HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.06.26. 07:30 Squatting Stingray

A kávé dicsérete


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


A kávé a trópusi területeken megtalálható kávécserje terméséből, a kávébabból többféle módon előállítható ital, világszerte fogyasztott élvezeti cikk. A cserjének két fajtáját termesztik: a drágább, kevésbé erős és kellemesebb aromájú kávét adó arabicát, valamint az ellenállóbb és igénytelenebb robustát. Régóta ismert stimuláns, fő hatóanyaga a koffein.

Manapság sokkal divatosabb teát hörpölgetni, a kávénak pedig az egészségre gyakorolt hatása kapcsán a köztudatban nincs túl jó híre. Ami biztos, hogy serkentő hatással bír, fogyasztása után jobban tudunk fókuszálni, az emlékezési képesség, valamint a fizikai teljesítőképesség is javul és az izmok is hamarabb regenerálódnak hatására. A kutatások eredményei időnként ellentmondásosak (ez legalább részben magyarázható az eltérő készítési módokkal és a kísérletek során használt különböző kávéfajtákkal és változó adagokkal), de a konszenzusos vélemény manapság egyértelműen a pozitív hatások felé billen.

coffee_sleep_dead.jpg

A kutatások és metatanulmányok végeredménye szerint a kávé kimutathatóan segít csökkenteni bizonyos megbetegedések esélyét, mint például az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, szívbetegségek, cukorbetegség és májmegnagyobbodás. Nagy divat mostanában az antioxidánsok alkalmazása és hájpolása is, azt azonban kevesen tudják, hogy a kávé is roppant gazdag ezekben, és éppen ezért segít a szabad gyökök semlegesítésében is.

Természetesen a törpök kávéfogyasztók élete nem csak játék és mese: nem javasolt például napi egy csészénél több annak, akinek reflux-problémái vannak. Bár régebben szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is kapcsolatba hozták, de az újabb kutatások alapján ez megdőlt, sőt moderált fogyasztása nők esetében csökkentette is bizonyos szívbetegségek kialakulásának esélyét.

coffee_beans.jpg

Na de ami az értő olvasóközönségeket érdekli itt, az valószínűleg a kávé teljesítőképességre és testösszetételre gyakorolt hatása. Azt számtalan kutatás igazolta, hogy a kávé éberebbé tesz, segít fókuszálni, ami mondjuk nem jön rosszul egy kimerítő edzés folyamán. Vannak azonban olyan kutatások is, amelyek ennél tovább mentek, egy nemrég publikált cikk például azt vizsgálta, hogy milyen hatása van testsúlykilogrammonként 5mg koffeint tartalmazó kávénak egy magas intenzitású intervallum-edzés során az alanyok energiafelhasználására, valamint oxigén-felhasználására (utóbbi ugye azért fontos, mert az edzés során "üzemanyagként" szolgáló ATP előállításához oxigénre van szükség - minél több oxigént vagyunk képesek felhasználni, annál több ATP-t tudunk előállítani). A placebót, koffeinmentes kávét és hagyományos kávét fogyasztó csoportok közül az utóbbinál volt a legjelentősebb az energiává alakított zsír mennyisége, valamint a VO2 (oxigén-felhasználás) is itt volt a legmagasabb - azaz intenzívebben tudtak edzeni a sportolók, valamint a felhasznált energia nagyobb része származott a zsírraktárakból.

Nyers arabica Nyers robusta Pörkölt arabica Pörkölt robusta Instant arabica Instant robusta
1.3 2.3 1.2 2.4 2.5 3.8


A szárazanyag koffeintartalma egyes kávébab-típusok esetén

A közvetlen, teljesítményre gyakorolt hatásról is számos tanulmány számol be. Egy 2012-es cikk (pdf) szerint például testsúlykilogrammonként 3mg koffein jelentősen növelte az alanyok fekvenyomásban és guggolásban mutatott teljesítményét. Testsúlykilogrammonként 1mg-nyi dózis azonban nem produkált statisztikailag kimutatható különbséget a placebót fogyasztó kontrollcsoporthoz képest.

Egy másik cikkben arról számolnak be, hogy különböző dózisban hogyan hatott az edzés előtt fogyasztott kávé a sportolók tesztoszteron- és kortizolszintjére. A tesztoszteron fontosságát talán nem kell hangsúlyozni, a kortizol pedig a stresszhormon: a szervezet akut (az edzés is ennek számít) vagy krónikus stressz esetén termeli, célja a homeosztázis helyreállítása. Túl magas, vagy túl gyakran megnövekvő szintje azonban a teljesítmény romlásával jár, az izomszövet mennyisége csökken, nő a vérnyomás, a szervezet pedig a zsírraktárak feltöltésébe kezd. A tesztoszteron-kortizol arány mutatja azt is, hogy a szervezetben az anabolikus (izomépítő) vagy katabolikus (izomcsökkenéssel járó) folyamatok felé tolódott el az egyensúly.

coffee_monkey.jpg

Az említett kísérletben 0, 200, 400 vagy 800 milligrammnyi koffeint adtak a sportolóknak, majd rendszeres időközönként vizsgálták hormonszintjüket súlyzós edzés során és az edzés végeztével még 30 percig. Önmagában az edzés hatására 15%-kal nőtt a tesztoszteronszint, 400 és 800mg koffein hatására a bevitel után rögtön csökkent némileg a tesztoszteronszint, de utána gyors növekedésnek indult (jóval meghaladva a 0mg-mal kezelt alanyok értékeit). 800mg esetén a növekedés 61% volt 60 percnyi edzés után, azonban ennél a mennyiségnél már a kortizolszint is 51%-kal nőtt az edzés alatt, majd 30 perccel az edzés után már 93%-kal volt magasabb a kiindulási állapotnál. Úgy tűnik tehát, hogy a koffein hatására a dózistól függően jelentősen nőtt a tesztoszteronszint edzés alatt és után, azonban 400-600mg felett a jelentősen megnövekvő kortizolszint negálja az extra tesztoszteron pozitív hatását. Az egyénenként változó tolerancia valószínűleg szintén befolyásolhatja a koffein optimális dózisát.

A halálos dózis körülbelül napi 10g koffeint tartalmazó kávé (kb 75 csésze), ennyit azért nem könnyű leküldeni. Egészséges személyek 400mg-nyit általában minden mellékhatás nélkül fogyaszthatnak. Nagyobb dózis esetén érdemes figyelni a hidratációra és az elektrolit-utánpótlásra is. Termogenikus hatása miatt a testhőmérsékletet is emeli, így nyilván lázzal járó betegség esetén nem tanácsos fogyasztani.

A kávé jóval több egyszerű élvezeti cikknél: az egészségre, testösszetételre és teljesítmény gyakorolt jótékony hatása miatt szinte mindenkinek ajánlható ez a csodálatos elixír. Az igazi rajongók a varázsitalt pedig természetesen cukor és édesítőszerek nélkül fogyasztják - egyedülálló zamatát mi se rontsuk el üres kalóriákkal!

32 komment

Címkék: edzés táplálkozás


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr264607753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2012.06.26. 13:59:18

Nekem azért gyanús a kávé, mert szinte az összes munkaadó támogatja.
Ha azt mondtam a főnökömnek, hogy igyunk meg egy kávét, akkor mindig megállt, és volt rá lehetőség.
A kávézás hozzásegíti a munkavállalót, hogy többet termeljen, és hozzásegíti, hogy alvás helyett többet fogyasszon. A kapitalizmus (egyik) hajtómotorja.

Viccen kívül, én gondot akkor látom a kávéfogyasztásban, amikor átmegy alváspótló szerbe. Nagyon sok kávézó kevesebbet alszik annál, mint ameynnit szeretene (igényelne a szervezet), és a fáradtságát kávéval próbálja eltolni. Márpedig a kávé nem alszik helyettünk.

Squatting Corvus 2012.06.26. 17:02:17

@Nűnű: A felhasználás céljáról nem a kávé, hanem a fogyasztója tehet.
A cikk szerzője - a blog témájának megfelelően - a sportteljesítményre gyakorolt hatásra fókuszált. Ha pedig valakinek ez a célja, akkor tudnia kell azt is, hogy aludni nem csak jó, de kell is. :)

A munkaadói gondolatodra visszatérve: az emberek nem képesek 8 órán keresztül egyfolytában koncentrálni, így kifejezetten hatékony időnként pár percre (egy kávére) kikapcsolni. Ráadásul a kávézáshoz a legtöbb helyen fel kell állni, meg kell mozdulni, így - ülőmunka esetén - a szertartás is élénkít.

Brix 2012.06.26. 18:10:43

A kávé az egy haszontalan , és káros élvezeti cikk. Sportolókra is rossz hatással van: egyrészt komoly vizhajtó tulajdonságai miatt, másrészt erős szívdobogást, szívfájdalmat okoz túlzott fogyasztása.

[corristo] 2012.06.26. 18:14:07

@Brix: ez abszolút így van, én például pont ezért sosem iszok egy nap nyolcnál többet, mert akkor dobog a szívem!!!!

balu_ 2012.06.26. 18:21:15

A cikk alapos, de a kávét akkor sem lehet kimosni.

A koffein emeli a vérnyomást, túl gyorsan szívódik fel míg a tea 1-2 órán keresztül is hat. Bőrnek sem tesz vmi jót, vízmegkötő hatású.

Nyílván nem a napi egy csészével van baj, hanem 10-20 év kávézás után kellene vizsgálódni...

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.26. 20:09:11

@Brix: népszerű, de téves elképzelés, lásd en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_coffee#Laxative.2Fdiuretic

@balu_: csak az az idő, amíg eléri a max koncentrációt kb 1 óra. Erről a vízmegkötő hatásról viszont még nem hallottam.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.06.26. 21:19:20

Egy a bajom a kaveval, hogy gorcsol tole a gyomrom.
Inkabb teat, kolat vagy energia italt szoktam inni ha bagyadtnak erzem magam.

Irsai Olivér 2012.06.26. 22:53:45

A kávénak szerintem inkább erős vízhajtó hatása van. Tapasztalataim/nk alapján...
Javítja az emésztést is - még kételkedők köreiben is :o). Sok barátom van, aki reggelente nem csak az ébredéshez igényli a kávét..... ;o)
És én egy csésze kávé után is nagyon jót tudok aludni... :o)

Gekko 2012.06.27. 01:22:13

@Brix: b+, Brix! nekem kávé nélkül is dobog a szívem!!! Szerinted menjek orvoshoz?

Komolyra fordítva, sajna a reflux esetén tényleg nem túl jó. Pedig nagy kv-s vagyok:-(

Gekko 2012.06.27. 01:24:48

@balu_: Nem emeli a vérnyomást a kv. Ez egy téves urban legend - legalább is az ex sportkórház kardiológusa szerint. A vércukor szintet, azt igen - ha cukorral iszod.

gonna 2012.06.27. 01:40:58

Arra volnék kíváncsi a kávéval kapcsolatban amiről sehol sem írnak. Évtizedek óta azt halljuk, hogy minden elégett, megpörkölődött élelmiszer a rák kockázatát hordozza. Bizonyított, hogy az elégett húsok, süteményszélek, stb., rákkeltő anyagokat tartalmaznak. Vajon a kávé nem?? A legtöbb kávéfajtát erősen, hosszasan pörkölik. Egyáltalán vizsgálta már ezt valaki?

dr. Bubó 2012.06.27. 07:48:07

napi 2őt iszok... semmijen élénkítő hatással nincsen rám... a vérnyomásom rendben...

NaoGeo ban volt egyszer a kávézók és nem kávézók agyának "vérellátás" fotója...

aki nem kávézik annak normális volt, aki kv zik csak kv után kis időre volt dúsabb, majd sokkal kisebb tartósan mint a normális...

Roy 2012.06.27. 07:55:10

@Brix: A kávé nem haszontalan, ha mértékletesen fogyasztod.
Szívfájdalmat nem okoz csak a mértéktelen fogyasztás esetén heves szívdobogást illetve akár koffeinmérgezést is tud okozni. Ez kézremegés, illetve a teljes test remegését is okozhatja. Napi két, három kávé elfogyasztása nem egészségtelen.
@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Az energiaiotalokban sokkal több koffein van mint egy csésze kávéban.

Dour ® 2012.06.27. 07:59:40

@Brix:
"erős szívdobogást, szívfájdalmat okoz túlzott fogyasztása"
Nos,
1.) ha áll a szíved, baj van.
2.) a szív nem tud fájni
3.) a kávét régebb óta isszák, mint Pl. a kólát
@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Próbálj meg minőségi kávét inni

@gonna:
A jó, minőségi kávét pörkölik, nem "odaégetik"
Azoknak a kilós áruk nem 4000 Ft alattiak.
www.kave.specia.hu/

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2012.06.27. 08:58:06

Ha túl sok kv-t iszom (nálam ez 1-nél több csésze / nap), olyan érzésem van, mintha üresben maxra pörgetném a motort.

A másik jelenség, hogy ha egyébként innovatív hangulatban vagyok, akkor a (jó) kv még jobban rásegít az új ötletek kigondolásához. Ha viszont fáradt vagy kedvetlen vagyok, akkor nem hozza meg a kedvemet, nem leszek kreatívabb.

"A szoftverfejlesztő olyan szerves organizmus, ami a koffeint programkóddá képes alakítani."

Cartman (ex Cartman) 2012.06.27. 09:05:15

@gonna:
Ha van is ilyen kockázata, azt az antioxidánsok bőven ellensúlyozzák. A kávé rákellenes hatását követéses vizsgálatok is bizonyítják, tehát _tapasztalat_ is igazolja!

@Dour ® (ius murmurandi):
"A jó, minőségi kávét pörkölik, nem "odaégetik". Azoknak a kilós áruk nem 4000 Ft alattiak. http://www.kave.specia.hu/"
A pörkölés intenzitása nem (feltétlenül) minőségi kérdés. És kapsz jó minőségű kávét már 4ezer forint környékén is (pl.: Veronesi Ciok Cream, San Giusto Bar/Blu, Covim Prestige, Mokambo Argento, stb.)
A linken szereplő Kopi Luwak viszont egy iszonyatos nagy humbug. A drágán szart tipikus esete. Ráadásul ez itt szó szerint értendő... :)

a_tom 2012.06.27. 09:22:37

Volt idő mikor a dohányzás nagyon egészséges volt, tudományosan, még orvosok is ajánlották.

Egyébként én nem hiszek az olyan serkentésben aminek főként csak pozitív hatásai vannak. Vegyünk mondjuk egy példát, az autót; ha jobban nyomod a gázt, esetleg nitrot keversz a benzinhez, akkor ugyan gyorsabban megy, de nemcsak többet fogyaszt, hanem jobban melegszik a motor, tehát többet és gyakrabban kell pihenntetni, és jobban is kopik, amortizálódik. Sőt, ha a forgalom nem ugyanolyan gyors hanem normális, akkor az állandó előzés, felgyorsítás, lelassítás túl sok energiát pazarol kis haszonnal.

A serkentésnek akkor van értelme ha ritkán, rövid távon van szükség a teljesítmény fokozására. Az óriási hülyeség hogy egyesek minden nap folyamatosan, többször élnek vele, akkor a pozitív hatásokat kiegyenlítik a negatívak.

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.27. 09:59:35

@a_tom: ha nem hiszel a cikkeknek, akkor nézd empírikusan. A világ legnagyobb kávéfogyasztója Norvégia 10,7kg/fő/évvel, az átlagos várt élettartam pedig nők esetén 83,5 év férfiak esetén 79 év (ez persze nem feltétlenül jelent korrelációt, de mondjuk az gyanús hogy csupa olyan ország is nagy kávéfogyasztó ahol sokáig élnek az emberek).

559 2012.06.27. 10:08:01

@Gekko: Alacsony savtartalmú kávét kell inni és soha nem lesz gondod miatta. A Segafredo kék csomagolású kávéja pont ilyen.

Gekko 2012.06.27. 10:42:23

@Squatting Stingray: A kv a barátom, a post rendben van, de a példád esetében kifejezetten nem igazolható a korreláció. Norvégia esetében ezt a szép értéket a kőolaj és a földgáz okozza. Na nem úgy, hogy ők fogyasztják, hanem hogy mindenki más:-)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.27. 11:04:39

@Gekko: igazolható lenne, ha valaki venné a fáradtságot és megfelelő adatok alapján szegmentálná a lakosságot, és ez alapján az egy változó alapján megnézné a különbséget élettartam tekintetében. Mondjuk nem lenne könnyű, mert norvégoknál elég kicsi lenne az a csoport, amelyik nem iszik kávét - napi 4-5 náluk általában az alap. :)

balu_ 2012.06.27. 11:39:36

@Gekko: A kv nem emeli a vérnyomást?
Vmit biztosan csinál a keringéssel, mert többen mondják h dobog a szívük utána.

Az emésztést meg nem javítja hanem egyszerűen reggelente meghajtja az embert.
Erre is jobb mondjuk a citromos víz/tea.

a_tom 2012.06.27. 11:43:39

Milliós ha nem milliárdos nagyságrendű hatás éri az embert, ami befolyásolhatja kis vagy nagyobb mértékben az élet hosszát is. Ezekből 1 a kávé, de mégcsak nem is illik mindegyik mintához. Japán például azt hiszen nem kimondottan kávé-vedelő térség, és az arab világban sem élnek mindenhol hosszan.

Laikusként azt mondanám hogy azon helyeken hosszabb az élet ahol;
- egészségesen táplálkoznak, tehát keveset, jó minőségben, főleg zöldséget, halat, tengeri herkentyűket.
- mozognak, sportolnak
- jólét van; tehát megfelelő megélhetés + nem baszogatják lépten nyomon, hanem viszonylag nyugalomban, örömmel dolgozik + a családi, társadalmi légkör is normális -> kevés stressz + kisebb/nagyobb célok elérhetősége + egymás segítése = boldogság
- kulturáltság, fegyelem, visszafogottság, rend, tisztaság van

Lehet hogy a kávénak is van szerepe, de ki tudja mekkora mértékben, szerintem még ne kiáltsuk ki csodaszernek.

Zak 2012.06.27. 12:04:07

@a_tom:

1. az hogy egyszer valakik tévedtek, nem implikálja azt hogy ez is tévedés.
2. ez ember nem autó, nem is hasonlít rá. egyáltalán nem. Sem felépítésben sem működésben, semmiben. Innentől kezdve, hogy egy autó mikor melegszik, végülis teljesen mindegy.

a_tom 2012.06.27. 13:47:14

@Zak:
Az ember és az autó is kávébab illatú, tehát nemcsak mindenben hasonlítanak, hanem ugyanazok.

Zak 2012.06.27. 14:15:11

@a_tom: jogos, tévedésem belátom. :)

Dour ® 2012.06.27. 15:36:30

@Cartman (ex Cartman):
Kösz a felvilágosítást.
,(az oldalt nem akartam teleírni)
38 éve minőségi kávéval foglalkozom.)
Ismétlem, minőségivel.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.27. 15:55:35

@Dour ® (ius murmurandi):
"Ismétlem, minőségivel."
Ezzel kívácsivá tettél... (NEM irónia! Tényleg!)

Másrészt akkor viszont talán tévút a kávé árával kezdeni a "minőségi kávé" témát egy ilyen blogon, nem? A tipikus magyar elé ha leteszek egy espresso-t, akkor az az első kérdése, hogy miért ilyen kevés...

Másrészt pár hete - hosszú idő után először - betértem egy hazai kávézóba, ahol espresso-t kértem (tudom-tudom, én vagyok hülye... :) ). A csaj olyan arccal nyitotta az Omniát, mintha az legalábbis Molinari Oro lett volna, aztán csapolt nekem egy bő decis "espresso"-t (persze mindegy, az Omnia úgyis alkalmatlan...). Amiért ezt leírtam: az általam citált kávék kb. Omnia árban vannak, és egész jó espresso-t lehet főzni belőlük, de hiába adnád oda őket a hölgyikének, nem tudna belőlük semmi jót összehozni.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.27. 15:57:08

@Cartman (ex Cartman):
A második "másrészt" valójában harmadrészt.

Dolgozik a kávé... Gyors vagyok és pontatlan. :)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.27. 16:08:33

@Cartman (ex Cartman): van itthon is egy réteg akinél számít a minőség. Mikszáth téren ugorj be a Lumenbe ha arra jársz, vagy pl Óbudán a Bokor utcában van a Barista (régebben 8 gramm), náluk is nagyon jó a kávé.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.27. 16:09:56

@Squatting Stingray:
Tudom, de felénk más a helyzet... A Mikszáth tér bő 200 kilométeres "ugrás" lenne. :)

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.06.27. 16:13:09

@Cartman (ex Cartman): na igen, bunkó pesti azt hiszi ez a világ közepe. :)

Ha viszont itt jársz, keresd fel valamelyiket, érdemes.
süti beállítások módosítása