HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.06.17. 09:29 Squatting Stingray

Az ideális edzőterem


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Ha korlátlan költségvetés mellett te rendezhetnéd be a saját edzőtermedet, hogy nézne ki? Mi lenne benne, és mi az amit biztosan mellőznél?

Aki hozzánk hasonlóan nem híve a mell-hát napoknak és egyéb hívságoknak, az valószínűleg egyetért velünk: a mai edzőtermek 99%-a inkább hasonlít valami elbaszott MÉH-telephelyre, mint egy olyan teremre, ahol kondíciónk vagy erőszintünk javításán dolgozhatunk. A gépekkel telezsúfolt útvesztőben időnként néhány szabad, elemelésre alkalmas négyzetméter felkutatása is minden találékonyságunkat próbára teszi. Húzódzkodni szeretnél? Sok sikert és türelmet, mire a TRX-es edzésnek vége - mert persze mi is lehetne alkalmasabb pont a TRX rögzítésére, mint egy húzódzkodó rúd?

brandonwynn.jpg

Brandon Wynn nem híve a gépek használatának, ez látszik is rajta

Írtunk már arról, hogy miért érdemes teljes-test programokkal dolgozni, illetve ha erőt és izomtömeget szeretnénk építeni, akkor melyek a leghatékonyabb gyakorlatok. A legtöbbhöz elég némi alapvető felszerelés, azonban vannak olyan eszközök is, amelyeket ugyan tudunk nélkülözni, de biztosan beszereznénk, ha mi kapnánk a nemes feladatot, hogy rendezzünk be egy edzőtermet. Lássuk fontossági sorrendben.

Olimpiai rúd és súlyok

Remélem senki sem lepődött meg túlságosan - egy jó minőségű rúd és a hozzá tartozó, megfelelő mennyiségű tárcsa nélkül az alapgyakorlatok nagy részét nem fogjuk tudni végezni (kivéve persze, ha kizárólag saját testsúllyal edzünk). Fontos, hogy ne valami olcsó, merev tengelyes rúddal dolgozzunk, hanem a két oldalán található úgynevezett puska (amire a tárcsák kerülnek) szabadon tudjon a tengely körül forogni - a merev tengely a legtöbb gyakorlatot igencsak megnehezíti. A legjobb minőségű rudakat és tárcsákat a svéd Eleiko cég gyártja - ez természetesen az árcímkén is látszik. Ha a termet nem csak saját használatra rendezzük be, akkor mindenképpen több rudat vegyünk - szabad súlyos gyakorlatokat valószínűleg egyszerre többen is szeretnének végezni. Akinek esetleg eszébe jutna a gondolat, hogy szögletes tárcsákat vegyen, azzal két hétig minden nap elemelést fogok végeztetni. Jegyezzük meg: a szögletes tárcsa merénylet a jóízlés és az ésszerűség ellen!

eleiko-plates.jpg

Erőkeret

Bár elég sok helyet foglal, de hasznos jószág. Otthoni konditeremben akár a mindenes szerepet is betöltheti, lehet benne guggolni, fej fölé- és fekvenyomni, de nagyszerű részleges mozgástartomány gyakorlására is: ha például elemelésnél a gyakorlat második részével (amikor a rúd a térdekhez ér) vannak problémáink, akkor a keretet beállítjuk a megfelelő magasságra, és csak a felső részét végezzük a gyakorlatnak (pin pull). Ha ez nincs, akkor fekvenyomáshoz és guggoláshoz is külön-külön állvány szükségeltetik.

power_rack.jpg

Húzódzkodó rúd

Na, megint egy dolog ami szinte minden, általunk eddig látogatott teremből hiányzik: egy hosszú, egyenes, vízszintes rúd. Nem kell mindenféle ergonómikusnak gondolt pozícióban elhelyezett fogantyú meg öt másik eszközzel kombinált torzszülemény, könyörgöm: egy egyenes rúd kb 2 méter magasan, és kész. Erőkereteknek általában része, de enni nem kér, szóval nyugodtan szereljünk még fel párat a falakra.

pullup_bar.jpg

Tolódzkodó korlát

Hát itt is akadnak gondok, a legtöbb helyen alkalmazott kombinált tolódzkodó + húzódzkodó megoldásoknál legalábbis nekünk mindig sikerül vagy a fejünket beverni, vagy a lábunk akad össze valami rejtélyes funkciójú, kiálló alkatrésszel. Komolyan nagy kérés lenne két párhuzamos, kb egy méter hosszú vasdarabot a falba rögzíteni? A vasboltban pár ezer forintért szerintem megkapunk hozzá mindent.

dip_bars_1.jpg

Padok

Állítható padok, nyomásokhoz, meg úgy általában szinte mindenhez. Bár nálunk alapelv, hogy nem feküdni meg ülni járunk le (pihenni otthon szeretünk), de időnként hasznos egy-egy állítható pad is.

bench_1.jpg

Egykezes súlyzók

Kiegészítő gyakorlatokhoz, neadjisten bicepszezéshez.

dumbbells_1.jpg

Szalagok

Mobilitás fejlesztéséhez, kiegészítő gyakorlatokhoz, rehabilitációhoz vagy sérülés megelőzéséhez, nagyon hasznos. Többféle erősségű is kapható. Tessék rendszeresen használni őket.

bands.jpg

SMR henger

Angolul foam roller. A földre téve gyakorlatilag önmagunkat tudjuk masszírozni, ahogy hengergőző mozdulatokkal előre-hátra gurulunk rajta. Amikor úgy érzed, hogy az előző napi edzés során sikeresen annihiláltad magad, érdemes kipróbálni, de rendszeres használata ajánlott megelőzésre és sérülések utáni rehabilitáció során is. Élénkíti a vérkeringést, az izmokat és egyéb lágyszöveteket pedig fellazítja. A fehér színű általában puhább, a kék és fekete pedig keményebb, az utóbbiakat érdemes beszerezni.

foam_roller.jpg

Egyebek

Apróságok, mint például kréta, öv, súlyöv (súllyal végzett tolódzkodáshoz és húzódzkodáshoz), matracok, bemelegítéshez evező- vagy futógépek, ugrálókötél. Ha ezek megvannak, nagyon nem lőhetünk mellé, esetleg megbolondíthatjuk a termet néhány extrább eszközzel. A gyűrű például hasznos felszerelés, húzódzkodásnál és tolódzkodásnál is változatosságot jelent, ha néha ezt használjuk. Rudakból lehet kapni olyat, ami keretet formál, és például elemelés során a közepébe állhatunk bele (trap bar). A kettlebell egyre népszerűbb idehaza is, nem hülyeség abból is beszerezni egy sorozatot. Láncokat a rúdra akasztva a legtöbb gyakorlat esetén a mozgástartomány "felső" részét tudjuk nehezíteni - ez nyomásoknál és húzásoknál is segíthet túllendülni egy-egy holtponton.

42 komment

Címkék: edzés eszközök gyakorlat


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr754585084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

z003 2012.06.17. 12:40:23

A seprűnyél is kimaradt, pedig semmibe nem kerül.

Környezettudatos 2012.06.17. 14:09:17

Elsősorban étel kéne a boltokba szemét helyett és máris kevesebb "kondi"terem kell.

[corristo] 2012.06.17. 14:53:42

az smr henger mellé még tegyük oda a golflabdát (talpra, ha pl. valaki fut is, akkor shin splints egyetlen igazán működő ellenszere a golflabda a talpra, és smr a vádlira/tibialis anteriorra. én hónapokig szenvedtem tépeltem, jegeltem, megafaszom, ez meg három alkalom után helyrehozta), és az öklömnyi, nagyon kemény, tömör gumilasztit, amit kutyáknak szoktak dobálni: ezt egy srác mutatta nekem a gildában, és csípő környéki ízmokra jobb, mint az smr henger.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.06.17. 14:56:03

@Környezettudatos: Mozogni is kell.
Lehet itt szajkozni, hogy magyar emberbe magyar etelt ha annyit se mozog naponta a magyar, mint egy lajhar.

[corristo] 2012.06.17. 15:05:29

@Környezettudatos: most leszámítva azt az apróságot, hogy a nyilvánvaló troll nyilvánvaló, ha a boltokban kapható termékek minősége megoldást jelentene, akkor NYUGATON nem lennének kövér emberek. az emberek akkor is szeretnek szemetet zabálni, ha van más lehetőségük. ne becsüljük alá az extramagas glikémiás index által kiváltott inzulinfless vonzerejét. plusz: ahogy twollah is írja, mozgás nélkül nem fog menni a dolog.

dr.kakaósbögre 2012.06.17. 15:40:49

egykutya.a súly akkor is nehéz ha Eleiko akkor is ha Vostok,illetve akkor is ha betonnal kiöntött csillekerék.
ez ember számít aki dolgozik vele.a többi másodlagos.

DocBulywood 2012.06.17. 16:52:30

Kő-, ólom-, szénbánya. Máris megerősödsz.

Guggoláshoz krumpliszedés,
Bicepszhez és alkarhoz kukorica szedés,
Combhoz a legjobb az ásás,
Vállhoz a címerezés.

Alkarra még javaslom a tésztagyúrást.

Nem kell ehhez ezreket kidobni, hogy jól nézz ki, csak dolgozni kell menni - ha van hová... :-(

Lokál Patrik 2012.06.17. 16:54:31

Naszóval. Nagyon fontos dolgok még:

-Turmix- és kreatinbár, ahol lehet támaszkodva csevegni-jópofizni a recepcióslányokkal
-Ezernyi kardiógép, főleg a krossztrénert meg a lépcsőt szeretjük
-A húzódzkodó- tolódzkodó legyen egy állomás, lehetőleg ellensúlyozott kis térdelős lifttel, hogy könnyebb legyen
-Kurva sok Nautilus gép legyen lehetőleg minden mikroizomzatra, ahol ülve és fekve lehet izoláltan finomhangolni izmocskáinkat
-És persze az erőkeretben szabad csak guggolni, de ott is csak úgy, ha rögzített pályán emelgetjük a súlyt, mert még elesünk a súllyal! Ez nagyon fontos.

Mindamellett tökéletes összeállítás. Plusz:

-A futópadot tényleg szükségesnek és jónak tartom, ezen kívül 0 gép, ha szabad kérnem
-Bordásfal lábemelésekhez, esetleg kézenállások gyakorlásához
-Öv tényleg lehetne tolódzkodáshoz, talán mégsem lopnák el őket?
-Tiszta törülköző :)

Brix 2012.06.17. 16:55:05

A szabadsúlyzós edzés az izomtömeg építésének alapja, azonban a gépek használata is fontos, ha olyan izmokat akarunk izoláltan megdolgoztatni, amelyeket súlyzós edzéssel közvetlenül nem lehet elérni.

mojoking77 2012.06.17. 18:14:56

Nagyjabol teljes, fontos azonban, hogy ez tenylegesen egy emberrol szol.. Ha ket ember hasznalna parhuzamosan, szinte mindennek megduplazodna a szama. En meg tennek be egy evezopadot es egy futopadot, hogy legyen mire puffogniuk az idiota trolloknak, akik eletukben nem tettek be a labukat egy terembe, es ugy is neznek ki, illetve csinaltatnek egy szaunat is.. De amugy jol hangzik. Ha mindenkep meg valami gepet hianyolsz, en jobban szeretem a 45 fokos tolot a guggolas helyett (biztonsagosabb. Csunya latni, mikor a szegeny hulye osszeesik 250 kg alatt)

mojoking77 2012.06.17. 18:19:20

Ja basszus, tudom mit hagytal ki. Francia rud.
Udvolettel:

mojoking77 2012.06.17. 18:23:08

Illetve egy aprosag. Probaljunk meg odafigyelni, hogy ne fontban legyen megadva a tomeg a tarcsakon. Meg nem mondom mar melyik orszagban kaptam infarktust, hogy szamolgatni kellett, hogy akkor most az 50 pound, az mennyi, es a 75 kg-ot hogy tudom nagyjabol beloni... Mokas volt. Elkepzelek nehany nagyon egyszeru "testepito" fiatalt, szerintem ket perc utan falnak szaladnanak..

Gsnake 2012.06.17. 18:28:57

@dr.kakaósbögre: szerintem leginkább a rúdra gondolt, amikor az Eleikot említette. Maga a súly az súly, abban igazad van.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.17. 18:38:00

@Gsnake: a rúd a legfontosabb (próbálj Eleikóval dolgozni, utána meg valami 20e Ft-os rúddal, ég és föld), de a tárcsákból sem árt a gumírozott egyes gyakorlatokhoz.

@Lokál Patrik: szerintem Smith gépre gondolsz, erőkeret az ami a képen van fenn. :)

@Brix: így van, vannak hasznos gépek is, amit a bejegyzésben olvashatsz az kb egy alapfelszerelés.

[corristo] 2012.06.17. 18:43:35

@Lokál Patrik: hát abból kiindulva, hogy az úri közönség a gildából pl. szaunaköveket lopkod, meg a folyékony szappant (!), a súlyövet kb öt perc alatt vinnék el :DDDDD

mojoking77 2012.06.17. 19:01:29

@[sy]: Naaa, kb fel eve voltam utoljara a Floriban, en lattam oveket lerakva....

vontod75 2012.06.17. 19:01:36

Erőkeret, olimpiai rúd, kézi súlyzó, medicin labda, ugrálókötél, (judo)szőnyeg, (mászó)kötél . Kb erre van szükség.

XocoLatte 2012.06.17. 19:38:05

Megfelelő minőségű és hőmérsékletű friss levegő! Mert ez az amin mindenhol csúnyán spórolnak, és ettől ilyen időben olyan a konditerem mint az indiai bivalyfürdő szaunával kombóban.

XocoLatte 2012.06.17. 19:39:39

És lehetőleg csönd vagy halk háttérzene a 120-140 decibelen üvöltő moslékzene helyett.

Asidotus 2012.06.17. 19:48:53

@mojoking77:
ez egyáltalán nem igaz. Két ember tökéletesen tud dolgozni egy cuccal. Felváltva, az egyik dolgozik, a másik regenerálódik, majd cserélnek.
Továbbmegyek, fekvenyomásnál, guggolásnál, felhúzásnál, lehúzásnál még hárman is edzhetnek együtt, annyi pihenés kell ezeknél a nagy izmot megmozgató alapgyakorlatoknál.

Gsnake 2012.06.17. 20:05:43

@Squatting Stingray: én is ezt mondtam, hogy a rúd a legfontosabb, nézd meg mire válaszoltam ;)

[corristo] 2012.06.17. 20:14:24

@mojoking77: nyilván akkor nem a flóriánról beszélek, nem?

dr.kakaósbögre 2012.06.17. 21:04:44

@mojoking77: nem értem miért kell számolgatni.minek? jobban fejlődsz ha tudod mennyi van a rúdon?

dr.kakaósbögre 2012.06.17. 21:39:20

@[sy]: ugyanis én ezt valaha úgy tanultam hogy nem a súly számít hanem az hogy végre tudj vele hajtani 8-10 szabályos gyakorlatot....

mojoking77 2012.06.17. 23:28:53

@Nűnű: Tudom van ilyen, en nem szeretem, soha nem is szerettem. Ez egy ido utan azza alakul, hogy a masfel oras edzes 60 perc dumava es 4-4 szeriava degradalodik...
@[sy]: Gildat mondtal, nem reszletezted melyiket....
@dr.kakaósbögre: Oooo, igen, mindenkepp. Koszonom, hogy szoltal, most mar ertem, mit csinalok lassan tiz eve rosszul ... :)

dr.kakaósbögre 2012.06.18. 00:12:41

@mojoking77: akkor kezdő vagy még. :)10 éve már versenyeztem.

erdészpista 2012.06.18. 00:57:49

@dr.kakaósbögre: Attól tudsz erősödni, hogy egyre nagyobb súlyokat használsz, a számolás meg a fejlődés nyomonkövetésére van, hogy tudd, legközelebb mennyit rakj rá. Erre jó, egyszerű, nem?

erdészpista 2012.06.18. 01:03:07

Amúgy jó lista, amit még hozzátennék:

- magnézium, illetve hogy nem rúgnak ki érte, ha használod
- római székek back extensionhöz és glute-ham raise-hez
- leejthető tárcsák power cleanhez és egyebekhez, illetve nem rúgnak ki, ha használod
- igen pici súlyok és szorítók kétkezes rúdhoz (1.25 kg, 0.75 stb)
- normális hely bemelegíteni és nyújtani
- kevesebb köcsög, hahaha

erdészpista 2012.06.18. 01:07:11

@[sy]: Van rendes masszázslabda, ami jobb a golflabdánál is, illetve a sima hengernél jobb sztem a rumble roller, youtube-on érdemes rákeresni (rogue fitness-ről lehet rendelni mindkettőt), itthon még nem igazán ismert sajnos.

erdészpista 2012.06.18. 01:16:40

@mojoking77: A guggolás meg az a tolás 2 tök különböző gyakorlat. Ha valaha guggoltál, akkor tudod. És azért van biztonsági rész a kereten, hogy ha nem bírsz felállni, akkor se legyen gond.

Mellesleg, aki 250 körül tud guggolni, az semmiképpen sem hülye sztem, még ha egyszer össze is esik. :)

[corristo] 2012.06.18. 07:39:52

@dr.kakaósbögre: ahhoz, hogy az izmoknak mindig a megfelelő terhelést tudd adni, elengedhetetlen, hogy tudd, mennyi volt a legutóbbi max, mennyivel kell kezdened a mostani edzést, hova kell eljutni. ez a túlterhelés és a pinalegyezés elkerüléséhez is elég fontos.

[corristo] 2012.06.18. 07:41:03

@erdészpista: thx, a rumble hengert nézegettem már, ezt a masszázslabdát nem ismertem. a golflabda nálam szükségmegoldás volt, biztos van jobb, de nekem talpra bevált.

dr.kakaósbögre 2012.06.18. 07:49:06

@[sy]: egykutya.én mindig piramisban edzem azzal az alapelvvel hogy amibe nyolcat bírsz nyomni azon már emelni kell.ha egy kilót-vagy fontot- emelsz az is jó.de emelni kell.ehhez pedig felesleges tudni hogy mennyi.minek? dicsekedni nem akarok vele.
egyébként vannak olyan kondigéprendszerek-pl.az USA-ban- ahol sűrített levegő adja az ellenállását a gépnek.azokon nem tudsz sem kilót sem fontot állítani viszont akár sorozat közben is változtathatsz az ellenálláson. kurvajók.az a hátránya hogy nem tudod elarcoskodni a cimboráknak hogy épp mennyivel dolgozol...:)

swapo 2012.06.18. 09:42:58

Hello sy,

kérdezlek, mit jelent a "goflabda lábra" ? Pontosan hogy is használod masszírozásra (jó, gondolom ráállsz, de hogy, meg mennyire, meg meddig?)?

Amúgy szerintem a "puncitárogató"gép a legfontosabb, úgy elhelyezve., hogy a terem bármely pontjából odaláthasson az ember amikor valami plázaceleb-szerű buksza odaül használni:-)
Üdv.

[corristo] 2012.06.18. 13:53:12

@[sy]: én ez alapján csináltam, és tényleg működik.

Környezettudatos 2012.06.18. 16:01:37

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Nyilván...de vicces az, amikor a kondizók mindenféle porokat zabálnak, utána otthon tudatossá válva csak teljes kiőrlésű kenyeret esznek natúr rizzsel...de előtte a vegyszer bemegy. Ez így nem sport, hanem vicc.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2012.06.18. 16:46:58

Mellkasra nekem a negatív fekvenyomó pad és a mellgép (ülve tárogató, alkart párnával megtámasztó) a kedvencem, éppen ezek azok, amelyek alig néhány teremben találhatók csak meg.

Pedig mindkét gép nagyon jó és hasznos, kicsit gyenge mindkettő marketingje.

A scott-ra hajazó csigás bicepsz pad is zsír, ez is kevés helyen van.

Korrekt cikk, valójában a nagy választék ellenére nagyon kevés igazán jól felszerelt terem van, a legtöbb tényleg tele van felesleges fitnesz gépekkel.
süti beállítások módosítása