HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2013.02.06. 10:35 Lokál Patrik

Képzeletbeli levél egy fitneszterem-tulajdonostól


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Kedves Squatting Stingray és Lokál Patrik!

Nehogy hülyének nézzetek: nem most jöttem a falvédőről, tisztában vagyok azzal, hogy ez csak két ilyen kamu művésznév lehet, hogy az ismeretlenség homályába burkolózva folytathassátok áldatlan tevékenységeteket - azt az igazi aknamunkát, amit a magyar fitneszipar ellen követtek el.

Nézzétek, én eleve súlyos hibákat látok a koncepciótokban - a gyakorlati és egészségtani részekbe ne menjünk bele, azt majd az igazi (képzett, papírral rendelkező!) szakértők megteszik helyettem is -, de a legnagyobb veszélyt én ott látom, hogy ezt a virágzó és jövedelmező iparágat hamarosan a lemezgyárak és könyvnyomdák mellé tehetjük a történelemkönyvekben.

  • Mit csinálunk a rengeteg személyi edzővel? Tudod, mennyi pénzt fizetnek ezek a szerencsétlenek a képzésért, vizsgákért - szopnak végig a fitneszlabdákkal, pink súlyzókkal, csigákkal, a hevederes szarjaikkal, hülyébbnél hülyébb, lustábbnál lustább kliensekkel, mire egy kis pénzt maguknak is össze tudnak szedni? (Miután nekünk leadták a havi fejpénzt, persze)
  • Az embereknek nem az kell, hogy megmutasd nekik azt a 3-5 alapgyakorlatot, amit érdemes csinálni, hanem az, hogy összezavard őket, idétlen programozással és táplálkozási tanácsokkal lásd el őket, hogy nehogy akár emlékezzen is arra, hogy miből éppen hány grammot és mikor szabad fogyasztania, és hogy a húzódzkodógép lapjai közé hogy kell beszúrni a tüskét.
  • Jó, jó, én se láttam még olyat, aki a TRX-ezéstől megerősödött volna, meg nekem is gyanús, hogy még az edzők nagyobbik részénél is meggondolnám, hogy a segítségét kérjem egy költözésnél - de ez egy iparág gyerekek, ahol nem ilyen kitenyésztett szörnyeket nevelünk, hanem fitt, boldog embereket. Aki ki akarja pattintani magát, annak is be tudjuk szerezni a megfelelő cuccokat, anélkül úgyse lesztek ti se izmosak, ne bomoljatok!
  • Nálunk különben is tilos a hullaemelés - ismerem azt, és meg kell hogy mondjam, nagyon rosszat tesz az üzletnek, rohadt sok vendéget elijeszt hogy a tifélétek felpakolja az összes tárcsát amit talál, aztán lila fejjel rángatja felfelé! Amúgy sem értettem sose, milyen izomra megy ez, a derekadra? Ti most komolyan azt hiszitek, hogy aki hozzánk bejön azt szeretné, hogy még vastagabb legyen a dereka-csípője?
  • Szerintetek normális hozzáállás az, hogy ráébresztitek a népet arra, hogy egyszerűen és szinte ingyen is erős és szép lehetsz? Miért ne ringassuk és tartsuk őket abban a szép álomban, ahol ők majd nyugodt lelkiismerettel elhiszik, hogy ők a pénzükért automatikusan erősek és izmosak lesznek, a testedzés az, amikor egy labdán egyensúlyoz mint valami elbaszott cirkuszi elefánt, hogy semmi sincs ingyen, és bizony anyagi áldozatra is keményen szükség van?
  • Mihez kezdek a proteinbárommal? A recepciós lányoknak szerinted majd ezek után fogok fizetni azért, hogy kiadják azt a pár kulcsot meg törölközőt a vendégeknek? Ugye nem gondoltátok ezt? Tudod, mennyi bevételkiesést fog okozni, ha mindenki odajön éhgyomorra, se turmixot, se izotóniás italt, se kreatinos gyümilevet, de még vizet se iszik? Most kezdjek el normális, főtt kaját árulni melegkonyhával? Tudod, mennyi meló meg utánajárás az?
  • Mit csinálok a fasza kis sportruházattal, kesztyűkkel, flipflopokkal, TRX-es hevederekkel, lasztikkal, amit az általam ellehetetlenített és tönkretett konkurenciától vettem át fillérekért? Ki veszi meg, hm?
  • És a gépparkom? A Nautilus-cuccok, a Smith-masinák, a csigák, a vádligép, alkargép, abroller, a taposógép - ezek menjenek mind a színesfém-telepre? Nem azért fizettem milliókat (na jó, elég olcsón szereztem ezeket is, de most nem erről van szó), hogy aztán dobjam ki az egészet, és mindenhova olimpiai rudakat, húzódzkodókeretet meg guggolóállványokat vegyek!

Fogadjunk, hogy ráadásul még szarul is néztek ki, és ilyen kis köcsög internet-huszárok vagytok...

Nem nagy tisztelettel:

Egy Fitneszterem-Tulajdonos.

77 komment

Címkék: vélemény edzés terem


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr315060984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyhatosmotor 2013.02.06. 10:55:06

Nagyon gyenge eresztés lett...

Kicsit idegesítő már ez a testépítés-fóbiátok, hogy egy poszt nem tud anélkül lemenni, hogy ne fikáznátok a nagy gonosz tápkieg cégeket és termékeiket és/vagy a testépítőket.

Mindent ésszel kell csinálni, egészséges szkepticizmussal, ennyi.

A magatok területén ti is pont olyan szemellenzősek vagytok...csak a nagy súly, meg az emelés, minden más fos stb.

Persze a ti blogotok, azt csináltok, amit akartok, de én pl. edzésről és technikáról olvasnék, nem állandóan azt, hogy a gyúrósok pöcsök és aki nem kétkezes súlyzót rángat, az már béna fitnessfos.

Több szakmaiságot, kevesebb fikát végre!

Lokál Patrik 2013.02.06. 10:58:08

@egyhatosmotor: Én csak ilyet tudok, majd Stingray biztos ír neked is külön, amilyet szeretnél :)

De az is lehet, hogy nem :(

[corristo] 2013.02.06. 11:04:59

>Az embereknek nem az kell, hogy megmutasd nekik azt a 3-5 alapgyakorlatot, amit érdemes csinálni

az van, hogy ez tökéletesen pontos. ti abból indultok ki, hogy aki lemegy a terembe, az erősebb akar lenni, fogyni szeretne, rendesen edzeni szeretne. tíz emberből max egy ilyen van. a maradék kilencnek nem edzésre van szüksége, hanem arra, hogy foglalkozzanak vele. ugyanez a fogyásnál: az emberek 90%-a nem le akar fogyni, hanem FOGYÓZNI akar. minél hosszabban, minél tovább, hogy minél többet lehessen beszélgetni róla a kollégákkal, lehessen egy kis szimpátiát kicsikarni, stb.

amúgy ez tényleg egy kicsit trying too hard lett, inkább írjatok gyakorlatokról, edzéstervekről, deloadingról, vagy baszogassátok a dagikat, az jobban megy, mint ezek a parodisztikus cuccok. ha ilyet akarok olvasni, akkor megyek valamelyik nyomi bölcsészblogra, hogy tíz embertípus az edzőteremben, meg ilyenek.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.06. 11:10:10

Hát ez hatalmas :)))

Még a végén a láma ügyfeleknek azt is bedumálja valaki, hogy a parkban/utcán is lehet futkározni/biciklizni tök ingyen, és egyáltalán nem kell hozzá futópad/fekvőbicikli lapostévével, érintőképernyővel és ledekkel, pedig ezek a kütyük több millióba fájnak ám!

És a zsírégető zónával mi lesz?! Még a végén fölmegy a pulzusa valakinek, és esetleg 1 hét alatt ledob ugyanannyi zsírt, amennyit a legmodernebb fitneszteremben egy egész évnyi szánalmas toszorgással adna le. Nem lesz ez így jó, fijjug!

[corristo] 2013.02.06. 11:18:50

@Juci SFG: vagy képzeld el azt, amikor azt dumálja be nekik valaki, hogy fölösleges a bellre pénzt költeni, mert dumbbellel ugyanúgy meg lehet csinálni majdnem mindent, amit bellel. lenne nagy nyivákolás az rkc háza táján asszem :DDDDDDD

bátortamás 2013.02.06. 11:36:51

Pont jókor jött ez a bejegyzés. Hatalmas :D Tudtok ajánlani Budapesten pár jó termet ahol többségében erőemelők edzenek?
Köszönöm!

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.06. 11:36:55

@[sy]: Ettől azért nem tartunk, mert a legjobb kettlebelles gyakorlatokat nem igazán lehet dumbbellel megcsinálni (a nyomósakat persze nagyjából lehet, de a ballisztikusakat nem).
Meg hát a nagy durr az rkc házatáján amúgyse a hardver, hanem a szoftver.
Nehéz vas legyen, a többit megoldjuk valahogy :)

Nem maradunk inkább a fitnesztermek fikázásánál? A kettlebell meg a barbell népe között sokkal több a rokonság, mint a különbözőség, főleg ha a futópadról nézzük.

[corristo] 2013.02.06. 11:52:47

@Juci SFG: fyi simán swingelek, snatchelek, high pullozok neked dumbbal _szabályosan_. sőt: ha van fogantyús tárcsa, azzal mégkönnyebb.

az amúgy lehet, hogy a kettlebell meg a barbell népe között sok a rokonság, de én sajnos nem vagyok egyiknek se a népe, használom mindegyiket a céljaimnak megfelelően, és ugyanúgy kiröhögöm a doktrinér rkc-seket, mint azokat, akik kizárólag barbellt használnak.

másrészt ugye a kettlebell mint eszköz nem egyenlő az rkc vel, vagy strongfirsttel, vagy minek hívják most a pavel bizniszét. és hát eléggé kinevetem azt, aki olyat szól, hogy pavelék, meg az rkcsek üzleti modellje kevésbé alapul a profitmaximalizáláson, mint a gilda teremtulajé.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.06. 11:55:28

Minden éremnek két oldala van: vannak ugye ideális esetek és sokkal több nem ideális és persze van a realitás.
1. Ideális esetben tele lesz a világ minimál termekkel, ahol az emberek kizárólag alapgyakorlatokat végezve erősödnek, illetve funkcionális módon edzik a testüket. Ezzel két baj van: egyrészt a fitnesz/wellness korántsem csak a teljesítményről szól, vannak egészségügyi-, stresszmentesítő-, alakformáló-, szórakozatatási-, kikapcsolódási-, stb. vonatkozásai is. Ezenkívül -bár a cikkben leírtak lényegét magaménak vallom- azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem csak erőre vágyó sportemberek, hanem irodakukacok, gyerekek, üzletasszonyok, anyukák, nagymamák ugyanúgy részei a társadalomnak; az ő igényeiket pedig nem elégítik ki az alapgyakorlatok, még ha egyes teljesítménymutatókban eddig nem tapasztalt eredményeket is hozna. Mint ahogy más rétegek igényeit sem mindig. Mert a sport legalább annyira szabadidős-, mint teljesítménynövelő tevékenység. És amire kereslet van, arra kínálat is mindig lesz, és azt azért ne felejtsétek el, hogy a vendégeknek nem csak az az elvárásuk, hogy eredményeik legyenek, hanem az is, hogy eközben jól érezzék magukat. Edzésen és az edzőtermen kívül is!

bátortamás 2013.02.06. 12:20:33

@Lokál Patrik: Köszönöm, már régebben is néztem Vilibá termét (minden tiszteletem az övé) de sajnos kb másfél órára van a lakhelyemtől. Keresgélek tovább, de nekem a google nem barátom...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.02.06. 12:24:28

@egyhatosmotor: ez nem így van kérem, szerintem pl saját testsúllyal is lehet nagyon hatékonyan edzeni (ahogy bellel vagy szinte bármilyen súllyal). Decemberben pl én két hétig csak saját testsúllyal csináltam (utazás) - egyrészt élveztem, másrészt hazajöttem és januárban egyéni csúcsot húztam és OHP-ban is erősebb lettem. Más kérdés hogy a fitneszipar arról szól (amit ez a bejegyzés is kifiguráz), hogy minél drágábban minél hatástalanabb dolgokat adjanak el neked - tápkiegből is van olyan ami hasznos és működik, módszerekből, eszközökből és edzésekből dettó. A kardinális kérdés, hogy ha te bemész egy terembe hogy edzeni akarsz, 90% hogy az előbbiből sóznak rád valamit. Éppen ezért tartjuk képmutatónak és károsnak a fitneszipart: képzeld el, hogy mondjuk elmennél egy autókereskedésbe, ahol rádtukmálnának egy járgányt, ami a hazafelé úton szétesik alattad. Én szerintem kivégeznék mindenkit a kereskedésben, de lehet hogy csak én vagyok túl impulzív.

@[sy]: passz, nem végeztem felméréseket, de az biztos hogy a legtöbb ember amikor lemegy, akkor fogalma sincs mit szeretne. "Lefogyni", "jobban kinézni", meg ilyenek. Ezek nem célok. Persze sokan lehet, hogy attól is félnek hogy kiröhögik őket, ha azt mondják hogy úgy akarnak kinézni, mint a pasas az aktuális Men's Health címlapon, meg hát az emberek 99%-a inkább tutyimutyi, elfogadja hogy mindenből csak az alja jut neki, elvan a langyosvízben, csak ne kelljen erőfeszítéseket tennie semmiért (ez nem csak edzés terén van így).

@Darky_: lásd fenn, sztem az átlag pasasnak/nőcinek elképzelése sincs mit szeretne. Biztos nem azt, amit rásóznak.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.06. 12:30:55

@[sy]: Ez érdekes. Meg lehetne nézni mondjuk a snatch-verziódat dumbbellel? Tényleg kíváncsi lennék, mert ilyenből még nem láttam jót.
Swinget láttam, sőt próbáltam is már ilyen fogantyús izével amire tárcsákat húztak, ez tulajdonképpen megoldható, csak ölég kényelmetlen :)

Abban egyetértünk, hogy az eszköz nemegyenlő a rendszerrel. Pont ezt mondom én is :)

Pavelék üzleti modelljével kapcsolatban hadd ne tegyek nyilatkozatokat, ezeket a kérdéseket tessék szíveslenni az Illetékes Elvtársakkal megbeszélni.

Én a magam nevében nyilatkozom csak, először is mert én úgymond magánemberként járok ide, és eredetileg nem volt olyan szándékom, hogy a céget képviseljem bármilyen módon, másrészt én a kettlebell-oktatást nem pénzért csinálom, irodai droidkodással keresem a betevőt; a kettlebell egy hobbi, ami így pár év után már többé-kevésbé nullszaldós, de nagyon szeretem, lengetni is meg tanítani is, és kábé ennyi.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.06. 12:43:22

@Darky_: De ha azt mondod, hogy "a vendégeknek nem csak az az elvárásuk, hogy eredményeik legyenek, hanem az is, hogy eközben jól érezzék magukat", (ami igaz és jogos), akkor hogyan említhetjük mindezt egy napon a fitnesztermekkel?
Én még nem láttam olyat, aki a fitneszterembe azért járt volna, hogy jól érezze magát, kivéve, ha a spanokkal csevegés volt a cél, de az egy kocsmában is megtehető :)

A fitneszbe, de javítsatok ki, ha tévedek, mindenki "jobb híján" megy, mert tévesen azt gondolja, hogy az a módja a lefogyásnak, és bár szörnyű, unalmas és nem is valami hatásos, de hát mit lehet tenni, muszáj égetni a zsírt.

A egészségügyi-, stresszmentesítő-, szórakoztatási-, kikapcsolódási funkciók egy egész csomó helyen és módon elérhetők (teszemazt foci a haverokkal, túra, masszázs, jóga, salsa-óra, bármi); node miért pont az agyhalál fitnesztermekben keresné az ember ezeket?!
Furcsa ötlet :)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.06. 15:57:11

@Juci SFG: Mikor voltál utoljára Fitness teremben? Nekem most úgy alakult, hogy különböző okok miatt elég sokban megfordultam/megfordulok. Nyilván vannak a 80-90es évek szintjén megragadt termek is, de azért vannak már jobb helyek is, amik minden igényt kielégítenek, még a magunkfajtáét is ;) Láncok, bellek, medicinlabdák, rope, gyűrű, sandbag.. és a kardiógépek sem kizárólag futópad és bicikli szintre redukálódnak, hanem vannak concept2 evezőpadok, komolyabb lépcsőző és sífutó gépek, stb. Ráadásul sok helyen igénybe lehet venni a portán Polar órát (ami kommunikál a kardiógéppel), még a beállítását is elvégzik helyetted a csajok, hogy a célzónában maradj. Aztán ott vannaka csoportos órák is, ma már új termeket szinte kizárólag úgy adnak át, hogy van benne funkcionális terem, ahol aztán tényleg a legváltozatosabb órákon vehetsz részt. Szóval a lehetőség adott, mert azt elhiheted, hogy amire van igény, azt fitness teremben is megkapod, vagy a közeljövőben meg fogod kapni. Persze az már más kérdés, hogy hiába a lehetőség, ha még sokan nem élnek vele. Szinte mindig egyedül használom a funkcionális eszközöket ezeket a helyeken, mert még nem tartunk ott talán, hogy a csoportos órákon kívül is eléggé ismertek legyenek.

Aztán beszélhetünk arról is, hogy ki miért jár le vagy mit keres az edzésben. Beszélhetnénk azokról az emberekről, akik "gyúrni" járnak a terembe, mégsem jutnak soha sehova, csak ez egy sztereotípia lenne, aminek bár van alapja, de nem mindenkire vonatkozik. Szándékosan nem súlyzós/belles példát hozok. Decemberben Defendo edzésen kiosztottam egy név nélküli kérdőívet, ahol sorrendbe kellett állítani 20 szempontot, hogy ki miért jár le edzeni. Érdekes, hogy a jó társaság mindenkinél benne volt az első háromban, az önvédelem azonban nem lett első, holott nálunk szinte még az erősítés is önvédelmi szempontok alapján zajlik. Aztán pl. az edzőterem minősége is az utolsó helyek egyikén végzett. De hozhatok másik példát is: egy kedves nőismerősöm elmúlt harminc éves, igazi bombanő. Soha életében nem sportolt, sőt még tornából is felmentette magát. Levittem én már magammal mindenféle edzésre, szemináriumra, míg végül kikötött a súlyzós edzésnél. Nála például nem az a kihívás, hogy milyen típusú súlyzós edzéstől tudna fejlődni, hanem az, hogy végre mozog valamit és fenntartsam az érdeklődését a mozgás iránt.

És akkor még egy kitérőt tennék az oktatásról: A fitnesz iskolák (bár kezüket erősen megköti az elavult OKJ-s rendszer) minden szegmensre kínálnak megoldást. Jóga, testépítés, személyi edzés, funkcionális edzés? Lassan teljes spektrumot lefednek a képzések, úgyhogy bár a fitnesz ipar olyan világot szeretne, mint amilyet a posztban is olvashattatok, de a piacot mindig is a kereslet fogja irányítani. Így tehát ha majd a termekben arra lesz szükség, hogy mindenhol majomlétra legyen, akkor az lesz, ha meg nem, akkor nem.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.06. 16:00:42

@Squatting Stingray: Igazad van, a legtöbbnek nem arra lenne szüksége, amit rásóznak. De szerencsére -ahogy Jucinak is leírtam- a lehetőség már a termekben is ott van féllábbal.

Viktor H 2013.02.06. 16:31:20

Jó a poszt, a vita faszság :-))

Hülyeség az hogy dumbbellel ugyanolyan egy kettlebelles gyakorlat meg szerintem az is hülyeség,hogy minden gyuros terem szar és unalmas meg felesleges - bocs Juci - mert nem a közegtől függ az eredmény hanem az egyéntől .
A többibe nem szólok bele mert nem tudok mit hozzáfüzni.

[corristo] 2013.02.06. 16:56:58

@Viktor H: :DDDD hát, bazmeg, úgy tűnik te vagy köztünk a legokosabb :DDDDDDDDDD

Viktor H 2013.02.06. 18:09:47

@[sy]:

sosem írnám a baszdmeget bazmegnek ... háttal meg sose kezdenék mondatot .
Kösz az elirmerő szavakat

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.06. 23:12:01

@Darky_: Hát, sajnos pont úgy alakul, hogy kénytelen vagyok mindenféle fitnesztermekben lógni, de nem teljesen jószántamból (merthogy éppen én is OKJ képzésre járok, de erről majd később, ha levizsgáztam, addig diszkrét Juci van), viszont olyanban sajnos nem jártam most se, és előző fitneszmaca életemben se, ahol bármi biztatót láttam volna.

Nyilván nem voltam mindegyikben, de őszintén szólva nem is szeretnék, én tényleg rosszul vagyok ezektől a helyektől. Voltam efféle helyen eleget, és valóban lehetett néha találni olyan óraféleséget, ami buli volt, de a tipikus terem a futópaddal meg a muffszellőztető gépekkel, brrr, nekem mindig a szánalom szinonimája lesz.

És nem az úgymond "rendes" gyúrós termekről beszélek ám! Azokat respektálom valami miatt, mint mondjuk a Lantos Johnny Fitness a Népligetben, a kőkemény gyúrós arcokkal - én nem csinálnám amit ők, de ott azért rendes meló folyik, ami igenis tiszteletreméltó.

A piacot, nekem nagyon úgy tűnik, az agymosás irányítja inkább. Hatalmas a pénz ebben a bizniszben, és nem csak tisztességes emberek próbálnak megélni belőle... A média egy csomó ökörséget ad be a népeknek, azok meg minden szart elhisznek, csak keményen dolgozni ne kelljen valahogy. Ami még mindig nem baj, csak akkor merjük belátni, hogy nem edzeni, hanem szórakozni/pofázni járunk a terembe.

Jó társaság meg van például minálunk is, bár óra közben nem mindig jutnak szóhoz :)

erdészpista 2013.02.06. 23:22:50

@Viktor H: De oda még nem jutottál el, hogy vesszőt tegyél a "hogy" és "mert" elé. :D

[corristo] 2013.02.06. 23:32:39

@Squatting Stingray: a legtöbb ember, aki lemegy a fitnesz terembe, ugyanazt szeretné: minél gyorsabban, minél kisebb energiaráfordítással minél többet fogyni. a hangsúly a minél gyorsabbon és a minél kisebb energiaráfordításon van. az embereket nem azért nem terhelik szarrá a személyi edzők, mert nem tudnák hogyan kell. még gépekkel is ki lehet hajtani a szart bárkiből. azért nem hajtják szarrá, mert akkor a következő alkalomra már a nagy részük nem megy le, mert "olyan fárasztó". most a teremben, ahova átmentem, van egy arc, aki azelőtt az oxigénban volt személyi edző, ilyen igazi kétajtós szekrény, ráadásul TF-es, nem iwis, ami nálam jó pont. simán mennék hozzá, ha szükségem lenne edzőre, tényleg. és elcsíptem egy beszélgetést, amikor kérdezte tőle valami ismerőse, hogy milyen az oxigén. na az a válasz valami ilyesmi volt "hát iszonyat menő hely, negyvenöt-ötven rugó egy hónap. de edzeni, azt egyik se akar." szóval persze, az alap az, hogy a személyi edzők jelentős része is tök hülye, de ne csináljunk már ezekből a lusta szar elhízott disznókból áldozatot, akiket kizsigerel a tápkieg- meg fitneszipar.

[corristo] 2013.02.06. 23:40:31

@Darky_:

>Decemberben Defendo edzésen kiosztottam egy név nélküli kérdőívet, ahol sorrendbe kellett állítani 20 szempontot, hogy ki miért jár le edzeni. Érdekes, hogy a jó társaság mindenkinél benne volt az első háromban

azt leszámítva, hogy abszolút egyetértek: azért egy olyan típusú edzésen (küzdősportok, önvédelmi stb), ahol a testi épségem múlik azon, hogy a másik milyen vadállat, ott azért szerintem fontos, hogy milyen a társaság. bár azt hozzáteszem egyébként, hogy az ilyen szitu általában a jobbat hozza ki az emberből, edzettem én már együtt olyan arcokkal, akiket ha az utcán látok simán megyek át a másik oldalra, és kivétel nélkül kellemesen csalódtam. persze az utcán még mindig inkább átmennék a másik oldalra :DDDD

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.07. 00:29:46

@[sy]: Az Oxygénben én is tapasztaltam hasonlókat sajnos.
Nem tudom milyenek a tapasztalataid önvédelmi téren, én ritkán tapasztaltam hasonlókat. Sérülések persze akadnak (aki reálisan edz, annál ez előfordul), de a "kemény" gyerekek hamar lekopnak vagy esetleg keresnek egy hagyományosabb küzdősport edzést, ahol kiélhetik magukat.
@Juci SFG: Sok embernél az edzés és a kikapcsolódás jegyben jár! Nem feltétlenül azért, mert "kocsmázni" jár le a terembe vagy egy csoportos órára, de mi sem úgy kezdtük, hogy mindennel tisztában voltunk, sőt ez egy életen át tartó tanulási folyamat. Én úgy tekintek ezekre az emberekre, hogy még az útjuk elején járnak. Tökmindegy, hogy milyen okból, és nem is arról van szó, hogy küldetésemnek érezném, hogy mindenkit megmentsek. De ha lemegy hozzád/hozzám/hozzájuk egy ilyen ember edzésre, vagy olvassa írásainkat, megpróbáljuk felnyitni a szemét!
És még annyit hozzáfűznék, hogy tökmindegy ki melyik fitnesz iskolát gyűri(amúgy én is épp egyet), mert nem ezektől lesz valaki jó avyg rossz edző. Mint ahogy minden rendszerben, edzésmódszerben vannak/lesznek edzők, akivel nem szívesen tartozok/tartoznék egy közösségbe, de ez ellen úgysem tehetek semmit, ez nem a rendszer hibája.
(Ajánlom a Fitness Factoryt és a Gymcity-t. No nem az oda járó emberek, hanem az eszközpark miatt ;) )

Lokál Patrik 2013.02.07. 07:26:36

@[sy]: Igen. Viszont évekig jártam személyi edzőhöz (ld. személyes esettanulmányos posztomat még valamikor az elejéről) - futógép, X-trainer, csigás evező, milliónyi állomás és kör. A 20 kilós túlsúlyból véres verejtékkel 10-et leadtam, de lejjebb nem ment, pedig igyekeztem.

Ha nem visz vissza Stingray a terembe, sose lett volna kockahasam, és soha nem lehettem volna újra olyan gyönyörű, mint egy tizenéves modellfiú :D

angelocska 2013.02.07. 10:11:45

Egyszer kértem programot személyi edzőtől 2007-ben, akkoriban Angliában dolgoztam, és ha már benne volt az első bérlet árában - miért ne? Vitt ellipszis trénerre, aztán ráültetett a fitballra, hogy onnan nyomogassam a két kis súlyt, meg a falhoz rakta a labdát, hogy úgy guggoljak... aha... meg hasra is fektetett a labdán, hogy úgy fekvőzzek... mondtam neki, hogy nekem ez nem sok, de szerinte nekem ez kell, mert nem akarok nagydarab lenni, nem igaz? Akkoriban voltam vagy 54-55 kg, minek akarnék erre izmot felszedni, nem igaz? Köv. alkalommal már azt látta, hogy normálisan guggolok...

[corristo] 2013.02.07. 10:29:44

@Darky_: önvédelmi téren semmilyen, tökre lehet, hogy ott teljesen más, azt te jobban látod.

Viktor H 2013.02.07. 11:37:41

@erdészpista:

nem hát :-D grammarnazik éhenhalnának :-D

erdészpista 2013.02.07. 12:17:52

@Viktor H: Akikhez te is tartozol, ezért írtam, amit.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.07. 15:15:34

@angelocska: @Lokál Patrik: Hát ez az, pont ez az. Mindig csak ilyesmiket látok, hallok, meg tapasztalok is.

Kap az ember valami alkalmatlan, hatástalan programot, ami kicsit olyan, mintha csinálna valamit, a mozgás látszatát kelti, izomláza is tőle, de valójában ölég keveset ér az egész vagy méginkább szart se.

A lefogyni vágyó szerencsétlen vendégeket meg "zsírégető zóna" felkiáltással végtelen hosszú, ocsmány, monoton kardiózásra ítélik, amit csak néhány kivételesen elszánt arc bír 1-2 hétnél tovább. Nem csoda. A zöme pár hét-hónap toszorgás után megerősítve érzi magát abban a téveszméjében, hogy az edzés kínos, macerás, és tulajdonképpen fölösleges; aztán vagy odavágja a francba az egészet, vagy jöhet az akupunktúra, a speedfitness, a csodaturmix meg a zsírszívás. "Szerencsére" ezeket az igényeket is ugyanolyan szívesen kielégíti néhány élelmes piaci szereplő.
És ez a szcenárió a fitnesztermeknek valamiért tökre megfelel.

Néha az az érzésem, hogy az ilyen drága csilivili gigafitneszek a következő módon is promotálhatnák magukat, ha őszinték akarnának lenni, ami persze nagy hülyeség volna: "Ön azt állítja, hogy le akar fogyni, de valójában esze ágában sincs? Váltson nálunk méregdrágán bérletet, és két legyet üt egy csapásra! Egyrészt úgy érezheti, hogy hatalmas áldozatokat hozott az ügy érdekében, másrészt garantáljuk a kudarcot! Pontosan úgy, ahogy Ön titokban szeretné! Végül Ön mindenkinek elmondhatja, hogy Ön megpróbálta, és megint nem sikerült! Nálunk még jobban megutálja az edzést, és jogosan vigasztalódik majd egy családi pizzával a tévé előtt!"

MB_A 2013.02.08. 07:31:49

Jó ez a blog, de nem ettől a cikktől.
Az igaz, hogy trx-től és kettlebelltől még senki sem lett erős, izmos és nem is lesz. Ezek az eszközök az állóképesség javítására jók és mivel égetik közben a kalóriákat rendesen a sportolók, így fogynak is. De ennyi. Ugyanez elérhető futással, biciklizéssel stb.
Viszont a szintén lefikázott izolációs testépítő gépeknek, étrendnek és edzésmódszereknek köszönhetően azért pár millióan megizmosodtak az elmúlt pár évtizedben. Akár koksz nélkül is.
Ja és sírnék, ha úgy néznék ki, mint egy tizenéves modellfiú.

Viktor H 2013.02.08. 10:26:55

@MB_A:

amit irsz az baromság egész konkrétan !
Mi az ,hogy kettlebelltöl senki se lett erős ?? Azt hiszed a kettlebell edzés csak ballisztikából áll "lóbálod oszt jóvan"? Ugyanúgy van guggolás nyomás fekvenyomás döntött törzsű evezés stb . sőt ha egy kötelet vagy törölközőtt a fogantyún áthuzol akkor bicepszezhetsz is vele két karral de még ennyi se kell hozzá. . Ugyanazokat megtudod csinálni mint egy konvencionális barbellel vagy dumbbellel
Ne legyél már ennyire szemellenzős .

Viktor H 2013.02.08. 10:28:40

@Viktor H:

a felhuzást és felrántást kihagytam véletlenül bocs meg a többi súlyemelésből átvett gyakorlatot ...

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.08. 10:29:34

@MB_A: @MB_A: Aszondod, hogy a kettlebelltől még senki sem lett erős, izmos és nem is lesz...?
Még mielőtt elkezdenék nagyon röhögni, azért megkérdezném, hogy vajon Te mit értesz "erős, izmos" alatt?
Lehet, hogy szimpla definíciós problémával állunk szemben :)

Viktor H 2013.02.08. 11:10:08

Jucus ..szerintem még sose próbálta és csak annyit tud amennyit lát mégpedig hogy "fika súlyokkal" lenditgetnek fel le . Azért mert fogantyúja van nem muszáj azt lenditeni .

MB_A 2013.02.08. 12:25:00

@Viktor H: Jól látod. Némi találékonysággal a kettlebellel majdnem ugyanolyan jól lehet edzeni, mint egy pár sima kézisúlyzóval. Csak a kézisúlyzó köré nem épitettek szektát. Még.

Érdekes, hogy a trx-et nem véditek, pedig azzal is lehet pl. húzódzkodni és fekvőtámaszt csinálni. Igaz nélküle is, így majdnem annyit ér, mint egy vízszintes vascső plusz a semmi. Ráadásul a kettlebellel ellentétben, ami, ha lóbálják, károsíthatja a csukló-, könyök- és vállízületeket, a trx valóban hasznos lehet rehabilitációra és gyógytornára, csak nem ér 30 000ft-ot.

Írom mindezt testnevelőként és kosárlabda szakedzőként. Nem vagyok guru, de több mint tíz éve vagyok a szakmában és igyekszem a véleményemet tisztelettel leírni, hátha más is tanul belőle...

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.08. 12:47:03

@MB_A: Sajnos nem jól látod, de ez abból fakad, hogy egyszerűen nem vagy birtokában a szükséges tényeknek.
Ha a kosárlabdát ismered, abból nem következik, hogy a kettlebellt is. Bár az eredeti posztban amúgy nem is volt szó kettlebellről...

A dolog titka, hogy jól kell csinálni és a helyes végrehajtási módot kell megtanulni erre kiképzett oktatótól. És akkor nem árt, hanem használ.

Ebben nem különbözik más sportoktól. Az úszás is veszélyes lehet, ha valaki nem tudja, hogy kell, csak beugrik oszt hadd szóljon.

A trx-et majd megvédi, aki ismeri, mármint ha egyáltalán szüksége van védelemre. Én se adnék annyi pénzt érte különben, és légy erős, nem 30K az ára, hanem 60 :)

erdészpista 2013.02.08. 13:14:09

@MB_A: Érdekes, az előbb még nem lehetett erősödni kettlebellel, most meg "majdnem annyira jó, mint a kézisúlyzó". Most akkor a kézisúlyzóval se lehet erősödni, vagy hogy van ez? Voltál amúgy már kettlebell edzésen?

Viktor H 2013.02.08. 13:55:04

@erdészpista:

biztos , hogy nem ,mert akkor a váll könyök csuklo sérüléses hülyeséget tuti nem írta volna.
Tapasztalt érett "gyúrósok" is elismerik az eszközt és a rendszer hatásosságát most akkor egy laikus véleménye számit?

MB_A 2013.02.08. 14:17:24

@Viktor H: Győztetek.

Búcsúzóul annyit, hogy véleményem szerint, aki erősödni és/vagy izmosodni szeretne, netán kiegészítő sportágként, az próbálja ki a testépítést, erőemelést vagy a súlyemelést.

A többieknek jó lóbálást:)

Viktor H 2013.02.08. 14:35:01

@MB_A:

a vélemény szabad :-)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.08. 14:37:00

@MB_A: Hát, ha szerinted ezek a pasik és csajok nem erősek, akkor valaki valamit nagyon benézett :)
Például youtu.be/FOnezKHC5AI vagy youtu.be/q2UzY1S_RxM

Meg ez nem egy gyúrós izomzat, de pont ezért ettől a sráctól ne akarj kapni egy sallert: sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/61730_482471055123143_741062415_n.jpg

[corristo] 2013.02.08. 16:22:15

@Juci SFG: kiteszel egy képet, amin egy izmos csávó bellel a kezében van, és ebből következik, hogy a belltől lett olyan, amilyen? :DDDDD

jelezném amúgy, hogy a 36kg-os TGU a videón pont a legkritikusabb pontnál, a törzs föltámasztásánál, atomszabálytalan. tipikusan az a hiba, amit akkor csinálsz, ha túl nagy bellel akarsz TGU-zni, és a has/törzsizmok beszivatnak. a TGU-nak az a pontja a szűk keresztmetszet, ha azt szabálytalanul csinálod, akkor pont nem alkalmas a felvétel annak demonstrálására, milyen erős valaki.

Viktor H 2013.02.08. 16:57:46

@[sy]:

Az izmos csávó Tommy Blom MMA harcos és Krav Maga instruktor, már akkor kettlebellel edzett mikor európában azt se tudtàkxmi fán terem mellesleg a 48kgval úgy csinál snatchet ,hogy szemed beremegne ha látnád és szerintem ha combon rúgnád kiröhögne ahogy sirsz a leszakadt vádlid miatt .
Amúgy meg pont ilyesmi testalkatot lehet elérni ha kettlebellel eddzel .ergo jó reklám
Igen igen sima súlyzókkal is ellehet érni pár hónap alatt egy gagsibb edzéstervvel ...
de azért a bellek kevesebb helyet foglalnak és pénzben is kevesebb .

[corristo] 2013.02.08. 18:06:17

@Viktor H: pontosan tudom, hogy ki az, te szerencsétlen. és pontosan ezért mondtam, hogy kurvára nem belltől lett olyan erős, amilyen. és pontosan az ilyen hozzászólások miatt kurva vicces. amikor erkácés arcok szemellenzősöznek le bárkit. :D

ha meg olyan hülyeséget le tudsz írni, hogy a bell kevesebb pénz, akkor valószínűleg a számokkal is problémáid vannak, ha gondolod, számolj utána, hogy mondjuk egy 24-es tárcsás súlyzóról drágább 32-re váltani (kapcsford: venni még nyolc kiló tárcsát), vagy megcsinálni ugyanezt bellel (kapcsford venni egy 32-es bellt).

"már akkor kettlebellel edzett mikor európában azt se tudtàkxmi fán terem mellesleg a 48kgval úgy csinál snatchet ,hogy szemed beremegne ha látnád és szerintem ha combon rúgnád kiröhögne ahogy sirsz a leszakadt vádlid miatt ."

:DDDDDDDD bocs amúgy, nem akartam bántani a példaképedet, fölösleges besérülni.

Viktor H 2013.02.08. 18:28:45

@[sy]:

te milyen egy suttyó fasz vagy :-D még csak nem is a példaképem csak ismerem :-D
a súlyzós edzéseihez bellt használ , nézd meg a videót .
ha azt vesszük hogy két karos rúd 100.000nél kezdödik plusz a tárcsák párban akkor a bell olcsóbb .

az utolsót azért irtam mert mindenki azzal van elfoglalva hogy a belltől nem leszel izmos nagydarab . nem persze ,de egy rugástol vagy egy hirtelen sprinttől a buszután nem is fog leszakadni a combod .
nem sérültem be .. mellesleg ez milyen szöveg már baszdmeg ? :-DDD besérülni ???

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.08. 18:44:35

@[sy]: pont azért linkeltem be azt a képet, mert ezen nem egy bellel pózoló fitness-modell, hanem egy igazi belles fickó van. Jól mondja a Viktorunk, amit mond, és engedd meg, hogy kiegészítsem ezt azzal, hogy te legfeljebb arra vagy érdemes, hogy a vécéülőkét letörölgessed a Tommy után. Ha egyáltalán. És ő történetesen a kettlebellezéstől olyan erős, amilyen. Nekem nem példaképem a Tommy, de azért egy kőkemény badass a csávó, és emellett egy haláli jó ember.
Ami meg a Neghar kolléganő 36 kilós TGU-videóját illeti, szerintem te ez esetben sem nagyon vagy abban a helyzetben hogy fikázzad. Ez a csaj 56 kiló, a testsúlyának 60%-ánál is több ez a súly, a gyakorlat kivitelezése pedig nagyon jó. Mutasd a saját verziódat a saját testsúlyodnak megfelelő nagyságú bellel. Merthogy te, gondolom, férfinak mondod magad.

[corristo] 2013.02.08. 21:29:20

@Juci SFG: nem fikáztam semmit, megjegyeztem, hogy szabálytalan a kivitelezés. ha szerinted az egy atomszabályos TGU, mint a nagykönyvben meg van írva, akkor add vissza az instruktoridat amit ezeröccá dollárért vettél, mert szart sem ér.
ez a csinálj jobbat ha tudsz meg a legkínosabb ellenérv. nem tudok jobbat csinálni, mert tizenkettő vagyok, dagadt, gyenge és pattanásos, de ez nem változtat azon, hogy az a TGU szabálytalan, és ha én azt úgy csináltam volna, amikor tanították, akkor tuti, hogy szól az edző.
sőt, azon sem változtat, hogy kiröhögjelek, mint instruktort, ha te ragaszkodsz ahhoz, hogy az egy szabályos TGU, csak azért, mert olyan szép lenne, ha szabályos lenne.

>És ő történetesen a kettlebellezéstől olyan erős

:DDDDDDD ja, soha nem használt soha semmi mást, csak bellt, baszki, ennyire nem lehetsz elvakult. arra emlékeztet ez engem, amikor a fegyencedzés első részében a fotókon szereplő csávó honlapját megnéztem. tudod mit csinál? nem fegyencet, de nem is bellezget, hanem keményen barbellezik.

Viktor H 2013.02.08. 21:55:58

@[sy]:

figyelj okostojás ... fogj egy sulyt ami mondjuk a testsúlyod 60%-a csináld meg videózd le majd meglátod,hogy egy bizonyos súly felett nem lehet olyan szépen ,mintha csak 16kgval csinálnád .
Azt eleve nem értem mit kell hitetlenkedni ha azt mondjuk , hogy kettlebellel érte el az illető azt a testet? eredményt csak konditeremben dumbbellel és barbellel lehet elérni ? kettlebellel csakxlengetni lehet? arra máshogy hat a gravitáció ??? :-D ne járasd már le magad .... egy instruktornak mint Juci eleve ne szólj be ,mert sokkal jobban ért hozzá mint te,és mint Nőnek is add meg a tiszteletet .

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.08. 22:48:25

Tényleg csak halkan jegyzem meg, hogy Pavel is Barbell-el kezdte a bizniszt odaát, aztán jött csak ilyen szinten a bell, és most ha jól láttam ismét jön majd a barbell (képzés szinten is), mert a kettlebell, bár alkalmas a max erő fejlesztésére, de korántsem olyan ideális, mint a kétkezes súlyzó. Azért is értelmetlen ez a vita, mert aki egyszer nagy súlyt emelget (legyen az bell, kőgolyó vagy bármi) előbb-utóbb úgyis tesz egy kis/nagy utazást a súlyzók világába.
A szabálytalan gyakorlatok tekintetében kicsit vegyesek az érzelmeim: semmi bajom azzal, ha egy ember próbálgatja a határait, de mivel mindenhol a mozgásminőség van hirdetve, kicsit visszás a dolog. De nyilván nem fog senki belehalni, ha néha 1rm -okkal dolgozik.

[corristo] 2013.02.08. 23:28:30

@Viktor H: mucika, mondom, hogy én nem vagyok erős, nem kell velem foglalkozni egyáltalán. mondjuk az tök érdekes, hogy itt egy videó, amin valaki abszolút tökéletes formával megcsinálja a TGU-t: www.youtube.com/watch?v=2dx2rM1FSgE

keressük meg azt a pár nem elhanyagolható különbséget eközött a TGU között, meg a juci által belinkelt között. azt meg, hogy "eleve jobban ért hozzá, mert instruktor" konkrétan leszarom, több, RKC approved intruktorhoz is jártam, nagyjából tudom, mekkora minőségi szórás van közöttük: kurva nagy.
úgyhogy a pavel minőségbiztosítása is torokból vérzik. de amúgy engem aztán nem különösebben hoz idegállapotba, ha fáj a segge minden RKC-snek, amikor valaki nem fossa össze magát attól a szótól, hogy kettlebell.

[corristo] 2013.02.08. 23:33:36

@Viktor H: amúgy ki ne találd már, hogy egy bizonyos súly fölött nem lehet tökéletes formával megcsinálni a gyakorlatot. ez kb olyan, mintha azt mondanád, hogy egy bizonyos súly fölött nem lehet szabályos deadliftet, meg guggolást csinálni. igen, ha a súly nagyobb, mint amilyen erős vagy, akkor szabálytalan lesz a gyakorlat, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet szabályosan megemelni 250 kilót.
erre két megoldást látok így hirtelen: az egyik, hogy visszaveszünk a súlyból, és akkor nem kerül föl rólunk videó a youtube-ra, a másik meg, hogy ráfogjuk a szabálytalanra, hogy szabályos, mert milyen szép lenne már, ha igaz lenne.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.08. 23:42:39

@Darky_: Ez mind kb. így igaz, azzal, hogy Pavel a biniszt odaát egészen konkrétan a streching-gel kezdte, aztán folytatta a barbellel, és nem is gondolt rá eleinte, hogy a kettlebell egyáltalán érdekelhet bárkit is. Aztán kiderült, hogy dehogynem, sőt jó nagy durranás lett belőle.
Azt pedig emlékezetem szerint nem is mondta senki, hogy a kettlebell mindenben előrébbvaló a barbell-nél. Én nem is fogok ilyet állítani.
Max erő fejlesztésére is jó ugyanakkor a bell - egy darabig, főleg az átlagos, harmatgyenge populáció esetében; sokaknak a bell is kimeríthetetlen fejlődési potenciált tartogat.
Mindenesetre egy idő után tényleg kísértést kezd érezni az ember, hogy még nagyobb vasakat emelgessen egy kicsit másképp (én is valami ilyesmi miatt fordulgatok elő a súlyemelőteremben mostanság - de azért a nagy szerelem még mindig a kettlebell).

És tényleg jönnek Paveléknél is az erőemelő kurzusok, és ez tök jó!

Az meg, hogy a korábbi 1RM-et meghaladó súllyal a gyakorlat kivitelezése nem 10 pontos, hanem csak mondjuk 7 vagy 8, az teljesen belefér, sőt nagyon jó. Azt nem lehet reálisan elvárni, hogy az 1RM ugyanolyan szép és szabályos legyen, mint egy 10RM. Ebben az ügyben Pavel szerint is két, egymásnak látszólag ellentétes irányelvnek kell egyszerre megfelelni: legyen a kivitelezés minőségi és biztonságos, de azért elvárja, hogy nyomjuk mint atom, a józan ész határain belül persze. Ráadásul bellek esetében nem is lehet sokat fokozatoskodni, mert szép nagy ugrások vannak a méretekben. Először nyilván a kivitelezés minőségében is, csak a másik irányba :)
Én pl. még nem tudom kinyomni a 24 kilót military pressben, de mikor mégis sikerülni fog, az várhatóan először elég ronda lesz :) Ettől azonban még nagyon fogok neki örülni. Mint ahogy a 20 kilós pressem se volt szép először, de mostanra már sokkal jobban fest.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.08. 23:49:24

@Juci SFG: "Max erő fejlesztésére is jó ugyanakkor a bell - egy darabig, főleg az átlagos, harmatgyenge populáció esetében; sokaknak a bell is kimeríthetetlen fejlődési potenciált tartogat"
Pontosan! :)

Viktor H 2013.02.09. 07:34:40

@[sy]: akit linkeltél az asszem Max Shank aki mondjuk dupla48kgval nyom gguggol stb. testsúlya eleve több mint a kifogásolt hölgyé ..szakadj már le erröl a témáról :-D
bizonyos megterhelés felett csorbul a technika ezbtény és nem érdemel vitát. csináljnfelhuzást 50kgvaal utána meg 100kgval . a forma változni fog.

és igen Juci kiváló instruktor ezt onnaan tudom,higy személyesen ismerem és volt dolgom nekem is rossz instruktorhoz de ő nem az.
vegyél az arcodból nyugodtan vissza.:-D

egyéb probléma óhaj sohaj panasz?

gyekszon 2013.02.09. 09:50:14

Nem a kettlebellel van sok embernek baja szerintem, az egy füles vasgolyó.

Ami gáz, az a lehúzó "rendszer":
Csoportos edzés instruktorral, "ballisztikus" gyakorlatok, funkcionális izmok (látni nem lehet és erőt sem ad:), zabáljunk össze vissza, zsírszalonna csokival (lásd Juci edző honlapja), elvtársak, Pavel, vicc az egész.

Viktor H 2013.02.09. 10:13:04

@gyekszon:

Csak Magyarországon beszélnek lehúzó rendszerről ...
a csoportos edzés szuper , a ballisztikus gyakorlatok a robbanékonyságot fejlesztik , az izomzatnak nem kell jól kinéznie, hogy jól működjön , az összevissza zabálás nem jellemző nálunk Jucus is csak poénkodott veke, az elvtársazás csak poén volt meg imidzs, mára a múltté , Pavel nem vicc ! az elmúlt 10 évben többet alkotott , mint te vakaha is fogsz .

Nem birjátok elviselni, hogy nem akar mindenki kigyúrt izomállat lenni és , hogy pl küzdősportolók elöbb keresnek fel egy kettlebell instruktort mint egy konditermi edzőt aki ülő fekvő gyakorlatokkal mereviti be az izomzatot? nembeszélve az átlag emberekről akiknek egy egyszerü de hatásos edzésforma kell ?

hagyjuk már abba a trollkodást ! minden edzésformának megvan a helye !

[corristo] 2013.02.09. 10:54:46

@Viktor H:

>bizonyos megterhelés felett csorbul a technika ez tény és nem érdemel vitát

értem, te zseni, tehát tulajdonképpen szar a technikája, de ez nem érdemel vitát :DDDDDDDDD mondtam már, hogy te vagy köztünk a legokosabb, ja várj, asszem mondtam.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.09. 10:58:07

@gyekszon: Alkalomadtán elmesélem majd az illetékes "elvtársaknak", hogy lehúzósnak látszik a rendszer. Már nem először jön ez elő ezen a helyen, a végén kiderül, hogy többen panaszkodnak erre. Kár; de könnyen lehet, hogy az ilyen kritikákból is tanulni lehet, és nyilván kellene is.

Nem nagyon értem egyébként, mert mindenütt a világon pénzt kérnek azért, ha bemész egy terembe egy edző órájára. A síoktató, az úszóedző meg a tánctanár is pénzbe kerül, és aki nem akar síelni, úszni vagy táncolni, az ne csinálja, egyáltalán nem muszáj. Egyedül is megpróbálhatod kitalálni, hogyan kell, aztán vagy sikerül, vagy nem; csak a kettlebellel nagyobb károkat teszel magadban, ha benézel valamit.

A csoportos edzés meg persze nem kötelező senkinek, egyáltalán a kettlebell se, de az lenne a lényeg, hogy ha csinálni akarod, tanuld meg a gyakorlatokat szabályosan kivitelezni, mert könnyű rosszul csinálni és abból baj lehet. Hogy csoportban tanulod meg vagy magántanulóként, az már mindegy - de a tanítványaim a csoportos edzést szeretik, mert jó a hangulat és erősen motiválják egymást. Ugyanúgy, ahogy más csoportos edzések esetén :) Sokaknak van otthon is 1-2 kettlebellje, és ha már megtanulták a hogyanját, én adok is nekik otthoni edzéstervet, ha kérik, de inkább a csoportba járnak.

Ami meg vicc az egészből, azt érdemes viccnek is kezelni, bár tudom, hogy sokan frászt kapnak az elvtársas poénoktól; sajnálom.

Ami pedig a funkcionális izmokat illeti: ez tényleg hülyeség, mert ha van funkcionális izom, akkor biztos van nem funkcionális izom is :)
Melyek ezek vajon...?
A "funkcionális" jelző egy hülye divat, remélem elmúlik majd.

Mindazonáltal vannak izmok, amelyek testépítő szempontból nem annyira lényegesek, mert nem látszanak jól, de attól még fontos dolguk van.
Egy hevenyészett példaként ezen a képen látszik néhány (a hát két oldalán külön-külön ábrázolt rétegek): suzannekasparson.files.wordpress.com/2012/05/backanatomy1.jpg

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.09. 11:06:07

@[sy]: A "csorbul" meg a "szar" még mindig nem ugyanaz.
Ha a 10 pontos megoldás a tökéletes, és az 1 pontos a szar, attól még léteznek teszemazt 5 pontos megoldások, amelyek valszeg még mindig átmennek a vizsgán, szabályosak, csak esetleg nem szépek vagy többé-kevésbé küzdősek; és szintén vannak 7-8 pontos megoldások, amelyekre azt mondod, hogy "nagyon jó", főleg a perceived rate of exertion figyelembevételével.

Viktor H 2013.02.09. 11:24:24

@[sy]:

egy köcsög troll vagy :-D egy 56kg-s csaj 36kg-s TGUját össze veted egy kb 90-100kg-s férfi kb 40kg-s TGUjával :-DDD Mindkettő forma tökéletes a testsúly és a kettlebell súlyának arányában ezt fogd fel édeskispofám te nagyon okos :-D

orvlat 2013.02.09. 11:36:47

@Juci SFG: Nyilván "belülről" másképp látszik, de kívülről kb. így:
1. Baromira túlárazott 3 napos kurzusok, ha jól tudom 2 évente megújítandó.
2. Baromira túlárazott vasgolyók.
3. Ha jól tudom kb. egységes havi díjak, szintén eléggé túlárazottak, azért, hogy haverokkal együtt lengessek.
4. MLM-esekre, scientológusokra jellemző szektás reagálás, ha bárki ellenvéleményt fogalmaz meg.
Szerintem nagyjából ezért gondolják lehúzósnak.

[corristo] 2013.02.09. 11:37:04

@Viktor H: jó, hát nekem nincs kifogásom az ellen, ha a tökéletesnek nevezik a hibás formát. majd keresek másik szót arra, hogy "tökéletes forma", és azt használom, ha már a magyar szellemi fogyatékosok vasgólyószakosztálya ilyen szépen újradefiniálta a "tökéletes forma" szókapcsolatot.

Viktor H 2013.02.09. 11:45:46

@orvlat:

az árakat csak magyarországon sokallják , a reagálás pont annyira szektás mint ahogy bárki reagál ha olyat kritizálnak ami nekünk kedves .

Viktor H 2013.02.09. 11:49:38

@[sy]:

saját testsúly felénél nagyobb súllyal való felállásnál ennyi "tökéletlenség" megengedhető, de ezt most már nem mondom el újra.
36 kg-t te ki se tudnál tartani szerintem könyöktámaszig se jutnál el nem , hogy magas hídig ... megjegyzem nekem se menne de nem is kritizálom a csajt .

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.10. 01:07:48

@orvlat: Köszönöm, ez most így szépen érthetően össze van szedve. Alkalmasint elmesélem az illetékeseknek, hátha érdekli őket - bár azt hiszem, időről időre elő szoktak hasonló kifogások jönni, főleg azzal kapcsolatban, hogy drága.

Ha nem baj, reagálnék egy kicsit ezekre, de csak a személyes véleményemet mondom, mert szeretném elhárítani a megtiszteltetést, hogy a Cégnek szánt ütéseket átvegyem és/vagy a marketingstratégiájukat védelmezzem. Én csak egy lelkes kettlebelles vagyok, és kizárólag azért lengetek meg tanítok, mert nagyon szeretem.

Szóval személyes véleményem:

1. "Baromira túlárazott 3 napos kurzusok, ha jól tudom 2 évente megújítandó".
A 3 napos instruktori kurzus csak a legelszántabb arcoknak való, konkrétan azoknak, akik tanítani akarják vagy egy újfajta fájdalmas kihívást keresnek - de aki nem töri ilyesmiben a fejét, az boldogan élhet az instruktori kurzus nélkül is, míg meg nem hal.
Drágának drága, de ez kevés embernek a baja, ettől függetlenül szerintem minden centet megért. A legkirályabb, zseniális oktatóktól tanulhatsz, felszívhatsz iszonyú mennyiségű használható információt, és ráadásul szívbajoskodás nélkül megbuktatnak a vizsgán, ha nem produkálsz eleget. Mindehhez képest nem is kerül sokkal többe, mint egy családi wellness-hétvége, csak se jacuzzi, se masszázs, csak vér, veríték és könnyek.
A megújítást jól tudod, de azt többé-kevésbé ingyen is meg lehet tenni. A megújítás mint olyan szerintem jó ötlet, hogy emberünk ne zsibbadjon bele a rutinba és aktualizálja az ismereteit. Mindenkire ráfér, egyesekre különösen.

2. "Baromira túlárazott vasgolyók".
Ha belegondolsz, nem kerül többe egy 20 vagy 24 kilós golyó, mint egy pár futócipő... és ezt, mondjuk a futócipővel ellentétben elég az életben egyszer megvenni, nem romlik el, nem tudod elnyűni. Lehet továbbá kifogni akciós, kifutó modell, használt stb. okosságokat, az instruktoroknál is kedvezménnyel vehetők meg, szóval a honlapon levő listaár az csak egy kiindulás, meg ezek az új 360Gears cuccok olcsóbbak lesznek, mint az RKC bellek a közelmúltban.
Hogy kell-e egyáltalán kettlebellt venni... hát, strandpapucsban is lehet futni meg hólapáttal is kajakozni, meg dumbbellel is lehet swingelni, de azért nem ugyanaz. Minden célhoz a megfelelő eszközt. És persze csak akkor vegyél otthonra, ha tényleg használod is, mert ajtótámasznak tényleg drága :)

3. "Ha jól tudom kb. egységes havi díjak, szintén eléggé túlárazottak, azért, hogy haverokkal együtt lengessek".
Havi díjakra csak ajánlást tesz a Cég, és egyáltalán nem egységes.
Szerintem ez kifejezetten olcsó Magyarországon, mert pl. Amerikában olyan 200 USD körül van egy csoportos alkalom; Magyarországon meg, amennyire tudom, egy óra, helytől és bérletkonstrukciótól függően, kb. 1000-1500 forint magasságában van, ugyanannyi (ha nem kevesebb), mint egy csoffadt aerobikóra egy személytelen fitnessben, csak nálam sokkal többet kapsz a pénzedért.
Legfontosabbként említeném a folyamatos mozgástanítást, oktatást, célszerű programozott edzéstervezést- és vezetést, FMS-mérést és korrekciókat, személyes odafigyelést, inspirációt, egy kazal elméletet, közösséget, az obligát vért-verítéket-könnyeket, kedvezménnyel vásárolható belleket, és legfőképpen Eredményeket (testkompozíció javulást, állóképességet, erőt, jó testtartást, önbizalmat, koordinációt, stb). Az ár tartalmazza továbbá a mindenféle rezsiköltségeket (terembér, eszközök, képzési költségek amortizációja, licencek, tagdíjak, közterhek, közművek, takarítás, magnézia, védelmi pénz, akármi).
Ha még marad valami a kasszában, akkor az az oktató profitja, mert hát vannak, akik ebből próbálnak megélni, de úgy tudom, általában nem könnyű...

4. "MLM-esekre, scientológusokra jellemző szektás reagálás, ha bárki ellenvéleményt fogalmaz meg".
Hát, ha egy társaságban elkezdik szapulni a síoktatókat, az újpest-szurkereket vagy a fogorvosokat, akkor a jelenlevő síoktatók, újpest-szurkerek vagy fogorvosok NEM fognak lelkesen csatlakozni a szapuláshoz, és ebben a belles bagázs se különbözik másoktól.
Szektás... hát, egyesek annyira tudnak lelkesedni ezért a hülye vasgolyóért, hogy tényleg elfogultak. Magam is ilyesféleképpen vagyok vele. De ez kábé ennyi, szóval ha szívedet-lelkedet beleteszed, aztán ezt egyes trollok kezdik ki olyan alpári módon, mint amire itt is láthatunk példát, akkor talán érthető lesz sokminden. És egyébként őszintén sajnálom, hogy tényleg van egy-két lehúzós kolléga a városban, akik csak fel akarnak ülni erre a trend-vonatra, és gyorsan lefölözni, amit lehet. Az igazi lelkes vasgolyó-szerelmesek, akik csakis csillogó szemmel tudnak szólni a bellről, és minden alkalmat megragadnak, hogy tanuljanak még valamit, azok szerintem nem szoktak csalódást okozni az ügyfeleknek...

erdészpista 2013.02.10. 01:38:44

@orvlat: Túlárazott, aha. Az mit jelent? Szerintem csak annyit, hogy neked túl drága, a te preferenciád alapján nem éri meg. Másoknak meg igen, ezért megveszik. Az árakat pedig végső soron a kereslet-kínálat és a piaci verseny határozza meg. Vagy így lenne ideális esetben, ha állam bá nem torzítaná el 100 féle módon ezt a gyönyörű folyamatot.

orvlat 2013.02.10. 10:48:14

@erdészpista: Azt hittem egyértelmű, hogy nem az Egy Egyetemes Igazságot írom, hanem pár ember véleményét. Amúgy nem vagyok anti- kb-es, elismerem az RKC-k teljesítményét, meg azt is, hogy az erő minden fajtája jól fejleszthető kb-lel. Az ezen túli sok hype, marketing, BS és a -szerintem:-)- ebből fakadó túlárazottság zavar.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.10. 11:45:17

200 dollár egy csoportos alkalom? Ne már...akkor a kinti edzők hamar milliomosok lesznek ;)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.10. 12:10:39

@orvlat: Tiszteletben tartva a marketingre, bullshit-re és hype-ra vonatkozó véleményedet, mellyel részben egyet is értek, csak azt szeretném mondani, hogy ez a marketinges hibája, és ettől a termék maga még iszonyú jó.

Mikor pont 5 évvel ezelőtt feliratkoztam az első ilyen kettlebell intro szemináriumra, én úgy mentem oda, hogy ez az egész úgyahogyvan bullshit, és ezek a lengetős okostojások egytőlegyig köcsögök. (Pedig akkor még, szerintem, nem is volt marketingesük, csak a júzerek hájpoltak, már amennyiben van ilyen kifejezés).
Szkeptikus voltam, de kíváncsi.

Aztán úgy jöttem ki, hogy azistenit, ez TÉNYLEG kurvajó!
Szerelem lett első lendítésre :)
Azóta ez csak fokozódik.

A bullshit-részt meg a lényegtelen infókat érdemes leválasztani a lényegről, és szenzációs felfedezéseknek juthatunk a nyomára :)

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.10. 12:20:36

@Darky_: Bocsánat, azt hiszem mégse annyi. Rosszul emlékeztem. Most megpróbáltam keresgélni, és csak annyi biztos, hogy nagy szóródások vannak, 200 dollár körül van egy havi díj vagy néhol egy személyi edzés tarifája ennyi, de van ahol egy csoportos óra 40-60 dollár. Azé' asse gyenge :)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2013.02.11. 10:22:27

@Juci SFG: Nem, de ott az alapfizetés is más, és azért a 15-25 dollár a jellemzőbb a csoportos órákra. A szórás inkább a személyi edzésekre jellemző, itthon is találhatsz 1.000 és 25.000 forintért is zongoratanárt per óra ;)

MikorKidnem 2013.02.17. 10:18:49

Tényleg fárasztó már ez az elitista hozzáállás a többi "átlag tömeg" kondizóshoz képest. Meg hogy benneteket figyelnek a papucsosok, miközben súllyal a derékon tolódzkodtok... röhejes. A végén majd kiderül, hogy tényleg csak nethuszárok vagytok. Jobb lenne visszatérnetek az edzéselmélethez, abban volt valami érdekes. A motivációról meg ennyit:
www.youtube.com/watch?v=kuWq8HpIk98

Lokál Patrik 2013.02.17. 11:15:53

@MikorKidnem: Tényleg azok vagyunk.

Kösz a videót, mindenképpen úgy lesz, ahogy tanácsoltad.

Juci SFG · http://redpill.blog.hu/ 2013.02.19. 22:33:42

@Darky_: Király :)
(De milyen imáim...? Biztos úgy van, ahogy mondod, csak nem tudom felidézni).
A hely várhatóan atom állat zsírlézer, alig várom, hogy megnézhessem közelebbről.
süti beállítások módosítása