HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.05.03. 07:05 Squatting Stingray

Edzés kora reggel: csak óvatosan!


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com



McGill.jpgA reggeli edzés személyes tapasztalataim alapján a második legnépszerűbb időpont a délután 5-6 óra körüli idősáv után. Sokan szeretik így indítani a napot, feltöltődni munka előtt, vagy egyszerűen csak ilyenkor van idejük egy órát a konditeremnek szentelni. Nem biztos hogy jó ötlet azonban ébredés után fél-egy órával bizonyos gyakorlatok végzése, legalábbis Dr Stuart McGill, a University of Waterloo gerincspecialista professzora szerint.

Egy érdekes jelenség ugyanis az, hogy reggel magasabbak vagyunk mint este, lefekvéskor: a porckorongok az éjszakai alvás folyamán ugyanis hidratálódnak, vizet vesznek fel. A nap folyamán aztán a gerincoszlopot érő hidrosztatikus stressz hatására a folyadék egy része távozik (és veszítünk magasságunkból).

Sajnos ebben a kora reggeli állapotban a forgással és hajolgatással járó gyakorlatok az egyébként szokványos stressz többszörösével terhelik a gerincet, ráadásul ez elsősorban a szalagokat és a csigolyákat éri az izmok és egyéb puhább szövetek helyett.

Ez természetesen nem jelent veszélyt ha a kora reggeli edzés kocogás, azonban erőedzés esetén érdemes bizonyos gyakorlatokat hanyagolni, vagy a szeánsz végére hagyni. Ne felülésekkel vagy felhúzás egyéni csúcskísérlettel kezdjünk, ha egy mód van rá.

Ha valakinek csak a reggeli időpont felel meg az edzésre annak érdemes azt is megfontolnia, hogy fél-egy órával korábban kel fel, a fent említett kompressziós folyamat jelentős része ugyanis már az ébrenlét első, állva töltött órájában bekövetkezik. A legrosszabb amit tehetünk azonban az, ha rögtön ébredés után autóba vágjuk magunkat, és a konditeremhez hajtva egy gyors öltözés után rögtön edzeni kezdünk.

Bret Contreras a következő tanácsokat adja a korai időpontban edzésmunkát végzők számára:

  • Hosszabb bemelegítés - időt ad a gerinc normális állapotának elérésére.
  • Tarkón guggolás helyett mellen guggolás - az utóbbinál kisebb súllyal dolgozunk, valamint a törzs sem hajol annyira előre.
  • Felhúzás helyett helyből kiállás - talán nem kell részletezni, hogy a felhúzás igencsak megterheli a hátat. A helyből kiállás kisebb súlyokat igényel, valamint a törzset sem terheli olyan mértékben, mint a felhúzás.
  • A nehéz kétlábas lábgyakorlatok mellőzése - egy lábbal végzett gyakorlatokat ajánl helyette, amik a gerincet is jobban kímélik.
  • A törzs edzésének mellőzése, vagy az edzés végére helyezése - ezek is kompressziós és egyéb stresszt jelentenek, amivel fokozottan vigyázni kell a porckorongok hiperhidratált állapotában. Az egyébként veszélytelen gyakorlatokból is könnyen baj lehet ilyenkor, ezért érdemes ezekkel várni az edzés végéig.

2 komment

Címkék: edzés egészség


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr624485915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sdani 2012.05.11. 22:53:21

És van arra vonatkozó iránymutatás, mennyi időnek kell eltelnie, míg a test kora reggeli "sérülékenysége" elmúlik? Én csak reggel tudok edzeni, és aggódok... :-D Mondjuk az ébredéstől eltekik kb 1.5 óra, meg bringázok is otthonról a teremig. ezt elég lehet? :D

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.05.12. 01:10:11

@sdani: 1,5 óra elég, pláne ha azt az időt már aktívan töltöd. Nem kell parázni, de ha 6-kor keltél és 6:30-kor már edzel, akkor érdemes elsőnek nem rögtön felhúzással vagy valami komolyabb tarkón guggolással nyitni.
süti beállítások módosítása