HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.10.05. 07:00 Lokál Patrik

Emelés, edzés, gyúrás


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Úgy gondoltuk, ideje tisztázni a terminológiát és egyértelmű különbséget tenni mozgás, edzés, testépítés, gyúrás és emelés között. Mi - ahogy a blog neve is célratörően utasít - emelünk. Súlyokat, saját testünket. Az izomépítés, zsírégetés tulajdonképpen csak egy kellemes mellékhatása az edzésnek - lényeg az erőnléten, relatív erőn és a megmozgatott súlyokon van. Úgy akarsz kinézni, mint egy atléta? Edzz úgy, mint egy atléta. Készen állsz? Kit érdekel, készen állsz -e, mi belevágunk.

Jobb híján mozgással is lehet kezdeni a fittség világába tett utazásunkat. Amikor egy emeleteket nem liftezünk, hanem lépcsőzünk, a 300 méterre lévő boltba nem kocsival megyünk, vagy rendszeresen kocogunk, hogy ne kelljen orvost hívni, ha futottunk egyet a busz után. Sokan le is ragadnak itt - ami persze még mindig sokkal jobb, mintha a kanapén fetrengene egész nap a tévé előtt az illető. Mondjuk én megfogadtam, hogy ha valaha ennyire mélyre kerülök, inkább egy pisztollyal tisztítom ki a füleimet.

Edzés az, amikor céltudatosan, rövid- és hosszútávú célokat kitűzve, tervezetten emelünk. Erről pofázunk itt a blogon is már egy ideje, meg fogunk is még épp eleget, szóval erre most nem vesztegetnénk a szót.

Mit nevezünk akkor gyúrásnak? Amit a konditermi törzsközönség 90%-a végez: programozás és koncepció teljes hiánya, bicepszezés álló nap, dedikált popsi-napok hölgyeknek (végülis nagy izomcsoport, nem hülyeség), izolációs gyakorlatok orrba-szájba. Mindezzel nem is lenne gond, ha egy profi testépítőről beszélnénk (akinek mondjuk tényleg lehet olyan része, amit fel kell hozni egy versenyre), de aki mondjuk egy szabályos guggolást sem képes végrehajtani, az vajon miért csinál ehelyett a klasszikus gyakorlat helyett nyolcféle gépes lábgyakorlatot?

strong_fat_guys_1.jpg

A gyúrós, klasszikus konditermi suttyókat mindannyian jól ismerjük. Szinte az utolsó ruhadarabig lemehetünk: papucs (flipflop), atléta vagy ujjatlan póló, ékszer, (nonfiguratív) tetoválás, szoláriumbarnította bőr, gépvágta hajzat, emberes bélszerkezet. Nincs ebben semmi új, de az utóbbi időben borzasztóan elkezdtek irritálni, és nem tudjuk szó nélkül hagyni ezt a bosszantó jelenséget.

A gyúrós a szépészeti izomfejlesztést helyezi előtérbe, a kilókon és a centiken túl más mérőszámot nem is ismer. Hányas a karod (a derékmérettel valahogy egyikük sem szeret dicsekedni)? Mennyit nyomsz fekve (lehetőleg minél szélesebben, vállból, két év múlva meg feküdhetsz a kés alá, hogy egy vizespalackot fel tudj emelni)? Hány gramm fehérje (mellette meg sültkrumpli-hamburger étrend)? És a további konditermi legendák, hősök, tíz-húsz év távlatából hatványozódott számok és saját hőstettek, és persze ilyen-olyan sajnálatos sérülések, melyek következtében már sajnos nem edzhet, de ez a sérülés nem gátolja meg abban, hogy Michelin-babává igya és zabálja magát. Attól nem tiltotta el a sportorvos.

Talán mondanunk sem kell: mindez zsákutca. Hamis célok, félreértelmezett módszerek. Ahol a fekvenyomás mindennek az alfája és omegája, ahol csigák-lábgépek-vállgépek csattognak; nyomják ezerrel a felüléseket; de pár sorozat (akár ellensúlyozás nélküli) húzódzkodás vagy tolódzkodás is komoly gondot okoz, azt hogy is lehetne komolyan venni? Ahol mindenkinek annyira "rossz a térde", fáj a segge, fáj a golyója, fárasztó napja volt, meg még a szomszédjának is fárasztó napja volt, úgyhogy sajnos guggolnia tilos, a felhúzásra furcsán összenéznek, hogy ez most mi, meg különben is, eltöröd a derekadat, de amúgyis minek akarsz izmos derekat?

És hajlítgatnak, lábazgatnak, de még azt se nagyon. Smith-machine! Hatalmas, teátrális fújtatások, lefoglalunk egyszerre három gépet, a húzódzkodórúdnál csigázgatnak, a tolódzkodóállványnál órákig beszélgetnek, majd kicsit lifteznek (30 kilós segítséggel), a guggolóállványodnál pedig bicepszezgetnek. Vádlizgatás, alkarozgatás, Istenem... kesztyű, szivacs (csak nehogy feltörje a tenyerünket ez a nehéz súly), guggolásnál (mi az?) párna a rúdra, hogy kíméljük a kis tarkónkat. Esetleg ha felhúznál öcsécském, lenne hátad meg csuklyád, hogy tartsa azt a kurva rudat, meg lehet hogy nem a csigolyádra kéne rakni a 100 kilót, amivel negyed guggolásokat nyomatsz.

supplements.jpg

Meg persze a gyönyörű műanyagdobozos szarok, azt tömjük magunkba, mert attól szép nagyra fogunk nőni. Edzés előtt bedurrantó, utána meg a recepciós kislányokkal kevertetünk egy 100% természetes alapanyagokból kinyert, neonfényű turmixot, bele meg mehet egy kis kreatin. A kreatin kötelező, elengedhetetlen egy 40 kilós kezdő számára, mert kétszer akkora súlyokat tud majd emelni, és borzasztóan erős lesz, ráadásul hogy a viharba lehetne megenni napi 8 kiló színhúst? Hiszen a súlyzós edzés olyan szinten roncsolja az izomrostokat, hogy másképp nem lehet pótolni a kreatint. Hasonló broscience-hegyek, zabálnak egész nap, a tojássárgáját kidobják, és fekszenek vissza az ezerféle fokokban döntött padokra, a könyöküket pedig kitámasztják bicepszezgetéskor, mert úristen, ha véletlenül megmozdul a kar többi része, netalántán rásegítesz vállal, akkor nem is tudom, mi történik, még a végén természetes vonalban fog mozogni a karod? Na csak azt nem szabad, az valódi katasztrófa lenne! Húzódzkodás csakis-csakis kibaszott széles fogásban, csakis vállra (esetleg nyak mögé, az nagyon vagány!), előre néző tenyerekkel, és ha bárki rálendít a lábával egy kicsit a végén, az szabálytalan, csaló, béna. Ja, és nehogy mondjuk vállszélességben fogd meg a rudat, nehogy feléd nézzenek a tenyerek (chin-up), az semmire se jó, a bicepsz dolgozik a lattimus dorsi helyett!

És igen, és írják a kérdéseket a fórumokra, hogy a bal mellizmom felső része laposabb, mint a jobb (nem csoda), és hogy növeszthetek hatalmas vádlikat meg csuklyákat, alkarra-hasra melyik a legjobb gyakorlat. Alsó hasizom, meg oldalsó mellizom, ezekre kell edzeni annak is aki egy hete látott először olimpiai rudat.

17 komment

Címkék: rant edzés kezdő táplálékkiegészítők Címkék


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr824696404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[corristo] 2012.10.05. 09:34:52

hát én egyszerűen imádom az edzés előtti pörgetőket, a legszívesebben mindenhez jack3det vagy neurocore-t tolnék!!!!!!!!

Megadatott 2012.10.05. 10:11:48

A felülésekkel mi a baj? Egyébként a hasazás nem olyan népszerű a termekben. Lásd a képet. :)
+ idézet tőled:
"...emberes bélszerkezet" :)

Egyébként jó a cikk. :)

Atlétás Bandi · http://azelott.blog.hu/ 2012.10.05. 11:11:51

@Megadatott: a képen lévő arcok nem _hasaznak_, azoknál a mázsánál kezdődik a férfi, meg a 8 grillcsirkét kell enni szövegek jellemzőek. Meg a "ne guggolj, mert elszakad az achillesed" szövegek.

Az igazi hasazók azok ilyen felüléses szuperszeteket tolnak, közben vádliznak és alkarra gyúrnak. Jelentős zsírréteg borítja az egész testüket, különösen a has környékén lötyög egy jó nagy párna. 40 alatti, jóllakott cseh faternek látszanak (mert 2-en vannak általában, nem ritkán régi haverok vagy rokonok (gyere sógor, lemegyünk gyúrni)).
Az egyikük a Rutinos Gyúrós, ő találja ki a gyakorlatokat, de mindketten rendületlenül, és különösebb eredmény nélkül gyúrnak. Nem zavarja őket, hogy az öt különböző szögben tárogatás és a 4x30 felülés ellenére ugyanakkora súlyokkal dolgoznak 2 éve, és a belük is egyfolytában nő a sörtől, úgy vannak vele, hogy addig sem kell otthon lenni, meg azért a keddi focin még így is kicsit feszesebbek annál a tohonya Zsoltinál a logisztikáról.

BenchPress 2012.10.05. 16:11:58

Jó kis értelmetlen fikaposzt.

Miután sokadszor is elmondtátok a nagy gonosz tápkieggyártók szemétségeit és leoltottátok a konditermi parasztokat, most már igazán írhatnátok egy értelmes cikket, például edzés témakörében.

crazyfish 2012.10.06. 17:47:36

Epic...magam is írhattam volna....ezért hagytam ott a termet....izompolóba csámborgo nyikhajok, állandó mobilozás,facebookolás, csak bicepsztriceszhátmell strandizmok kombó, hurkapálcika lábak, orbitális faszságok hallgatása.....pedig egyik se szólt egy szót se hozzám...de egyszerűen nem bírom a közeget.....
Nagyon jó cikk...köszi....

[corristo] 2012.10.06. 17:53:30

jó, mondjuk a papucsos ratyiknál pont egy fokkal szánalmasabbak azok az arcok, akik egyszerűen képtelenek mással foglalkozni a teremben, mint azzal, hogy mindenki köcsög. :DDDDDDD igen, baszki, ez egy ilyen sport magyarországon, vonzza a köcsögöket, deal with it. amúgy ha valakinek van energiája a teremben levő embereken kattogni, meg zavartatni magát azon, hogy _mások_ hogy edzenek, az biztos nem edz elég intenzíven. ezért otthagyni egy termet...hát, érted. nem tudom, ki a nagyobb lúzer, te vagy ők.

crazyfish 2012.10.06. 18:45:41

:)))....persze, szánalmas vagyok...nem profi, csak amolyan hobbi állat...majd keresek más termet, h megnyugodj...:DD
Sajnos a közeg ilyen, nincs mit tenni...

crazyfish 2012.10.07. 19:05:32

@Refuse/Resist!: Köszi....:D
Mindenki menjen haza!!Normális embereket az edző terembe!!!..:DD

[corristo] 2012.10.07. 21:17:15

esküszöm egyszer kifigyelem, mikor mentek le a terembe, és ott fogoizolálni a tricepsz külső fejének a felső harmadát a guggolóálványnál másfél órán keresztül papucsban.

crazyfish 2012.10.07. 21:49:58

@[sy]: Ok...a laptopot ne hagyd otthon...a vietnami kaffogóba gyere...:DD

6b64 2012.10.08. 21:25:13

Ez a cikk is egy egész jó kis hasizomgyakorlat. Legalábbis fájt a végére...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.10.10. 21:12:46

@[sy]: akkor fogsz meglepődni, amikor rájössz hogy csak mellre meg bicepszre dolgozunk. :D

hoppá rézimi 2012.10.14. 21:45:43

Mint az UFO-ra, úgy néz rám az összes, maximum mell-hát-bic-tric tudású, felvizezett majom, mikor az edzést (a Lecrone által mutatott) hasazással kezdem (földön, 4-féle gyakorlat, norest). kiül az arcukra az "há e meg csiná?"

Aztán izületek bemelegítése, ekkor a "mit kalimpál ez?" arckifelyezés az össes gyökérnek a fején.

Hétfőn ezt a káoszt a fejöükben még megnövelem a lábazással, és azt már végképp nem tudják felfogni. Nem értik, mit vádlizok, meg lábtolózok, meg használom a többi, fura ketyerét, amitől nem lesz nagyobb a mellizom.

sa_ttila2 2012.10.23. 20:49:00

a fotón lévő arcokkal mi a baj? :D

eddig a legjobb duma: "ma felsőmell edzésem van"
süti beállítások módosítása