HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.07.25. 07:45 Squatting Stingray

A gyakorlatok királya: a felhúzás


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


Ha egyetlen gyakorlatot végezhetnél már csak életed végéig, melyik lenne az? Részemről a felhúzásra (úgy is ismeretes, mint elemelés) szavaznék - ez talán a legtöbb izomcsoportot egyszerre megmozgató, éppen ezért igen nagy súlyokkal is végezhető gyakorlat, ami nem véletlenül az egyik fogásnem az erőemelésben.

Nem kell hozzá más, csak egy olimpiai rúd, elegendő súly (szögletes tárcsák kerülendőek), stabil padló, meg némi elszántság és tökösség - cserébe olyan hátad lesz, hogy piknikasztalra sem lesz többet szükség a családban.

A felhúzás angol neve igen találó - deadlift, azaz a súlyt holtpontról emeljük. Ez az apró részlet igencsak megnehezíti a végrehajtást. A legtöbb gyakorlat esetében van egy excentrikus fázis, amikor a súlyt "leengedjük", és ennek során az izmok képesek energiát tárolni, majd ezt az energiát a koncentrikus szakaszban felhasználni (ilyen például a guggolás vagy a fekvenyomás is). Ez a feszítési reflexnek nevezett jelenség a központi idegrendszer munkáját is megkönnyíti, a sportoló pedig "menedzselhetőnek" érzi az excentrikus szakasz alapján a súlyt. A felhúzás azonban rögtön az érdemi munkával, a koncentrikus szakasszal kezdődik - a nyugalmi állapotban lévő súlyt el kell választani a padlótól.

A felhúzás számtalan izomcsoportot megdolgoztat:

  • az alsó hát (gerincmerevítő izmok) a gerinc stabilizálásért felelnek a gyakorlat során,
  • az alkar izmait használjuk, hogy stabilan tudjuk tartani a súlyt,
  • a farizom és a combhajlító izmok a csípő kiegyenesítéséért felelnek,
  • a négyfejű combizom a térdizület kiegyenesítéséért felel,
  • nagy közelítő izom a lábak stabilizálását végzi.

De ezeken a nagy izomcsoportokon kívül is számtalan kisebb izom dolgozik a felhúzás folyamán. Nézz meg egy leszálkásított erőemelőt: sok sikert, hogy ilyen vastag és erős hasizmokat felülésekkel vagy hasprésekkel dolgozz ki. A felhúzás és a guggolás során a hasizmoknak hihetetlen erővel kell stabilizálniuk, helyes pozícióban tartaniuk a gerincet; egy sorozat felhúzással többet érsz, mint egy fél órás has-szuperszettezéssel. Egy másik látványos eredménye egy megfelelő szintre fejlesztett felhúzás egyéni csúcsnak a már messziről félelemmel vegyes tiszteletet kiváltó csuklya: felejtsd el a vállvonogatást, építsd fel helyette a felhúzást testsúlyod két és fél-háromszorosáig, és olyan csuklyád lesz, hogy még Franco Colombo is előre köszön majd. A legimpresszívebb azonban az a széles, vastag, masszív hát, amivel a rendszeresen felhúzást végzők rendelkeznek: nem véletlen, hogy a súlyemelők háta általában olyan szépen ki van dolgozva, hiszen esetükben mind a két fogásnem az elemeléssel kezdődik. Az ő esetükben minden azon áll vagy bukik, hogy elég gyorsan el tudják-e választani a súlyt a padlótól, ebben pedig kulcsszerepe van a hát izmainak.

A nagy súly és a gyakorlat koncentrikus szakasszal kezdődő jellege miatt kemény kiképzésben részesül a központi idegrendszer is. Míg kezdők két-három alkalommal is képesek felhúzni hetente, egy középhaladó vagy haladó sportoló általában sokkal ritkábban tudja ezt megtenni (hacsak nem áldotta meg a sors és szülei gyors regenerációs képességekkel). Mire eljutunk egy, a testsúlyunk kétszeresét megmozgató felhúzásig, általában heti egy alkalommal vagyunk képesek végezni a gyakorlatot, ha teljesen regenerálódni szeretnénk. Haladók és profik esetében előfordul, hogy mindössze havi egy-két alkalommal (esetleg még ritkábban) húznak fel.

Mivel a számos résztvevő izomnak köszönhetően nagy súlyok mozgathatóak meg, így a sérülés veszélye is fokozott a végrehajtás során. A technika elsajátításáig érdemes könnyebb terheléssel, gyakrabban végezni a gyakorlatot.

Felhúzni számos stílusban és eszközzel lehet. Az egyik leggyengébb láncszem a gyakorlat során általában a fogáserősség: a nagy súly miatt hagyományos fogás esetén a rúd szépen lassan általában csúszik ki a kézből. Ezen némiképp segít a krétázás, de edzés során a sportolók gyakran egyéb eszközökhöz és módszerekhez is folyamodnak. Gyakori a gurtni használata, ahol a fogást egy, a csuklóra és a rúdra tekert heveder segíti. A hagyományos fogás (mindkét tenyér lefelé néz) helyett alkalmaznak vegyes fogást is: az egyik tenyér felfelé, a másik lefelé néz, így sokkal biztosabban tartható a rúd.

Hagyományos felhúzás

A klasszikus verzió, az alapállás vállszélességnél valamivel keskenyebb, a lábfej pedig előre, vagy enyhén kifelé mutat. A rúd a lábfej közepe felett helyezkedik el, közel a lábszárhoz. A rudat a lábaknál kijjebb hagyományos vagy vegyes fogással megragadjuk, a csípőt leengedjük, a fej előre néz, a vállak a rúd felett vannak, a mellet pedig kiemeljük, a hát végig egyenes legyen (a gerinc természetes ívét tartsuk). A lábakat használva indítjuk a húzást, majd a hát is függőleges helyzetbe kerül, mindez egy folyamatos, megszakítások és a rúd rángatása nélküli mozdulat keretében. A gyakorlat során végig igyekezzünk a farizmot, a lábakat és a hátat is egyszerre használva húzni a súlyt, a súlypontot pedig tartsuk a sarkakon. Ha a térdek kiegyenesedtek, a felsőtest pedig függőleges, akkor ugyanazon a pályán visszaengedjük a súlyt. A túlzott hátradőlés a végpontnál kerülendő. Kezdők esetében gyakori, hogy szinte guggolva indítják a gyakorlatot, ez hiba, a csípő ne legyen ilyen alacsonyan.

Fontos, hogy a rúd végig a lábakon mozog felfelé - a maximum távolság a lábak és a rúd között maximum néhány milliméter legyen. Hosszú zokni vagy hosszúnadrág ajánlott a horzsolások elkerülése érdekében, nem szép látvány a véres rúd.

Több ismétlés esetén a súlyt leengedve várjunk egy-két másodpercet, ne pattintsuk a súlyt a padlón.

Szumó felhúzás

Találó neve alapján nem nehéz kitalálni, hogyan kell végezni ezt a gyakorlatot. Az alapállás jóval szélesebb, a szumóbirkózókéra emlékeztető terpesz, a karok pedig a lábak között húzzák felfelé a súlyt. Ez a verzió a hangsúlyt inkább a lábakra és a csípőre helyezi a hát helyett.

Trapbar felhúzás

Egy speciális rúd (trapbar) szükségeltetik hozzá. Ennek közepébe áll bele a sportoló, a kezek pedig semleges fogással ragadják meg a rudat. Ez a verzió kevésbé terheli a hátat, valamint nagyobb súlyokkal vagyunk képesek dolgozni, mivel a rúd közelebb van testünk tömegközéppontjához.

Egyéb variációk

Számtalan egyéb verzió létezik, végezhetjük a gyakorlatot részleges mozgástartományban, állványről vagy tőkéről húzás formájában. A merevlábas felhúzás pedig a gyakorlatot felülről indítja, valamint általában nem engedi le a padlóig a súlyt, így a feszítési reflexet is ki tudjuk használni.

30 komment

Címkék: edzés gyakorlat felhúzás


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr44673455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ádámka11 2012.07.25. 08:29:27

"felhúzást testsúlyod két és fél-háromszorosáig, és olyan csuklyád lesz, hogy még Franco Colombo is előre köszön majd"
sajnos megtudom cáfolni.
3szoros testsúly felett van kicsivel, de az se látszik rajtam, h edzeni járok, nem h előre köszönnek. :D

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.25. 08:38:26

@ádámka11: azt hogy csinálod? :) Valami alacsonyabb súlycsoportban versenyzel?

ádámka11 2012.07.25. 08:50:57

@Squatting Stingray: nem versenyzek, de 67-68kg vagyok 170 cm magassághoz XD

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.25. 08:55:59

@ádámka11: mondjuk 68 kilósan 200 felett húzni elég szép teljesítmény, grat. :)

Nekem azóta van értékelhető csuklyám, amióta rendesen nekiálltam felhúzni + fej fölé nyomni. Direkt csuklyára külön nem csinálok semmit.

ádámka11 2012.07.25. 09:07:28

@Squatting Stingray: elmegy.
gondolkozok rajta, h elég lenne lassan 2 hetente csinálni, de akkor az 5/3/1-en módosítanom kell. félek wendler apám megtalálna és elküldene a bermudákra. :)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.25. 09:24:45

@ádámka11: 531-ben pont az a jó, hogy szét lehet variálni. Mióta csinálod? Tapasztalatok? Gondolkozom én is rajta, hogy belevágok.

Lokál Patrik 2012.07.25. 09:33:30

Köszönjük, Stingray. Ez meg a posztok királya.

A gyakorlat a guggolás mellett (előtt) az élet minden kérdőjelét vastag felkiáltójellé egyenesítő válasz. Ami italban a kávé, az a gyakorlatok között a deadlift. A biológia világának egyik legféltettebb titka, az olümposzi istenek mozdulata, az örök élet vasrácsos kapuját nyitó kulcs, az arányos és természetes szépség katalizátora.

Profánul: aki nem húz fel, az csicska. És aki nem guggol, az is csicska.

ádámka11 2012.07.25. 09:43:57

@Squatting Stingray: most vagyok a 8. ciklus 5* hetén.
nekem nagyon tetszik. If-el kombinálva. kb 5-7 kg-ot fogytam és erősebb lettem mindenben. még a fekvenyomásban is, ami előtt 1 évig nem sikerült.
most kezdtem egy 3 month chellenge-t remélem a maxok nem futnak ki addig.
előtte westside skinnybastars volt, de abban nem volt heti felhúzás, úgyh az nem jött be ennyire.

[corristo] 2012.07.25. 10:01:16

jó poszt, köszi. deadlift nekem nagy mumusom, valamiért sosem sikerült rendesen megtanulni, többször hagytam is a faszba, most újra kedvet kaptam, holnap megint rámegyünk.

orvlat 2012.07.25. 12:43:42

Ádámka van vmi 5/3/1 reload cikk, ahol minden 2. héten kerül sor egy-egy főgyakorlatra, gondolom ilyen haladóknak, mint te:-)

confidenceandpower_Flóra · http://confidenceandpower.blogspot.hu/ 2012.07.25. 12:58:52

Kedves Emelj! Csapat,

erre már rég vártam! Remélem hobbigyúrós körökben hódít majd az üzenet, melyet Patrik velősen fordított le. :D

A felhúzás egy súlyemelő gyakorlat, így nem szerencsés az elnevezés. Mondjuk az elemelés sem a legszebb. Az erő hőskorában a gyakorlatot "healthlift" névvel illették. Ebben minden benne van!!! Irónikus, hogy hogy lett a health-ből dead...

Újabb hasznos szemnyitogató írás, csak így tovább!

Üdvözlettel,

- Zsolti

Asidotus 2012.07.25. 13:00:21

ÉRdekes, én sosem teszem le a súlyt felhúzás közben, pár centivel a talaj fölé engedem csak le. Van ennek valami hátránya?

Arch$tanton 2012.07.25. 13:37:23

Remek cikk, köszönet érte.

erdészpista 2012.07.25. 17:08:00

@Nűnű: Nem tudsz akkora súllyal dolgozni, és valszeg az izmok is picit másképp terhelődnek.

ádámka11 2012.07.26. 13:44:25

ampk és mtor témában mikor érkezik cikk?

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.27. 10:47:44

@ádámka11: WS4SB-ban nekem túl sok a sallang, a felesleges gyakorlat. Viszont 531 (főleg a BBB) jól hangzik, régóta gondolkodom rajta, hogy belevágok. Kösz az összefoglalót.

Ampk meg mtor témában még nekem is ki kellene okosodnom, de ha van valami témád amiről szeretnél írni nyugodtan, vendégposztokat örömmel fogadjuk. :)

@Nűnű: merevlábas/romanian? Más gyakorlat.

Arch$tanton 2012.07.27. 16:56:27

1 hónapos deadlift múlttal a hátam mögött a mai nap 110kg-val csináltam a gyakorlatot a magam 80 kg-val (LG diéta van 85-ről). Az a helyzet, hogy a 3. ismétlést már nem tudom szabályosan kivitelezni, holott érzem hogy bírnám, de kicsúszik a rúd a kezem közül, pedig használok gurtnit, igaz egy olcsó fajtát, de akkor is. RPT-be veszem visszább a súlyokat, a 100kg-val már megy a 4 simán de a 110 csúszik, valami javaslat, ötlet valakinek?

Asidotus 2012.07.27. 23:12:33

@Squatting Stingray:
teljesen normális felhúzást csinálok, csak a legalján pár centire van a tárcsa a földtől, nem teszem le.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.28. 09:20:46

@Nűnű: a szabályos felhúzásnál pont az a lényeg, hogy ismétlések között leteszed a súlyt, sőt még vársz is 1-2 másodpercet, majd holtpontról indítod megint. Sokkal jobban megterheli az idegrendszert. :)

@Arch$tanton: másfeles fogást vagy horogfogást (hook grip) próbáltad már? Utóbbi először kicsit kényelmetlen lehet, de gyorsan meg lehet szokni.

Asidotus 2012.07.30. 14:03:06

@Squatting Stingray:
kipróbáltam, de a letevéssel az a gondom, hogy akkor újból meg kell fogni a rudat, és 100 kiló fölött már nagyon nem mindegy, hogyan fogom meg, a tenyerem épsége érdekében.
(Nem, nem fogok kesztyűt használni, azt ezen a szinten (100-130 kg-os felhúzások) csak a puhapöcsök használnak.)

És akik gurtnival húznak föl?
(Magam sosem tennék olyat, jobb az a gerincnek, ha nem ő a gyenge pont, inkább a fogás legyen az.)

De tény, a felhúzás a gyakorlatok királya, bár, aki kitalálta, azt le kéne lőni ...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.07.30. 17:54:28

@Nűnű: nem teljesen értem, ha letevés nélkül mennek az ismétlések, akkor a fogáserősség nem lehet probléma. Én pl mindig leteszem a súlyt, várok 1-2 másodpercet, és csak után húzom a következőt - attól deadlift, hogy holtpontról mozgatod a rudat. :)

easternWize 2012.07.31. 23:19:19

Remek kis cikk! Remélem sokan elgondolkoznak a fentieken. A teremben ahova most járok még egy embert se láttam, aki csinálná, és ez elszomorító. Legalább annyira, mint hogy a smith géppel szinte már házastársi viszonyt ápolnak sokan.
(Nem tudom, volt e már említve itt a blogon a smith gép mint az ördög maga, de egy bejegyzést biztosan megérne :) )

vargatom 2012.08.01. 04:42:18

Remek írás, éljen a deadlift!

Nekem is tervezi pár kollégám hogy elkezdenek konditerembe járni, mindenképpen szeretném befolyásolni őket kicsit egy ilyen irányba mint amit a blogotok képvisel; remélem elég jól meg tudom mutatni nekik a gyakorlatot és nem fogják szétcseszni a hátukat vele ;)

vargatom 2012.08.01. 04:43:46

@Nűnű: Tenyér épsége - elvileg meg kéne edződnie a kiképzéstől, arra vigyázz hogy a bőrkeményedéseket mindig szedd le, manikűrollóval ha kell.
Gondolom nem nagyon csináltál még kettlebell snatch gyakorlatot, mert akkor a deadlift igazán nem okozna problémát... :P

Asidotus 2012.08.08. 13:31:45

@vargatom:
nekem a felhúzás nem okoz problémát, imádom nagyon :)

[corristo] 2012.09.08. 16:26:21

én nem tudom mi volt ma a gildába, de rajtam kívül ketten is teljes test gyakorlatokat pörgettek (guggolás, deadlift, clean, OHP), alig fértünk oda a guggolókerethez. nem láttam még ilyet amióta ide járok.

Lokál Patrik 2012.09.08. 18:34:26

@[sy]: Ne is mondd, lassan már csak a Sunrise-ban van hely rendesen edzeni. A guggolóállvány ma egy órán keresztül foglalt volt dél körül. Na meg a Dózsa Gy-ről is sokan átjárnak mostanában a felújítás miatt.

[corristo] 2012.09.10. 00:10:36

@Lokál Patrik: :DDDDD ne haragudj, déltől én foglaltam a keretet, de gyorsan végeztem :((((((

Refuse/Resist! 2012.09.10. 21:39:13

ja, csak óvatosan ennek az emelési divatnak a terjesztésével :D
amúgy az emelős etikett mit mond a guggolókeretben/előtt végzett
- kinyomásról
- evezésről
- felhúzásról?

mondjuk, mivel itt, a németeknél is lassan divatba jön az emelés, én inkább kiveszem a rudat az 5 (!) fekvenyomó pad egyikéből (negatív, 2 sima, 2 ferde), ahelyett, hogy az egyetlen guggolókeretet használnám.

Refuse/Resist! 2012.09.27. 15:22:42

eleinte én is azt hittem, hogy csak puhapöcsök használnak gurtnit, de miután kijött rajtam egy enyhébb teniszkönyök, gyorsan vettem egyet :((

jasonferruggia.com/how-using-straps-can-improve-your-back-and-save-your-elbows/
Most még egy fat gripz utánzatot (bad company - félár) is veszek, sokan ajánlják azt is.
süti beállítások módosítása