HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.11.16. 19:45 Squatting Stingray

Minden, amit tudni akarsz a szteroidokról


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Ismét egy cikk vendégszerzőnk, tom tollából.

A férfi nemi hormonok (=androgének) egyik legfontosabb hatása az izomtömeget növelő, ún. anabolikus hatás. Számos más nem-szteroid hormon is rendelkezik ilyen hatással (növekedési hormon, inzulin, inzulin-szerű növekedési faktorok stb.). A probléma a kívülről bevitt androgén hormonokkal, hogy az anabolikus hatáson kívül számos más mellékhatással is bírnak, amelyek akár életet veszélyeztető kockázatot is jelenthetnek.

Az androgének élettana

Androgén hormonok mindkét nemben termelődnek, férfiakban mintegy tizenötször annyi, mint nőkben. A legfontosabb androgén – tesztoszteron – 95%-ban a here Leydig-sejtjeiben szintetizálódik, 5%-ban a mellékvesekéregben (összesen napi 4-10 mg). Vannak egyéb, ún. gyenge androgének is (dehidroepiandroszteron és androsztendion), melyek csak a mellékvesékben képződnek, ezek nem olyan potensek, mint a tesztoszteron.

test.png

Az androgéneknek számos élettani hatásuk van, néhány fontosabb ezek közül: férfi elsődleges (nemi szervek) és másodlagos (szőrzet, hang, izomzat) nemi jegyek kialakítása, anabolikus hatás, libidó fenntartása, hímivarsejt képződés fokozása, ondóhólyag és prosztata működésének szabályozása, metabolikus hatások (EPO termelés serkentése, vérzsírok szintjének szabályozása), idegrendszeri hatások (hangulat, agresszivitás).

A tesztoszteron a véráram útján (sex-hormon binding protein szállítja) jut el a heréből a célsejtekhez (izomsejt, prosztata, bőr stb.). Szteroidként jól oldódik zsírban, tehát könnyen átjut a sejtmembránon. A sejten belül egy enzim dehidrotesztoszteronná (DHT) alakítja, majd a sejten belül található receptorához kapcsolódik (androgén receptor, AR). A DHT-AR komplex pedig a sejtmagba vándorol, ahol hozzákötődik a DNS megfelelő szakaszához és kifejti ún. genomiális hatásait (számos génre hat), így változtatva meg az adott sejt működését (pl. izomban fokozza az izomfehérjék szintézisét).

as1_1.png

A tesztoszteron termelődését a központi idegrendszer szabályozóhormonjai irányítják (ld. ábra). A hipotalamusz nevű agyi struktúra 90 percenként, óramű pontossággal dob ki egy "löket" GnRH-t, amely az agyalapi mirigy FSH, LH (szintén pulzatilis kinetikájú) elválasztását fokozza. Az LH a Leydig-sejtek tesztoszteron termelését, az FSH pedig a spermiumok érését segíti elő a herékben. Maga a tesztoszteron és a belőle (főleg a zsírszövetben) képződő ösztrogén (!) pedig gátolja mind a GnRH, mind az FSH, LH termelődést, ez az ún. negatív visszacsatolás.

A kívülről bevitt androgének

Régóta ismert tény, hogy az androgének magas dózisban adagolva igen kifejezett izomtömeg-növekedést okoznak megfelelő edzés és diéta mellett. Arra azonban a mai napig nincs semmi bizonyíték, hogy az izomerő és a sportteljesítmény jobban növekedne edzés+szteroid hatására, mint csak edzéssel (ez részben a lehetséges kutatások etikai vonatkozásai miatt van - a legtöbb országban az anabolikus szteroidok illegálisak, valamint ismert mellékhatásokkal bírhatnak - a szerk.)! A WADA tiltólistáján több, mint 50 származék van feltüntetve, ez a szám azonban folyamatosan nő, hiszen a "klasszikus" szerek mellett (nandrolon, oxandrolon, stanozolol stb.) megjelentek a kifejezetten doppingolásra tervezett és szintetizált "dizájner" szteroidok (pl. tetrahidrogesztrinon). Az új szerek megkísérlik leválasztani az anabolikus hatást a többi hormonális-metabolikus (mellék)hatástól, ez azonban eddig nem sikerült, mindegyik szernek masszív androgén mellékhatásai vannak, főleg hosszú távon.

syringe.jpg

Nehéz lenne felsorolni az összes mellékhatást, szövődményt, amelyet az anabolikus szteroidok okoznak. Először is injekcióban kell adni, mert a legtöbb szert szájon át beadva a máj pillanatok alatt lebontaná (szájon át bejuttatva a szervezet méregként tekint a szteroidra, ezért nagyobb dózisra van szükség - ezzel viszont nagyon megterheljük a májat - a szerk.). Ez már önmagában súlyos fertőzésekhez, helyi tályogképződéshez, szívbelhártyagyulladáshoz, hepatitishez vezethet. Az androgén mellékhatások közismertek: spermiumszám csökkenés, heresorvadás és meddőség a negatív feedback felerősítése miatt, prosztata túltengés, gynecomastia (emlőszövet felszaporodás férfiban, mivel a több tesztoszteronból több ösztrogén is képződik a zsírszövetben). Súlyos metabolikus mellékhatásokkal is számolhatunk: magasvérnyomás, vérviszkozitás-növekedés (EPO miatt), só-víz-retenció ("vizesedés"), koleszterinszint-emelkedés, ezen hatások miatt pedig nő a szív-és érrendszeri betegségek kockázata (szívroham, stroke). Ezeken kívül súlyos, visszafordíthatatlan vesekárosodással, májadenomával (ami később májrákká fajulhat) és pszichés mellékhatásokkal is számolhatunk (agresszió, felfokozott hangulat, akár pszichózis, megvonáskor depresszió).

as2.png

Prohormonok és dizájner szteroidok

A drogtesztek kijátszására, és a kívánt hatások mellékhatások nélküli elérésére számos megoldást vetettek és vetnek be a sportolók, orvosaik és furmányos vegyészek. Ilyen például a tiltólistán (egy ideig) nem szereplő prohormonok és az adott szteroidhoz hasonló, vagy a szervezet által azzá alakított vegyületek előállítása.

A prohormon olyan természetes vegyület, amely a szervezetben enzimatikus folyamatok révén hormonná alakul (például DHEA->tesztoszteron, proinzulin-->inzulin stb). A prodrog egy olyan szintetikus vegyület, amely a szervezetben enzimatikus folyamatok révén alakul adott vegyületté, és általában valamilyen előnyös farmakológiai tulajdonsága van (például mesterséges tesztoszteron-észterekből a szervezet észterázai lassan tesztoszteront szabadítanak fel. Előnye: elnyújtott hatóidő). A prohormonok és prodrogok hatásaikban épp ezért nagyon hasonlóak a klasszikus anabolikos szteroidokhoz.

A dizájner szteroidnak több definíciója van: ez is egy szintetikus származék, amelyet valamilyen specifikus céllal hoznak létre korábban ismert vegyületek kis kémiai módosításával például azért, hogy kijátsszák az analitikai vizsgálatokat vagy erősebb anabolikus hatást hozzanak létre, kevesebb mellékhatással - hasonlóan a dizájner kábítószerekhez. Az eredeti vegyület apró módosításával olyan molekula hozható létre, ami hatásában hasonló, vagy a szervezet adott reakciók útján az eredeti szteroidot állítja elő belőle. Mivel a szabályozás egy feketelista alapján történik, így büntetőjogilag egy új vegyület alkalmazása nem szankcionálható.

Hogyan serkentsük saját, endogén tesztoszteron szintézisünket?

Egy amerikai tanulmányban megvizsgálták, hogy a különböző protokollok szerint végzett erőedzések utáni 15-30 percben milyen akut hormonális változások mutathatók ki. Azt találták, hogy a legnagyobb tesztoszteron (és növekedési hormon) emelkedést a nagy volumenű (sok széria, sok ismétlés), középerős-erős intenzitású, rövid pihenőidős, nagy izomtömeget megmozgató gyakorlatok váltják ki (szemben a magyar konditermekben tapasztalható 1 brutál széria - 10 perc pofázás - 1 széria protokollal). Tehát megfelelő erőedzéssel és táplálkozással ugyanolyan hatás érhető el, mint szteroidinjekciókkal, anélkül, hogy tönkretennénk a szervezetünket.

A súlyfelesleg és elhízás kimutathatóan befolyásolja a szervezet tesztoszteron-szintjét, akárcsak a stressz. Bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya szintén kedvezőtlen hatással bír (D-vitamin, cink). A zsírokra és ezen belül is a telített zsírokra kiemelt szüksége van a szervezetnek a normális működéshez. Telített zsírokat tartalmaz például a hús, tejtermékek, bizonyos olajok, a kókusz és a tojás (ezért ne dobd ki a tojássárgáját, bármit is hallottál a konditeremben) is - amennyiben ezek hiányoznak az étrendből, azt a tesztoszteron-szint is megsínyli.

eggs.jpg

Népszerű táplálékkiegészítő kategória a tesztoszteronfokozók - azonban jó ha tudjuk, hogy ezek nagy része egy forintot sem érő hulladék (jó példa erre a tribulus terrestris, amit a mai napig forgalmaznak, miközben már évekkel ezelőtt bebizonyosodott, hogy hatástalan). A valóban hatásos kiegészítők egy része pedig csak bizonyos populációk esetében működik: például eleve alacsony tesztoszteron-szint esetén. Számos, csodaszerként hirdetett készítmény esetében hiányoznak az emberi alanyokon végzett kutatások, így alkalmazásuk lutri - ami egereken működött, az nem feltétlenül fog nálad is. A valóban működő tesztoszteronfokozók esetében azonban érdemes odafigyelni a mellékhatásokra, és ciklizálást alkalmazni. Amennyiben hiteles, ellenőrzött információt keresünk, célszerű felkeresni az examine.com vonatkozó oldalát.

Irodalom és felhasznált források

Kraemer WJ, Ratamess NA.: Hormonal responses and adaptations to resistance exercise and training. Sports Med. 2005;35(4):339-61.

Rang, Dale, Ritter, Flower, Henderson: Pharmacology, 7th edition, Elsevier Churchill Livingstone, 2011.

Stefan Silbernagl, Agamemnon Despopoulos: Color Atlas of Physiology, 6th edition, Thieme, 2008

A PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet előadásanyagai

47 komment

Címkék: edzés egészség szteroid


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr644904700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2012.11.16. 22:16:52

"Arra azonban a mai napig nincs semmi bizonyíték, hogy az izomerő és a sportteljesítmény jobban növekedne edzés+szteroid hatására, mint csak edzéssel "

Valószínűleg ezért doppingol gyakorlatilag az összes élsportoló meg olimpikon. Meg biztos ezért van az is, hogy a naturál testépítők soha a közelébe sem jutottak a Mr. Olympia címnek. :-P

Figyi, én se szeretem, ha cuccol egy sportoló (főleg mert rohadt agresszívek lesznek tőle), de azért hülyeségeket nem kéne ám beszélni.

Shopping 2012.11.16. 22:30:45

Az sem bizonyított hogy fázna a lábunk a Holdon, de az ürhajósok mégis vesznek zoknit...

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.16. 22:42:44

@Advanced Flight: viszont ezzel sokan tisztában vannak, kattintanak, mert címlapon van és az ökörségekre gyűlik a jónép, a "t" szerkesztőségnek meg csak a kattintásszám a fontos.

De mint tudjuk, a globális felmelegedés is csak kamu, szóval... :-D

tomcsi123 2012.11.16. 22:54:05

Azt kéne felfogni, hogy egyrészt a "teljesítmény" nem csak az izomtömegtől függ, ez ennél egy sokkal összetettebb, többkomponensű dolog. Másrészt meg nem arról van szó, hogy nem nő a teljesítmény szteroid hatására, hanem arról, hogy ezt a gyors, néhány százalékos növekedést, melyet a szer nyújt, el lehet érni megfelelő edzéssel, táplálkozással is, még ha kínkeservesebb is ez az út.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.11.16. 23:14:30

@Advanced Flight: ha tudsz mutatni olyan referált cikket, amiben szteroidok mint edzés melletti változó hatását vizsgálják, arra kíváncsi lennék.

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.16. 23:27:17

@Squatting Stingray: ha igaz lenne az állításod, akkor nem tiltanák ezeket a szereket a versenyzőknek.
Egyébként az irományod tipikusan olyan, mint amikor a narkósok "érvelnek" a narkotikumok ártalmatlansága mellett. ("engedjék a füvet, nem árt az senkinek!")
Nyilvánvalóan érintett vagy, esélytelen, hogy objektíven kezeld a témát.

KenSentMe 2012.11.17. 00:53:31

A cikk sötét faszság. Kb. mint amikor papok írnak szexről és fogamzásgátlásról. Komolyan, ehhez képest a Bigger, Stronger, Faster* c. film egy üdítően értelmes feldolgozása a témának, pedig azt (is) suttyók csinálták.

[corristo] 2012.11.17. 01:33:44

awwwwwwwww, a szteroid szóra milyen szépen bejelentkeztek a fogyatékosok <3<3<3

a cikk amúgy fasza, annyit azért nem árt hozzátenni szerintem, hogy jelenleg az élsport/profi sport kémiai felkészítése már rég túl van sztem a klasszikus szteroidokon, sőt valszeg a szteroidok utáni dolgon is, és olyan kombókkal dolgoznak, amiket mi el se tudunk képzelni. de persze ez csak kombinálgatás, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ott, ahol dollármilliók pörögnek, ne lenne minden hónapban valami szép kémiai fejlesztés.

[corristo] 2012.11.17. 01:37:33

@tomcsi123: én egyébként több helyen olyasmit olvastam, hogy a szteroidnak nem is elsősorban a teljesítménynövelő funkciója a fontos, hanem az iszonyatos regeneráló hatás, ami olyan edzésmennyiséget tesz lehetővé, ami hétköznapi szinten elképzelhetetlen, mert egyszerűen a második hét végére valami nagyon durva sérülés lenne a vége. de persze lehet, hogy ez csak brahscience.

quilaute 2012.11.17. 03:44:53

Advanced Flight ,teljesen igazad van.Ismét egy agymosó cikk....

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.17. 08:28:07

@[sy]: a szeroidoknak rengeteg hatásuk van. Amikor valaki erőteljesen használja az izmait (pl. edz), akkor az izomzatban mikroméretű szakadások keletkeznek - ezek okozzák többek közt az izomlázat -, amelyek gyógyulása növeli tképp az izmokat. Ezt gyógyulást gyorsítják _többek közt_ a szteroidok.
Csakhogy van millió egyéb hatásuk is.
Nézz utána valami szeroidos gyulladáscsökkentő gyógyszer leírásának, különös tekintettel a mellékhatásokra!

kaskala 2012.11.17. 08:39:20

A szemet is javítja, nem is érdemes ilyen hatalmas betűkkel írni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.17. 09:09:36

érdekes poszt

persze a felsőbbrendű, értelmiségi index olvasókra nem hatnak holmi észérvek

közülük mindenki tuggya, hogy a tudomány sosem téved, a gyógyszereknek nincs semmiféle mellékhatása, és kórházakban mindenki meggyógyul

aki másban hisz, azt máglyára kell vetni!
az értelem nevében!
hajrá dopeman!
ő is tol szteroidokat, és ő az egyik legokosabb demokrata a zországban!

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.17. 09:12:41

@wmiki: menj már vissza a kurvaanyádba, te köcsög!

r222 2012.11.17. 09:25:21

Ekkora ökörséget még senki nem írt le,mint a poszt szerzője.Példának okáért maradjunk a testépítésnél.Nem véletlenül létezik a natural kategória.Semmi mást nem kell csinálni,csak megnézni egy natural bajnokságról készült fotósorozatot,majd összehasonlítani például egy "profi",mondjuk a Mr. Olympia-ról készült képekkel.:) Nem kell magyarázni a látottakat.

GONOSZ 2012.11.17. 09:26:44

Figyejjé má szerintem a steroid éppen hogy jó meg kell. Há mé hánem, naugye. meg gyúrni is kell. nagyon.
oké.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.17. 09:28:46

@A fidesz a betegek kiirtására készül: :0 arra célzol, hogy Dopeman nem demokrata, és nem a legalkalmasabb vezető az ország irányítására???

vagy hogy a tudomány téved????
tudnád ezeket igazolni???
...vagy csak érvek nélkül mocskolódsz, mint egy vallásos fidSSnyik :x

Kerecsenyfa 2012.11.17. 10:24:39

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Szerintem ilyen nickkel inkább örülj, hogy a jólelkű blogszerkesztők még nem tiltottak ki örökre. Ez önmagában is gusztustalan spam, te MSZP-s senki.

tomcsi123 2012.11.17. 10:32:26

Szteroidos jó reggelt mindenkinek!!!
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Gyulladáscsökkentő hatása a kortikoszteroidoknak van (kortizol és társaik, melyeket a gyógyászatban is alkalmaznak), az androgéneknek nincs. @r222: akkor leírom harmadszor is: az anabolikus szteroidoknak kétségtelenül van anabolikus hatása, ahogy a nevük és a cikk első mondata is indikálja. de attól h valaki felpumpálja magát szteroiddal, és úgy néz ki mint 1 lufi, még nem lesz superman, nem fog nagyobb sportteljesítményt elérni, mint amire az idegrendszere, a légzési-keringési rendszere, csont-izületi rendszere, genetikai adottságai stb eredendően képesek

dr.kakaósbögre 2012.11.17. 10:40:12

Ez egy ritka nagy faszság annyi bizonyos.

nigara 2012.11.17. 10:44:02

Élettani szempontból kiváló a cikk, gratula.

Nagyon leegyszerűsítették itt a kérdést páran...
Az, hogy a testépítők CSAK a szteroidoktól lesznek nagyok, nem igaz.

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.17. 11:20:54

@Kerecsenyfa: te szarházi komcsi senki! Kívánom neked, hogy dögölj bele a fideszed egészségügyi gazemberségeibe!
Tapasztald, milyen jól szétbaszták a maradékát is annak, ami még megvolt belőle!

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.17. 11:23:49

@tomcsi123: legyen. Ettől még maga a cikk hülyeség.

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.17. 11:26:46

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Csak egy konkrét példa: Budapesttől kb. 8-10-km-re lakó rákos beteget 40km-re utaztatnak a váci kórházba kezelésre...
De említhetném, a cukorbetegektől elvett analóg inzulinokat is, amiknek a valódi hatása úgy 5-10 év múlva fog jelentkezni.
stb stb stb.
Szóval hajrá, mengelék!

RÁMBÓGECI 2012.11.17. 11:33:51

Köszönöm a cikket!

Nagyon tetszett ès sok hasznos információra akadtam benne, olyanokra is melyeket egy ideje már magam is sejtettem...

Ui,: a kommentek szánalmasak

(építő jellegű megjegyzés: "olajak" helyett sztem "olajok")

shwarcz bácsi 2012.11.18. 01:54:47

annyira, kar, hogy a sok szerencsetlen troll, betalalta ezt a blogot. ez a kedvenc blogom, es szobakerekparos elvtarsaknak uzenem, hogy amit itt leirnak, az bizonyitottan hasznos, es korrekt. ez a blog, kotelezo kellene, hogy legyen az edzotermekbe jaroknak.
en szemelyesen, csak koszonettel tartozok az itt megjelentekert. nekem rengeteg hasznos tanacsot adott.

p_sk 2012.11.18. 10:00:03

Öcsém, 10 komment alatt eljutni a cikk hülyeségtől a fideSSen át a váci kórházig, beszarok. Szégyen.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.11.18. 10:34:00

Minket kifejezetten szórakoztatnak a kommentek, nagyokat szoktunk rajtuk kacagni Patrikkal. Nem vagyunk sértődősek, nyugodtan tessék kritizálni! :)

TH 2012.11.26. 11:04:54

@Squatting Stingray: kár volt. :D Az "olajak" legalább annyira jó, és nekem szebben is hangzik egy kicsit.

Irbisz 2012.11.27. 10:49:55

@tomcsi123:
"Arra azonban a mai napig nincs semmi bizonyíték, hogy az izomerő és a sportteljesítmény jobban növekedne edzés+szteroid hatására, mint csak edzéssel (ez részben a lehetséges kutatások etikai vonatkozásai miatt van - a legtöbb országban az anabolikus szteroidok illegálisak, valamint ismert mellékhatásokkal bírhatnak - a szerk.)!"

Szaklapban közzétett kutatási eredmény lehet hogy nincs (az emlegetett etikai okok miatt), de bizonyíték bizony van: elég megnézni pár érintett szám világcsúcsát, kb. negyedszázada nincs fejlődés, sőt meg sem tudják az akkori eredményeket közelíteni - és azokban az időkben az anabolikus szteroidok voltak "A" doppingszerek.
Ez szigorúan nézve nyilván nem olyan bizonyíték mintha kutatási eredméynekkel lenne alátámasztva, de tényszerűen nézve az, mert más magyarázat nincs, hogy sok ember, eltérő versenyszámokban és súlycsoportban miért nem tudja a 25-30 éves élvonalat hozni, hiába a sokat fejlődött élet- és táplálkozástudomány, edzéstani módszerek fejlődése stb. - azaz reális magyarázat a komolyabb doppingellenőrzések miatt a szteroidok használatának komoly visszaesése.
Érdemes megnézni, pár (olimpiai) versenyszámban elképesztő a visszaesés még a 80-as évekhez viszonyítva is ...
Magyarázat más nincs, hacsak nem fogadjuk el (én nem), hogy egy generáció alatt ennyivel elkorcsosult az emberiség (és csak azokban a versenyszámokban amelyek hagyományosan szteroidérzékenyek), vagy netán azokban az években minden versenyen csaltak a méréseknél :p

erdészpista 2012.12.02. 08:03:45

@Irbisz: Pl miben nincs fejlődés? Olimpiai világrekordok kb mind az utóbbi 10 évben születtek.

Irbisz 2012.12.22. 18:51:02

@erdészpista:
Ööö, 1993-ban új súlycsoportokat vezettek be, majd ugyanezt megtették 1998-ban is, mindkét alkalommal új világcsúcslisát kezdve, így furcsa is lenne ha lelnél mondjuk 98 előtti világcsúcsot a mai súlycsoportokban:))

De ha utánanézel, a 92 előtti világcsúcsok (melyek ráadásul túlnyomórészt 89 előttiek) sokkal jobbak mint a mai, 2012-esek, holott 88-óta testvérek között is eltelt 24 év - a csúcsok meg az akkori szint alatt vannak.
Ezt a komoly szteroidstoppon kívül elég nehéz mással magyarázni.

erdészpista 2012.12.25. 23:55:29

@Irbisz: Aha, ennyire nem vagyok benne, csak megnéztem a wikin a rekordokat. :)

Viszont a szteroidhasználatot ugyancsak a wiki szerint kb. 30 napig lehet észlelni, szal nem tolja mindenki ma is, csak 1 hónappal verseny előtt leállnak vele? Plusz ugye a designer cuccok, amikből mindig van pár, ami nincs rajt épp a listán.

csarlee 2012.12.31. 20:07:54

Szerintem ez egy teljesen korrekt kis poszt! Véleményem szerint a szteroidok a sportolóknál elsősorban az edzések utáni regeneráció miatt kellenek. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az doppingoló élsportolók (beleértve a testépítőket is) amúgy is azok lennének, magyarul csak attól, hogy valaki doppingol nem lesz jobb! Ahogy a cikkben is nagyon jól leírják a szteroidok a DNS-en keresztül fejtik ki a hatásukat, amiben azért vannak különbségek emberenként...

erdészpista 2013.01.01. 03:42:48

@csarlee: Ez a cikk sztem azoknak tetszik, akik eleve utálják a szteroidokat, vagy félnek tőlük. Az élettani hatásokat a wikiről is ki lehetett volna másolni, valódi információ nincs a konkrét mellékhatások kockázatáról vs előnyök (azaz risk/reward), vagy ismertető a konkrét cuccokról, ciklusokról, PCT-ről, árakról stb. Aki írta, az valszeg soha életében nem próbálta ezeket, vagy nem beszélt olyanokkal, mélységekbe menően, akik igen. Ezért is vicces a "minden, amit tudni akarsz" cím.

[corristo] 2013.01.02. 09:19:37

@erdészpista: ez nagyon jó felvetés, egy ilyet én is szívesen olvasnék.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.02. 09:40:51

@erdészpista: @[sy]: a net eldugott szegletein találhattok erről infót. A 4 hour bodyban is van egy interjú, ahol részletesen ismertetik miket tol egy pro testépítő verseny előtt. De ez 1. szürke zóna, átvágnak, szar cuccot kapsz stb, ez is benne van 2. senkit sem akarunk erre bátorítani - egy olyan szintig, ahova a sportolók 0,01%-a jut el, semmi értelme.

erdészpista 2013.01.02. 10:03:40

@Squatting Stingray: Annyira azért nem eldugott az, múltkor kicsit belenéztem a témába, egyből találtam 2 fórumot, melyeken összesen 100 ezer topic és 1 millió hozzászólás van csak a szteroidokról. Minőségi információt adni nem bátorítás, akit érdekel a téma, inkább ne csináljon hülyeséget, nem? Plusz rengeteg a tévhit, amit el lehetne oszlatni.

"ahova a sportolók 0,01%-a jut el"

Enyhén alábecsülöd a cuccozók számát szerintem...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.02. 11:35:06

@erdészpista: ez a 0,01% az, akinél sanszos, hogy elérte azt a potenciált, aminél nem tud továbblépni természetes úton. A legnagyobb hülyeség, amikor valaki rögtön, vagy az első megakadás után cuccal kezd el edzeni.

[corristo] 2013.01.02. 12:21:21

@Squatting Stingray:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R7WUHVA9lqE

van itt ez a dave tate interjú, ebben elég jókat mond ezzel a dologgal kapcsolatban (mikor játszod ki a kezedben levő ászt)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.02. 12:36:18

@[sy]: jókat mond, mint mindig. Minden szava arany. :)

erdészpista 2013.01.02. 13:15:30

@Squatting Stingray: Ennél azért bonyolultabb a kérdés sztem, mint hogy "várj, amíg eléred a "természetes" potenciált". Eleve mi a természetes? A fehérjepor, kreatin, vitaminok etc. miért természetesek, és a tesztoszteron miért nem? Szal elég önkényes felosztás ez már eleve.

Másrészt, a valóság az, hogy nem tud mindenki maximálisan edzeni és/vagy diétázni, ugyanakkor szeretnének fejlődni, és nem 10 év múlva elérni oda, ami a cél.

Harmadrészt, szteroidokat nem csak arra lehet használni, hogy tömegelj, mint az őrült. Fogyásnál is elég hasznos lehet, hogy ne veszíts izmot, illetve jobban égesd a zsírt.

Ha valaki elég biztonságosnak tartja, és a reward magas, miért ne vállalhatná be, ha akarja?

És akkor még nem beszéltünk azokról, akiknek eleve mondjuk alacsony a teszto szintjük, vagy más okból hard gainerek.

Szal nem lehet ezt ilyen egyszerűen lerendezni szerintem.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2013.01.02. 13:33:41

@erdészpista: ezek teljesen jogos felvetések, de a törvényalkotók úgy döntöttek, hogy tilos a rekreációs/sport célú szteroidhasználat - valószínűleg pont a magas kockázat miatt. Az, hogy mi az ami természetes és mi nem, hát szerintem a fehérjeporok természetesebbek, mint a sajtburger a mekiben - de ez önkényes felosztás kérdése. Akinek hormonproblémái vannak, az szerintem jobban teszi, ha orvosi segítséget kér, és nem a feketepiacon beszerzett cuccal oldja meg saját maga.

Másrészt kezdők esetén a szteroid max arra jó, hogy elfedje a problémákat (technikai, edzéstervezés, programozás, saját reakciók megismerése az edzés paramétereinek megváltoztatására).

Nyilván más a pro testépítők vagy sportolók esete, de ők nem netes fórumokból tájékozódnak.

erdészpista 2013.01.02. 13:49:06

@Squatting Stingray: Ha megnézed a szteroidtiltás történelmét, a magas kockázat egyáltalán nem volt tudományosan bizonyítva, pusztán meglovagolták politikailag a hisztériát, mint ahogy az történni szokott.

"a törvényalkotók úgy döntöttek, hogy tilos a rekreációs/sport célú szteroidhasználat"

Dönthetnek, amiről akarnak, a saját testemmel én rendelkezem, és minden, ezt megsértő törvényt nem tartok magamra érvényesnek és betartandónak. Persze ez nem jelenti, hogy konkrétan meg is szegem, vagy bárkit erre biztatnék. ;)

Azzal én is egyetértek, hogy full kezdők ne csinálják, mert tényleg elfedhet egy csomó dolgot, ahogy írtad.

bátortamás 2013.01.12. 16:52:00

"...Tehát megfelelő erőedzéssel és táplálkozással ugyanolyan hatás érhető el, mint szteroidinjekciókkal, anélkül, hogy tönkretennénk a szervezetünket."
Ahamm...
süti beállítások módosítása