész cikk nem ér semmit, hogy a kedves kolléga negatív kalóriaegyensúlyt írt. Hiszen ilyen egyszerűen nem létezHET! Nem is értem a poszt többi részét emiatt.

satch 2012.05.11. 09:03:02

Én is azt mondom mindenkinek, mozogni kell meg kevesebbet enni + néhány kaját (pl. édességek) nem árt ha mallőzünk vagy csak ritkán észünk. Kajában is a különféle "csoda" módszerek sem szólnak másról csak el van bújtatva. Megmondják mit egyél és mennyit és utána úgy van tálalva, hogy azért fogyott az illető, mert egyik nap csak gyümölcsöt evett mséik nap meg csak húst. Vicc.

Egyébként úgy látom ez egy gyúró blog, szóval az egészségességet nem feltétlenül kérném számon mások helyében :)

krüger 2012.05.11. 09:12:41

@Lokál Patrik: föntebb megmagyaráztam. A balance jelentése itt nem egyensúly, hanem egyenleg vagy mérleg. Negatív kalóriamérleg.

krüger 2012.05.11. 09:15:00

@satch: Ez tényleg vicc.
De tényleg van olyan, hogy valaki annyit eszik, amennyit csak bír, és mégsem hízik tőle.

Meg olyan is van, hogy valaki kevesebbet eszik, eleinte fogy, de aztán megáll a fogyás.

Meg olyan is van, hogy valaki egész életében mondjuk napi 300 kalóriával többet eszik a fenntartási szintjénél, tehát elméletileg néhány év után 300 kilósnak kéne lennie - de mégsem lesz annyi, hanem beáll a súlya mondjuk 98 kilóra, és annál nem lesz több.

Ezeket a látszólag megmagyarázhatatlan jelenségeket az anyagcsere sebessége magyarázza. Ezzel is számolni kell.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.11. 09:15:20

@satch: a fő profil a súlyzós edzés, edzéselmélettel, táplálkozással kapcsolatos ismeretek, de tervezünk állóképességi edzésről is írásokat. Már csak kéne egy szakértő a szerkesztőségbe. :)

De semmiképpen sem "gyúrós" blog, ezt a kifejezést én azokra használom, akik ész nélkül, a sportteljesítmény mint érték teljes kizárásával, ad-hoc edzenek. A cél pont az, hogy eme úri közönség felvilágosításához hozzájáruljunk.

krüger 2012.05.11. 09:35:21

Sajnos a hosszú, alacsony intenzitású kardió nem jó eszköz a fogyásra. Igaz, hogy eléget valamennyi zsírt, de edzés után ennek vége. És ha valaki kihagy egy-két edzést, azonnal megkezdődik a visszahízás. Ráadásul cortisolt termel a szervezetben, ami elősegíti a zsírraktárazást.

A szervezet ugyanis egyensúlyra törekszik. Fenn akarja tartani az állapotát. Így ha zsírt veszít, azt mondja: OK, fogy a zsír, hát akkor gondoskodjunk róla, hogy ne fogyjon annyira. Ezért elkezd úgy működni, hogy minél több zsírt tudjon megtakarítani. Hatékonyabb lesz a zsírraktározásban. Magyarul az ember hízékonyabb lesz.

Ami a leginkább hatásos, az a cilkusokban végzett maga intenziítású mozgás (HIIT, Tabatha, PACE, stb.). Ennek során az "üzemanyag" az izmokból kivont glükóz. Ilyenkor a szervezet azt mondja: "OK, fogy a glükóz, hát akkor újratermelem, hogy legközelebb ne fogyjon annyira". És elkezd ZSÍRT ÉGETNI. Nem az edzés alatt, hanem utána, akár egy teljes napig is. Magyarul az ember kevésbé lesz hízékony. Mindezt mérésekkel, kísérletekkel elég jól alátámasztották.

satch 2012.05.11. 09:40:49

@krüger:
Én is olyan voltam 18 éves koromig, utána kezdtem hízósabb lenni. Ettől függetlenül a sima számolásos módszer és néhány étel kiiktatása mozgással működni szokott mindenkinél, Norbi is ebből él :)

@Squatting Stingray:
Csak végigfutva a posztokat nagydaram nagy súlyokat emelő embereket láttam, ezért írtam. :) Bajom amúgy nincs vele régebben jártam én is edzeni, meg azért ha valakik sokat tudnak a kaja és a fogyás/zsírégetés összefüggéséről azok a bodybuilderek.

krüger 2012.05.11. 09:54:33

@satch: Működik, egy darabig. Norbit meg ne is említsük. Volt néhány látványos siker, Kunovics Katinka, a pornós Kovi és hasonlók. Mi történt? Mind visszahízta!

Ott volt a TV-ben a nagy Fogyás. Keveset ettek, sokat mozogtak, szépen lefogytak. Aztán mi történt? Mind visszahízta! Nem mindegyik hízott vissza 50 vagy 100 kilót, de mindegyik ismét kövér lett.

Vagy ott van Falusi Mariann. Ő lett a Gastroyal reklámembere. Milyen szépen fogyott, mindig beszámolt róla a cég. Most 10 kiló, most 15 kiló, most 20 kiló... Aztán mi lett? Minden visszahízott. Már rég nem reklámoznak vele fogyókúrát.

Soroljam? Mennyi is a visszahízási arány? Ha jól tudom, legalább 90%. Szóval lehet így fogyni, de megtartani nem nagyon.

satch 2012.05.11. 11:21:19

@krüger:
Persze, sokan nem értik, hogy a fogyás életmód változással is jár, főleg annál aki szinte egész életében túlsúlyos volt. Nem térhet vissza a sikeres fogyás után a korábbi életmódjához. Egy gyorsabb fogyás után is lehet tartani a súlyt ha valaki utána is figyel, de nyilván nehezebb. Ez mondjuk nem feltétlenül Norbi hibája, biztos ő is mondja a fogyasztottjainak, hogy ne luistuljanak el. Igaz én nem értek vele egyet sokmindenben és nem is szimpatikus, a termékei meg tele vannak nem túl egészséges cukorhelyettesítőkkel, meg l-karnitinnal. Utóbbival mondjuk nincs elvileg baj, csak kicsit álságosnak tartom.

krüger 2012.05.11. 11:26:59

@satch: És mivel a fogyás miatt lelassul az anyagcsere, a hízékonyság lefogyott állapotban is megmarad. Állandó odafigyelés, állandó odafigyelés, állandó szorongás, hogy jaj most sokat eszem, jaj ezt most nem szabadna, stb. stb. Nem Norbi hibája, de szerintem egy olyan módszer, ahol a bukási arány legalább 90%, nem igazán jó módszer. És azt sem lehet mondani, hogy 10-ből 9 ember akaratgyenge, aki még egy rendes diétát sem képes tartani.

Ezért mondom,hogy a kulcs az anyagcsere sebességének szabályozása. Erre is vannak módszerek, persze egyedül üdvözítő csodaszer nincsen.

Ben Franklin 2012.05.11. 14:39:06

@krüger: Azért a visszahízás az nhogy már a diéta vagy Norbee hibája legyen.....:DDD

Nem fogja fel az alany, hogy a kúra nem időleges hanem életmódváltás. Akkor lesz meg az egensúlya ha csinálja életfogytiglan. Vagy változtat az inputon. Igy tartható fenn egy testsúly.

Ben Franklin 2012.05.11. 14:49:38

@krüger: És azt sem lehet mondani, hogy 10-ből 9 ember akaratgyenge, aki még egy rendes diétát sem képes tartani.

- pontosan eza helyzet. 10ből 9 bele sem kezd. Az elkezdők 10éből 9 pedig bebukja. A módszer tökmind1, a legtöbb ember nem akar fogyni, csak beszél róla.

Mi az hogy hízékonyság?...:) Az hogy ha zabálsz dagadt leszel? Igy van. Ha meg edzel vékony leszel.

krüger 2012.05.11. 15:15:53

@Ben Franklin: Megmondom, mi az, hogy hízékonyság. Alacsony szintű anyagcsere.

>Az hogy ha zabálsz dagadt leszel?

Egy nagy csomó ember elég kövér, pedig nem eszik különösebben sokat. És ugye az is megvan, hogy ha az ember elkezd fogyókúrázni, akkor eleinte többet fogy, aztán lelassul az ütem, majd pedig megáll.

> Igy van. Ha meg edzel vékony >leszel.

Hát, ha egy edzőteremben körülnézel, ott nem csupa sovány ember van.

És ugye az is megvan, hogy vannak olyan emberek, akik szinte bármennyi ehetnek, nem híznak el? Én is ismerek ilyeneket.

Ugyanattól a mennyiségű
kalóriától az ember fogyni is meg hízni is tud, attól függően, hogy az anyagcseréje milyen sebességű. Na, ezt nevezem hízékonyságnak (köznyelvi kifejezéssel).

Ben Franklin 2012.05.11. 15:24:28

Ugyanattól a mennyiségű
kalóriától az ember fogyni is meg hízni is tud, attól függően, hogy az anyagcseréje milyen sebességű. Na, ezt nevezem hízékonyságnak

Eleje jó a mondatnak, csakhogy attól függ hogy fogy-e vagy hízik, hogy mennyi kcal-t éget el ugyanezen idő alatt.

Az anyagcsere sebessége - földönkívüli mértékegység, vö. kifogás, rizsa.

Ha az ember 120at visz be és 100at éget x idő alatt akkor hízik, ha 80at visz be és 100at éget akkor fogy. Ilyen egyszerü.

Olyan ember aki elég kövér, holott nem eszik sokat, nincs. Olyan aki azt mondja alig eszik, rengeteg van...:)

krüger 2012.05.11. 15:41:41

@Ben Franklin: Bocsáss meg, de egyáltalán nem ilyen egyszerű.

Mivel magyarázod, hogy vannak emberek, akik nagyon sokat esznek, és mégsem híznak egy bizonyos határ fölé, holott emberi számítás szerint szét kéne puddkadniuk?

Mivel magyarázod azt a jól ismert jelenséget, hogy amikor valaki fogyókúrázni kezd, akkor eleinte gyorsan fogy, aztán egyre lassabban?

Mivel magyarázod azt, hogy pl. a háború alatt sok-sok ember fizikai munka mellett napi 100-1200 kalórián élet ÉVEKIG, és bár nagyon lefogytak, azért túlélték a dolgot?

Mivel magyarázod azt, hogy az ember ugyanakkora mennyiségű ételtől 18 korában nem hízik el, mint amennyitől 40 éves korában?

Nézd meg ezt a japán leányt:

www.slashfood.com/2006/10/28/gal-sone-japanese-eating-queen/

Ő egy evőművész. Versenyevő. Egyszer 1 nap megevett 40 ezer kalóriát. Súly kb. 55 kiló, és nem azért annyi, mert folyton mozog.

Az anyagcsere sebessége csöppet sem földönkívüli, nagyon is jól mérhető, nem kifogás és nem rizsa. A legegyszerűbb úgy mérhető, hogy reggel fölkelés után megmérd hónaljban a hőmérsékleted. Ha kevesebb mint 3.6.6, akkor lassú az anyagcseréd. És a magasabb anyagcsereszint azt jelenti, hogy a szervezeted jobban éget. Ilyen egyszerű.

Pl. Itt olvashatsz róla bővebben:

www.shapefit.com/basal-metabolic-rate.html

Attól, hogy nem ismered, még nem rizsa.

Ben Franklin 2012.05.11. 15:47:48

@krüger: Ő egy evőművész. Versenyevő. Egyszer 1 nap megevett 40 ezer kalóriát. Súly kb. 55 kiló, és nem azért annyi, mert folyton mozog.

---::::DDDD Húbazz. A jósokban is hiszel mert beteszik őket a TV showba? Vagy a bloggernek inkább?

Miért gondolod hogy igaz? Persze evett 40.000ezer kalóriát, a TV előtt fekszik azért vékony...:) Megsúgom ha 24 órát fut akkor max 24.000 körül égetne, szóval Qgyorsan elhízna.

Sajnállak, de ilyen nincsen.

krüger 2012.05.11. 15:51:13

@Ben Franklin: Nyugodt lehetsz, hogy van. A japánok igen akkurátus emberek, és ellenőrzik ezeket a dolgokat. Meg is röntgenezték egyébként.

De most belekötöttél egyetlen dologba, a többivel mi van?

Gondolom, azóta már rájöttél, hogy az alapanyagcsere (és annak lassú vagy gyors volta) nagyon is létező dolog, és nem rizsa vagy földönkívüli. De ha esetleg mégsem, itt van egy kis korrekt, tudományos ismertetés róla. Kérlek, legalább ezt olvasd el, és akkor utána nézzük meg, hogy akkor rizsa-e vagy sem.

"A BMR (angolul Basal Metabolic Rate) alapanyagcserét jelent. Ez az az energiamennyiség (kalóriákban kifejezve) amit a szervezet pihenés (tehát mindenfajta fizikai megterhelés nélkül) közben az élettani funkcióinak fenntartása miatt éget (használ) el. Ez a mennyiség teszi ki a napi kalóriaszükségletünk 60-70%-át. Magában foglalja a légzés, a szívverés, az izzadás, a testhőmérséklet fenntartását, az egyéb szerveink működését, stb.

Az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja: életkor, testtömeg, magassás, nem, a környezet hőmérséklete, a táplálkozási és edzési szokások stb. Az osztódó sejtek nagyobb energiafelhasználása miatt a fiatal, növésben lévő szöveteit gyorsabban megújító szervezet anyagcsere igénye is magasabb. Minél magasabb vagy súlyosabb valaki, az alapanyagcseréje annál több kalóriát igényel. A férfiak nagyobb izomtömeggel rendelkeznek mint a nők, ez kb. 10-15%-kal gyorsabb anyagcserét, nagyobb alap- kalóriafelhasználást jelent. A sziguró, kalóriamegvonásos diéta akár 20%-kal is lassíthatja az anyagcserét!!! A túl hideg (sarkköri) vagy túl meleg (trópusi) klíma 5-20%-kos eltérést jelenthet a BMR-ben. A rendszeres testmozgás, a fejlett, tónusos izomzat szintén növeli a BMR-t."

AniCica 2012.05.11. 21:29:33

ismét egy "hozzáértő" cikk :( gratulálok... ahhoz,hogy ugyanannyit égess zsírból magas intenzitáson,mint mérsékelten, jóval többet kell eltölteni a magas intenzitású zónában... és ha ezt sokáig csinálod, akkor a normál pulzusod is emelkedni fog, a szíved nem húzza olyan sokáig. először fel kell építeni egy jó aerob alapot!!!
de persze, buzdítsuk az embereket arra, hogy folyamatosan 180-190 legyen a pulzusuk, mert akkor több kCal ég... és a sok fogynivágyónak csak ez lebeg a szeme előtt :( mozogni kell mérsékelt intenzitáson heti 3-4 alkalommal, mellette egy napi 1500-1700 kCal étrend és fogyni fogsz

sdani 2012.05.11. 21:31:13

Ez az alapanyagcsere dolog ugyan létező különbség, de rettenetesen túl van misztifikálva, és többnyire dagadt emberek lustaságuk védelmezésére használják.

"Mivel magyarázod, hogy vannak emberek, akik nagyon sokat esznek, és mégsem híznak egy bizonyos határ fölé, holott emberi számítás szerint szét kéne puddkadniuk? "
A legtöbb ember aki ezt állítja magáról az téved. Ha jobban megnézzük valójában azt látjuk, hogy
1) vékony, de valójában nem eszik sokat, csak úgy érzi. Sokat mozog, de nem érzi soknak. Nekem egy csaj magyarázta, egy blogon, hogy hogy lehet az, hogy ő képtelen meghízni, amikor rengeteget eszik, majd kiderül, hogy az a rengeteg kb 1ooo-15oo kcal, és minden nap gyors tempóban gyalogol 3-3 km-t munkába és vissza.
2) valójában azt hiszik, hogy keveset esznek, de igazából nassolnak egy csomót az étkezések között. Vagy éppen nem esznek sokat, de az energiamérleg egyensúlyban van, és ezért nem is fognak fogyni. Lehet ugyanannyi kajától egyensúlyban egy 5o kg-s, és egy 1oo kg-s ember is. Mindenféle mágia nélkül!

"Mivel magyarázod azt a jól ismert jelenséget, hogy amikor valaki fogyókúrázni kezd, akkor eleinte gyorsan fogy, aztán egyre lassabban? "
Teljesen közismert, hogy a diéta elején a glikogénraktárak kimerülésével rengeteg víz távozik a testből.

A másik, hogy a diétától az emberek nagy része elkezdi az izmait égetni. A diéta végével visszaállnak az eredeti életmódra, de akkor már kevesebb izommal rendelkeznek, ami az energiafelhasználás fő helye. Nyilván visszahíznak, de most már rosszabb zsír/izom aránnyal. Aki visszahízik igenis akaratgyenge, és nem veszi tudomásul, hogy amitől egyszer meghízott attól újra meg fog hízni.

"Az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja: életkor, testtömeg, magassás, nem, a környezet hőmérséklete, a táplálkozási és edzési szokások stb. ... A rendszeres testmozgás, a fejlett, tónusos izomzat szintén növeli a BMR-t."
Ez szintén alátámasztja azt, hogy miért kell edzeni, odafigyelni a kajára és miért kifogás a BMR-re fogni, hogy valaki dagatt.

Ben Franklin 2012.05.11. 22:13:40

@sdani: ...:)) Hát én is így tapasztalom. De egymindig hízékonyságra panaszkodó közeli nőismerősöm egyszer kórházba kényszerült full fekvő üzemmódba, és 90ről 75 kilóra fogyott 3 hónap fekvésben a kórházi (napi 3) koszttól, mert ugye így nem lehetett napi 8x nasizni.
Aztán kijött, és most eddig 10et már visszaszedett....hízékony alkat ügye.

De rengeteg dologra lehet fogni...a kor és a hajlam vezető kifogások. Csak azt nem tudom akkor hogy van az, hogy 60 éves emberek 3-3,5 órás maratonokat futnak(amatőr sportolók). Nőben nincs ilyen, de a ezek a férfiak max + 2-3 kilóval rendelkeznek a főiskolás éveikhez képest.

sdani 2012.05.11. 22:44:00

@Ben Franklin: " Csak azt nem tudom akkor hogy van az, hogy 60 éves emberek 3-3,5 órás maratonokat futnak(amatőr sportolók). Nőben nincs ilyen, de a ezek a férfiak max + 2-3 kilóval rendelkeznek a főiskolás éveikhez képest."
Én úgy vagyok ezzel, hogy mindig egyszerűbb a megelőzés, mint a kezelés, ezért nem 59 évesen fogok elekezdeni sportolni, hogy 6o évesen le tudjam futni a maratont, hanem megpróbálok egy jó szintet tartani olyan soká amíg csak bírom. Amúgy nőben is van ilyen, de náluk az tényleg alkati kérdés. Terepfutó versenyeken látni olyan 4o év körüli anyukákat, hogy huszonévesek megirigyelnék a testüket. Persze annyit sportolni nem nagyon szeretne senki, és végülis a sport szeretete nélkül nem is lehet... de ez már pedagógiai kérdés. Valszeg, aki középsuliban ellógja a tesit attól nincs mit várni.

Igazából a kövér emberek nem akarnak lefogyni, nekem is van több olyan dolog, amit szeretnék elérni, de nem megy, mert igazából sajnálom azt az erőfeszítést, amit bele kell tenni, hogy a cél érdekében... A kövérek nyilván tudják, hogy mi a módja, hogy súlyt veszítsenek, de az elérhető cél nem éri meg a lemondást. Csak ilyenkor a megoldás nem annak kellene lennie, hogy minden szarra ráfogjuk, hogy miért nem fogyunk... tökösen be kellene ismerni, hogy a csülköspacal tepertővel többet ér, mint a csirkemell brokkolival, és inkább a TVben néz focit, mintsem ő fusson a laszti után.

krüger 2012.05.11. 23:01:06

@sdani: Nincs itt semmi misztifikáció. Gondolj bele: Az alapanyagcsere égeti el a kalóriák 60-70%-át. És napi 24 órában működik. Nyilvánvaló, hogy ennek az anyagcserének akár 3-4%-os változása is hosszabb távon nagyobb hatást gyakorol a szervezetre, mint ha a maradék 20-30%-ot gyorsítod föl egy kicsit. Ilyen egyszerű.

Ben Franklin 2012.05.11. 23:09:05

@krüger: Mármint egy ülőéltmódnál égeti el ugye a 60-70%-át, mint azt a belinkelt példádban leírják. Ez egy mérsékelten aktív egyénnél már kevesebb mint 50, egy sportolómál elhanyagolható %. És utóbbiak kalóriabevitele is több.

krüger 2012.05.11. 23:12:55

@Ben Franklin: Azért a maraton nem egy különösebben egészséges dolog.

Először is minden évben meghal pár ember maratoni futásban (legutóbb Londonban halt meg egy 30 éves férfi szívrohamban a maratoni futás közben). Aztán a Journal of Applied Physiology című folyóirat felmért 100 olyan embert, akik legalább 100 maratonit lefutottak már. Több mint felüknek a szívében hegek voltak, amelyek a szív károsodására utalnak. És azoknál találták a legtöbb ilyen heget, akik a legtöbb maratonit futtoták le. Szóval nem olyan egyszerű a dolog.

@sdani:
>Ez szintén alátámasztja azt, hogy >miért kell edzeni, odafigyelni a >kajára és miért kifogás a BMR-re >fogni, hogy valaki dagatt.

Érdekes, hogy ugyanabból az adatból mennyire mást akarsz kihozni. Elegánsan kihagytad ugyanis a következő mondatot:

>A sziguró, kalóriamegvonásos >diéta akár 20%-kal is lassíthatja az >anyagcserét!!!

Ami azért nem lényegtelen.

@AniCica:
>gratulálok... ahhoz,hogy >ugyanannyit égess zsírból magas >intenzitáson,mint mérsékelten, >jóval többet kell eltölteni a magas >intenzitású zónában...

Nem, nem így van. Egyáltalán nem kell olyan sokat eltölteni. Hetente háromszor 20 perc elegendő, és ebben már benne van a pihenés is. Ha nem hiszed, nézz utána, pl. Tabata protokoll címén. Ezt laboratóriumi mérésekkel igazolták.

Tudod miért? Mert a lassú kardió kizárólag az edzés alatt éget zsírt, utána azonnal leáll a zsírégetés. Viszont a magas intenzitású edzés az edzés UTÁN is éget zsírt, legalább 24 óráig. És egyáltalán nem kell hozzá 180-as pulzus, 120 bőven elegendő.
Mindezt lemérték, igazolták, nagyon tudományos módon.

De ne hidd el nekem, nézzél utána nyugodtan, pl. kezdheted itt:

fitbuilder.hu/cikk/Tabata_Protokoll.html

krüger 2012.05.11. 23:13:48

@Ben Franklin: Nem, nem dehogy is. Mindenkinél. Az alapanyagcsere semmiképpen nem megy olyan nagyon annál sem, aki sportol.

krüger 2012.05.11. 23:20:06

@Ben Franklin: Ne írjál itt butaságokat. az alapanyagcsere minden körülmények között a szervezet összes kalórafelhasználásának kb. 70%-át adja. 20%- az izommunka, 10 % az emésztés. A mozgás ezen nem sokat változtat (a 70% tovább bontható: máj-27%, agy-19%, stb. stb.).

Az is érdekes, hogy megfigyeltek két ember, akiknek pontosan ugyanakkora volt a zsírmentes testtömege (43 kg). Mégis, egyiküknek 1075 kcal volt a napi alapanyagcseréje, a másiknak pedig 1790. Tehát annak ellenére, hogy a zsírmentes testtömegük egyforma volt, az egyik mint ha minden nap lefutott volna 10 km-et a másikhoz képest.

Innen vettem az adatokat:

en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate

krüger 2012.05.11. 23:29:32

@sdani:
>eljesen közismert, hogy a diéta elején >a glikogénraktárak kimerülésével >rengeteg víz távozik a testből.

Igaz, de ez néhány napig tart. Én nem erről beszélek, hanem arról, amikor valakinek mondjuk 3 hónap után áll le a fogyása.

És akkor ott van az is, amire szíveskedtél nem reflektálni: rengeteg példa van arra, hogy emberek 1000-1200 kalória + fizikai munka mellett évekig eléltek. Igaz, hogy nagyon lefogytak, de nem haltak bele a dologba, pedig ha egy kalória minden körülmények között ugyanúgy hasznosulna, akkor pár hónap alatt meg kellett volna halniuk.

De mondok valami érdekeset. 1967-ben egy Ethan Sims nevű tudós végzett egy kísérletet. Fél évig börtönben tartott rabokkal napi 10 ezer kalóriát etetett. Tehát napi 10 ezer kalóriát ettek, nem sokat mozogtak, és a végén megmérték, hogy ki mennyit hízott. Volt olyan rab, aki mindösszesen másfél kilót hízoítt a 6 hónapi napi 10 ezer kalóriától, minimális mozgás mellett (amit a kísérlet végeztével azonnal le is fogyott).

Mondom, ne higgyél el nekem semmit, nyugodtan nézz utána, referencia van róla bőven.

sdani 2012.05.11. 23:33:33

@krüger: ">A sziguró, kalóriamegvonásos >diéta akár 20%-kal is lassíthatja az >anyagcserét!!!

Ami azért nem lényegtelen. "

Nem hagytam ki, egyszerűen nem tartom kompetens módszernek, ami drasztikus kalória megvonással operál. Nézd meg, hogy milyen diéátát követnek a testépítők szálkásításkor, mind úgy kezdődik, hogy napi 5x egyél legalább. Itt szó nincs arról, hogy drasztikus kalóriamegvonás, vagy éhezés lenne... márha ezt jelenti a "sziguró, kalóriamegvonásos" kifejezés. Márpedig a legtöbb "klasszikus" fogyókúrázó ezt csinálja. Míg Norbi és a többi "hivatásos fogyasztó" nem.

"Azért a maraton nem egy különösebben egészséges dolog. "
Ez ritka események félremagyarázása, egy-egy népszerűbb futóversenyen több tízezer ember elindul, balesetek vannak. Répa evésbe is biztos belehalt már valaki a történelem során, de ettől még egészséges. Nyilván nem fél éves edzésmúlttal kell nekivágni 42km-nek 3:5o-es tempóval.

sdani 2012.05.11. 23:43:55

@krüger: Én nem azt mondtam, hogy ez nem létezik. És mit mondasz arra, hogy a közvetlen munkatársam, akivel együtt készülök a maratonra egyetemista korában ledobott 5o kg-t, amit azóta se hízott vissza?

Hozhatsz példákat "evő versenyzőkről", meg rabokról, én hozok neked példákat mindennapi emberekről, akik saját döntésük alapján felismerték, hogy az életmódjuk nem megfelelő, és mindenféle kényszer nélkül tudtak változtatni rajta. A kulcs csak a tartós életmód váltásban volt, a srác kondizik, fut, teniszezik, mikor mihez van kedve. Nem hiszed el, akkora volt, mint egy ház, 135kg-rol fogyott le! Biztosan azt mondtad volna rá, hogy lassú az anyagcseréje, tartósan nem fogyhat le.

krüger 2012.05.11. 23:48:10

@sdani: Pont azért írtam, hogy előfordulhat, hogy valaki kevesebbet eszik, attól még előfordulhat, hogy mégsem fogy, mert csökken az alapanyagcsere szintje. Akkor örülök, hogy te is elismered, hogy van ilyen.

Azért a maratonit nem hasonlítanám össze a répaevéssel. Azt meg nem tudom honnan vetted, hogy fél éves edzésmúltja lett volna - nem írják sehol.

De akkor ehhez mit szólsz: 2007-ben egy 22 éves nő halt meg a londoni maratonin. tudod, mi volt a foglalkozása: fitnesz oktató.

Persze a halál az extrém eset, a sima szívkárosodás sokkal gyakoribb. Ahogy fentebb írtam, 100 veterán maratonista több mint felénél találtak szívkárosodást egy vizsgálatban.

krüger 2012.05.11. 23:50:03

@sdani: Épp azért kell példákat hozni, mert abból derül ki, hogy az emberek nem egyformák, és bizony egy kalória az egyiknél ilyen, a másiknál olyan hatást hoz.

>Biztosan azt mondtad volna rá, hogy >lassú az anyagcseréje, tartósan nem >fogyhat le.

Piszokul nem ezt mondtam volna, mert ha elolvastad volna azt, amit korábban írtam, akkor láttad volna, hogy én magam írtam le, hogy az alapanyagcsere növelésére vannak módszerek.

krüger 2012.05.11. 23:55:05

@krüger: Itt van egészen konkrétan a tanulmány, amiből kiderül, hogy vetarán maratonistáknál szignifikánsan gyakori a miokardiális fibrózis.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21330616

krüger 2012.05.12. 00:00:14

@sdani: >Nézd meg, hogy milyen diéátát követnek a testépítők szálkásításkor, mind úgy kezdődik, hogy napi 5x egyél legalább>

Ja, meg az, hogy szedjél vízhajtókat, és a verseny előtt legalább 2 napig már ne igyál semmit (amibe szintén belehaltak már néhányan).

Egyébként persze, hogy nem jó a drasztikus kalóriamegvonás - mert lassítja az alapanyagcserét.

Érdekes módon viszont a szakszerű böjtölés nem jár ezzel a hatással, most divatba is jött megint.

Lásd pl:
tesztoszteron.hu/eMag213_PopularIntermittentFastingStyles.php

sdani 2012.05.12. 00:53:29

@krüger: Miról megy a vita? Azt állította a bejegyzés, hogy aki fogyni akar, jobb hatásfokot érhet el, ha a "zsírégető" zóna felett edz. Erre te mondtad, hogy nade mi a helyzet az metabolikus sebességgel? erre mondom én so what? Ha valaki le akar fogyni, az le tud fogyni, minden más kamu. Az, hogy visszahíznak sokan, az csak őket minősíti. Rohadtul mindegy, hogy kinek milyen a metabolikus rátája, ha annak megfelelően állítja be a felvett leadott kalória arányát, akkor fogyni fog, illetve tartani fogja a súlyát, ha nem, akkor visszahízik, de ez az ő baja és felelőssége.

A maratonról és a citált cikkről annyit, hogy a közleményben nincs benne, hogy a vizsgált alanyok mennyivel alacsonyabb életminőséget élnek, mint a nem sportoló kortársaik, és hogy mekkora extra egészségügyi kockázatot jelent a sport okozta elváltozás? És eleve én nem veterán élsportólókra vagyok kíváncsi, hanem öreg korukban is aktív amatőrökre, mivel közéjük szeretnék tartozni majd egyszer. (A tesztben olimpikonok is voltak, nem tudom olvastad-e különben.) Továbbá nem világos, hogy a tapasztalt elváltozás és a sport általános életmód javító hatása miként befolyásolja az egyén egészségét. Mert valójában ez az ami számít, és nem az elváltozások a szíven.

"A szervezet ugyanis egyensúlyra törekszik. Fenn akarja tartani az állapotát. Így ha zsírt veszít, azt mondja: OK, fogy a zsír, hát akkor gondoskodjunk róla, hogy ne fogyjon annyira. Ezért elkezd úgy működni, hogy minél több zsírt tudjon megtakarítani. Hatékonyabb lesz a zsírraktározásban. Magyarul az ember hízékonyabb lesz. "
Ezt te mondtad. Mégis mit gondolsz, hogy lehet az, hogy aki akar az mégis le tud fogyni, hiszen ezen logika alapján minél inkább zsírt éget valaki, annál kövérebb lesz. És valójában az edzés hatására megnő a BMR, ami ugyancsak ellentmond a fenti kijelentésednek.

Ben Franklin 2012.05.12. 00:56:45

@krüger: Ne írjál itt butaságokat. az alapanyagcsere minden körülmények között a szervezet összes kalórafelhasználásának kb. 70%-át adja. 20%- az izommunka, 10 % az emésztés. A mozgás ezen nem sokat változtat (a 70% tovább bontható: máj-27%, agy-19%, stb. stb.).

Te irsz a józan észnek ellentmondó butaságot. Ugyanaz a személy ülőmunkában napi 2000el van egyensúlyban, ennek 60-70%-a megy testfunkciókra, mondjuk 1300, Ugyanő mint bányász napi 5000et vesz fel. Na annak mekkora hányada az 1300? Ugye? Csak gondolkodni kéne.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.12. 00:59:23

@AniCica: csillagom, hogy te is értsd egy példa.

Én kb 4:30-as kilométerekkel érem el a 150-160-as pulzust, ha 8 perceseket "futok" akkor vagyok a "zsírégető zónában", ahol kb 50% zsírt használok. Előbbi esetben kb 1200 kalóriát használok, ebből kb 35% a zsír, az kb 400 kalória. A második esetben kb 600 kalóriát, tehát kb 300 kalória zsírt égetek el. Arról nem is beszélve hogy nem érdekel hogy milyen "üzemanyagot" használok, a lényeg ahogy írtam a negatív energiamérleg.

sdani 2012.05.12. 00:59:47

@krüger: "Ja, meg az, hogy szedjél vízhajtókat, és a verseny előtt legalább 2 napig már ne igyál semmit (amibe szintén belehaltak már néhányan). "
Látom sikerült megérteni a lényeget. :( Nem kell vízhajatani, meg bogyókat szedni, nem testépítő versenyre készülsz. Ha követed az étkezési javaslatokat, akkor fogyni fogsz.

"Érdekes módon viszont a szakszerű böjtölés nem jár ezzel a hatással, most divatba is jött megint. "
Hát, pedig a böjtölés minden logika szerint lassítja az anyagcserét, és különben is az izmok lebomlását okozza. "harcosok étrendje" ... ekkora baromságot.

sdani 2012.05.12. 01:01:30

@Squatting Stingray: Várjál, szerintem ebben sok lesz neki a matek.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.12. 01:14:44

@sdani: a rövid (<16 óra) böjtölés nincs különösebb hatással a fehérje lebontás sebességére. A máj glikogén raktárai (étrendtől függően) kb 16-18 óra után ürülnek ki, ilyenkor kapcsol magasabb fokozatba az izomzat lebontása.

Lyle McDonald fórumán volt egy érdekes thread az Eat Stop Eat kapcsán, ami ugye heti 1-2x 24 órás böjtöt javasol. Ha valakit érdekel előbányászom.

Ben Franklin 2012.05.12. 01:26:00

@krüger: Ez a Tabata Protokoll elég mosolyogtató....

1. nem olvasok el olyan edzétervet, ahol az az első mondat, hogy: Azoknak akik unják a hosszú kardió edzéseket, és mégis gyorsan szeretnének megszabadulni a testzsírjuktól, és azoknak akik szeretnének egy profi váltósúlyú ökölvívóéhoz hasonló kondíciót, azoknak ajánlom a Tabata edzést!

Nyehe. A boxolól sok okból nagyon sokat futnak, de majd most! Elég nekik napi pár perc.

2. Épp 1-2 napja fitness-világbajnokunk részletesen kifejtette, hogy miért csináljunk minden erősítő gyakorlatot minnél lassabban, ami pont a Tabata ellentéte.

Részemről leszarom mind2-t, aki sokat edz nagyon erős lesz a többi könyv/tv-show/újság/fitnesszcukorka/vitamin eladásról szól.

sdani 2012.05.12. 01:29:57

@Squatting Stingray: hát nem tudom... ok, izmokat ez valszek tényleg nem bont, de nem győz meg. Nem tudom, hogy mennyire egészséges, bár 16 óra nem sok. Ezeket a stratégiákat nagyobb összefüggésben kellene vizsgálni.

Az az igazság, hogy továbbra is a "testépítő" étrendet tartom a legjobbnak, mert egyenletes, és teljesértékű. Szerintem ha böjtölünk az nem tesz jót a szerezetnek. :-D

AniCica 2012.05.12. 07:25:19

@Squatting Stingray: ajánlom figyelmedbe Dömötör Edit: Pulzuskontroll - Testsúlykontroll c. könyvének a 48. oldalát...
ne magadból indulj ki, azt hogy ki merre mennyit hány %-os pulzuson éget, teljesen egyénfüggő, Te pedig saját magadra nézve általánosítasz, mert amit írsz van, akire igaz, de nem mindenkire! és azt továbbra is tartom, hogy ne buzdíts senkit magas intenzitású edzésre hozamosabb ideig, mert a pulzusát vágod tönkre vele. akár hiszed akár nem, én végigjártam ezt, 2 hónap kellett hogy vissza tudjam vinni a pulzusom, mellette ott volt az 1400 kCal-os alapanyagcserém, a 2000 kCal-os normál étrend és a napi 1000 kCal-os kardió, negatívban voltam, mégse fogytam...

AniCica 2012.05.12. 07:33:07

@Squatting Stingray: jah és mégvalami, a példádnál maradva, és ha már metek: 160-as pulzuson én is ellötyögök 1 órán keresztül is, de 130-on akár 3 órát is bírok. a fenti példád 1 órára vonatkozik, akkor 160-on 1 óra alatt 400kCal-nyi zsír ég, míg 130-on 3 óra alatt 900 kCal zsír, és az már súlyban mérhető, kb. 10 dkg zsír (1 g zsír kb. 9kCal)
csak sajnos mindenkinek rapidmódon kell a fogyás :(

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.12. 09:26:51

@AniCica: persze hogy csak rám igaz mivel belőlem csak egy van, hogy modoroskodjak kicsit.

Mi az hogy "a pulzusát tönkrevágod"? Ha valaki célzottan állóképességet akar fejleszteni, akkor nem optimális számára a túl gyakori anaerob zónában történő edzés. A nyugalmi pulzusa ettől nem fog változni.

"1400 kCal-os alapanyagcserém, a 2000 kCal-os normál étrend és a napi 1000 kCal-os kardió, negatívban voltam, mégse fogytam" - jól értem, hogy a termodinamika törvényei megszűntek vonatkozni rád? :)

[corristo] 2012.05.20. 11:37:05

@sdani: az van, hogy a szakaszos böjtöléses protokollok (eat stop eat, leangains stb - a harcosok étrendje amúgy egy elrontott IF módszer) nem véletlenül kezdenek nagyon durván visszajönni. nagyon úgy tűnik, hogy az a típusú, három óra nem evés után azonnal jelentkező katabolizmus, izombontás, amitől a gyúrósok itthon még mindig rettegnek egy olyan mítosz, amit tápkieges cégek ültettek el a köztudatban, és semmiféle komolyan vehető kísérleti/kutatási eredmény nem támasztja alá. az a csapda az egészben, hogy ahhoz, hogy az ember lássa, hogy a dolog működik, ki kellene próbálni, viszont a legtöbben nem fogják kipróbálni, mert nem fogják kockáztatni a nagy nehezen megépített izomtömeget.

[corristo] 2012.05.20. 11:43:58

@sdani: a testépítők szálkásításkor követett napi 4-6x kajálása az inzulinszint kordában tartása miatt van. szakaszos böjtölésnél ez (is) kicsit másképp működik, a böjtöt követő első kajáláskor esetlegesen megugró inzulinszint sem jelent akkora parát, mint azt a gyúrósok hiszik. tudom én, hogy az itthoni laikus gyúrós gondolkodást elég komolyan befolyásolja drugs bunny, és ezzel semmi baj, mert az is működik, de azzal tisztában kell lenni, hogy az ő alapelvei elég öregsulisak, és azóta már kicsit előrébb tart az erről való gondolkozás.
süti beállítások módosítása