HTML

Kapcsolat




Friss topikok

2012.11.06. 20:00 Squatting Stingray

DMAA-para itthon is


ELKÖLTÖZTÜNK! Az új oldal: emelj.com


A DMAA egy amfetaminokhoz hasonló, mesterségesen előállított vegyület. Eredetileg légúttisztító termékekben jelent meg, de később mint stimuláns és partidrog-összetevő vált népszerűvé (examine.com cikk róla itt). Mivel struktúrálisan hasonló az amfetaminokhoz, így amfetamin-drogteszteken pozitív eredményt ad. Ismereteink relatíve hiányosak róla, kevés kutatás történt a vegyülettel kapcsolatban. A DMAA egyébként a Doppingellenes Világügynökség, a WADA doppingszer-listáján is szerepel 2010 óta, táplálékkiegészítő-gyártó cégek pedig edzés előtti formuláikban kezdték el használni néhány éve.

A DMAA-val kapcsolatos botrány akkor kezdődött, amikor az amerikai FDA (az élelmiszerek és gyógyszerek felügyeletével megbízott hatóság az Egyesült Államokban) figyelmeztető levelet küldött a következő tíz táplálékkiegészítő-gyártónak (zárójelben az FDA által vizsgált termékük):

  • Exclusive Supplements (Biorhythm SSIN Juice)
  • Fahrenheit Nutrition (Lean Efx)
  • Gaspari Nutrition (Spirodex)
  • iSatori Global Technologies, LLC (PWR)
  • Muscle Warfare, Inc. (Napalm)
  • MuscleMeds Performance Technologies (Code Red)
  • Nutrex Research (Hemo Rage Black, Lipo-6 Black Ultra Concentrate, Lipo-6 Black, Lipo-6 Black Hers, Ultra Concentrate Lipo-6 Black Hers)
  • SEI Pharmaceuticals (MethylHex 4,2)
  • SNI LLC (Nitric Blast)
  • USP Labs, LLC (Oxy Elite Pro, Jack3D)

Ebben a levélben az FDA arra hívta fel a gyártók figyelmét, hogy a DMAA mesterségesen előállított vegyület, így a DMAA-t tartalmazó termékek piacra dobása esetén a gyártónak bizonyítania kell, hogy az egészségügyi szempontból biztonságos - amit természetesen egyikük sem tett meg (hozzáteszem, erre gyakorlatilag egyik gyártónak sincs meg a szakembergárdája és kapacitása) - ezzel pedig az FDA szavaival élve a termékek "szennyezetté" váltak. A vonatkozó törvények értelmében a DMAA használata bejelentési és bizonyítási kötelezettséggel terhelt. Az FDA 42 olyan esetet említ, ahol a DMAA használatát egészségkárosodással hozták összefüggésbe. A cégek egy része vitatta az FDA állításait (egyes - vitatott - tanulmányok szerint a DMAA a természetben is előfordul), de többségük ezután kivonta DMAA-tartalmú készítményeit a kereskedelmi forgalomból.

powder.jpg

Az FDA lépése lavinát indított el: a lépéseit árgus szemmel figyelő nemzeti hatóságok közül egyre többen cselekedtek amerikai kollégáikhoz hasonlóan. Ausztrália, Új-Zéland, Dánia, Kanada és az Egyesült Királyság voltak a következők, akik különböző intézkedéseket foganasítottak a DMAA-tartalmú táplálékkiegészítőkkel  és forgalmazóikkal kapcsolatban.

Néhány napja pedig az ÁNTSZ adott ki közleményt, mely szerint kérésükre a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek (NSZSZ) szeptemberben akció-ellenőrzést tartottak. Ennek előzménye az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztás volt. Ez alapján az ÁNTSZ álláspontja is egyértelmű: gyógyszer-összetevőnek számít a DMAA, amelynek használata táplálékkiegészítőkben nem engedélyezett. Az ellenőrzés után a forgalmazók többsége önkéntesen kivonta a forgalomból az inkriminált termékeket.

A DMAA-tartalmú készítmények forgalmazása tehát innentől kezdve idehaza is tilos - az más kérdés, hogy külföldi webes áruházakban ezek még felbukkanhatnak.

2 komment

Címkék: egészség táplálékkiegészítők


A bejegyzés trackback címe:

https://emelj.blog.hu/api/trackback/id/tr54893142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matney 2012.11.06. 22:10:07

Nagyon furcsának tartom ezt a hitet, miszerint ami természetes, az ártalmatlan, de láthatólag ezúttal is ezt használták, használják ki. Egy növényből extrahált hatóanyagból fejlesztett gyógyszert is ugyanúgy végig kell görgetni az engedélyezési (és a megelőző bizonyítási) procedúrán, mint egy szintetikus hatóanyagot. Oké, persze, itt nem gyógyszerekről van szó, de szerintem kicsit félrement itt a történet eleje (az FDA levelet én nem úgy értem, hogy a bizonyítási eljárást attól tették volna függővé, hogy milyen eredetű az anyag, mindössze mellékesen megjegyzik, hogy a gyártók természetes eredetűnek mondták - "is often touted as a <<natural>> stimulant").

Squatting Stingray · http://emelj.blog.hu 2012.11.07. 09:02:05

@EnvoyCorps: amennyire én látom, két érvre építette az FDA az álláspontját.

1. USA törvények szerint ha az összetevőt 1994.10.15. előtt nem használták étrendkiegészítőkben, akkor bejelentési kötelezettség van, és bizonyítani kell hogy nem ártalmas a cucc ('supplement manufacturers or distributors who use certain dietary ingredients not marketed in a dietary supplement prior to October 15, 1994, are responsible for notifying the FDA of evidence to support their conclusion that their dietary supplements containing NDIs are safe').

2. A DMAA nem a természetes étrend eleme, így nem használható "csak úgy" tápkiegben ('synthetically-produced DMAA is not a “dietary ingredient” and, therefore, is not eligible to be used as an active ingredient in a dietary supplement').

Magyarországon "az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van" (OÉTI). Ez a rendelet rögzíti mi mehet egy tápkiegbe, és milyen mennyiségben.
süti beállítások módosítása